Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vinski puti Nova privlačna kušaonica u zagrebačkoj okolici

Kad Anita toči anitu

327184.jpg
import
23.09.2005.
u 14:52

Zagrepčani su u neposrednoj okolici dobili novo atraktivno izletište na vinskoj cesti. U Hrnjancu, blizu Sv. Ivana Zeline, obitelj Kos upravo je otvorila vrlo lijepo uređenu i prostranu kušaonicu u koju stane cijeli autobus gostiju. Željko, sin poznatog tamošnjeg vinogradara Mirka Kosa, i supruga mu Anita goste dočekuju anitom. To je njihov pjenušac nastao šampanjskom metodom, odnedavna je i u bijeloj i ružičastoj varijanti. I dok je na plešivičkoj strani Zagrebačke županije obilje proizvođača klasičnih pjenušaca, na prigorskoj su oni jedini.

U ružici i crni pinot
Bijeli, s kojim su prvim startali, rade od chardonnaya, graševine i kraljevine, a baza za rose su frankovka i kraljevina. No, da bi ojačali bazu za ružičaste (a dobro dođe i bijelima) pjenušce, Kosovi su posadili i dvije tisuće trsova crnoga pinota, koji je i u Champagni zakon za vrhunske šampanjce. Željko je nakanio napraviti ponešto i samog mirnog crnog pinota, jer crna su vina sada tražena, a crni pinot doživljava planetarnu slavu nakon filma "Stranputica" (iako je malo tko prepoznao da se u njemu zapravo sprdaju sa sommelierskim i sličnim prenemaganjima u doživljavanju vina).

Zelinsko područje, pa susjedni Nespeš, odvajkada su poznati po zavičajnoj kraljevini, njome su napajali Zagrepčane i u prošlom i pretprošlom stoljeću, zaprežnim su kolima bačve s tim popularnim, laganim, kiselkastim vinom dovozili purgerima.

Danas je "Kraljevina Zelina" županijska robna marka, njezini najbolji proizvođači pune je u posebno dizajnirane butelje sa zajedničkom etiketom, dakako da je i ime Željka i Mirka Kosa redovito na njima.

U nas rijetki kerner
Osim nje uzgajaju chardonnay, graševinu, pamtim dobrih godišta rajnskoga rizlinga, a ocjenjujem da je glavni favorit toga podruma vino "duetino", i to od u nas rijetke sorte kerner. A ime zahvaljuje činjenici da je križanac rajnskoga rizlinga i bijeloga pinota. Posadili su ga 2500 trsova, u novoj varijanti, pohvalno, pripremili su ga suhog, a ukupno imaju 2,5 hektara vinograda.

Mladim ljudima, bez obzira na dugu obiteljsku vinsku tradiciju, otvaranje ovako ambicioznog objekta na Zelinskoj vinskoj cesti nimalo nije jednostavno. Zato je, ističu Željko i Anita, značajna bila pomoć pri dobivanju kredita županije i grada Sv. I. Zeline.

Želite prijaviti greške?