Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20.08.2013. u 11:00

Zbog hollywoodskih glumica zaratili Srbi i Bošnjaci. I u tom filmu Hrvati u BiH su statisti. Baš kao i u političkom životu

Sve je kao filmska priča. Mjesto radnje BiH. Glumci: Angelina Jolie, Monica Bellucci, Emir Kusturica, Milorad Dodik, Željko Komšić, Bakir Izetbegović... Statisti: Hrvati. Redatelj: međunarodna zajednica. Tema: “rat nakon rata”. Fabula?

S uvodom je krenula Angelina Jolie. Snimila je film “U zemlji krvi i meda”. Ratnu priču protiv bosanskohercegovačkih Srba. Bošnjaci su je doživjeli s oduševljenjem. “Službeno Sarajevo” za vrijeme snimanja stavilo je sve državne resurse na raspolaganje. Naprosto su se natjecali tko će više pomoći. Bilo je bitno hollywoodsku divu i film što jače eksponirati u svjetskoj priči protiv agresora.

Umjetnički izričaj na velikom ekranu gledao se kao dokumentarni film. Za Srbe bio je bolniji od Haaga. Svijet je zaključivao tko je kriv za rat “u zemlji krvi i meda”. Umjesto Carle del Ponte glumica se prometnula u svjetsku zaštitnicu žrtve! I počasnu građanku Sarajeva!

Nakon “Zemlje krvi i meda” i Angeline Jolie Srbi uzvraćaju “Mliječnim putom” i Monicom Bellucci. Za razliku od suradnje s Angelinom, “službeno Sarajevo” sada svim sredstvima otežava posao slavnoj Monici. Redatelju Kusturici ne daju topove, puške, kamione, vojsku i drugu opremu potrebnu za snimanje. Koju su do sada svima ustupali. Zato se puca iz svih političkih i medijskih oružja. Bjesni pravi rat. I ne samo filmski. Redatelja Emira Kusturicu optužuju za izdaju. Za Bakira Izetbegovića on je najveći izdajnik Bošnjaka kome će zbog toga zagorčavati život. Nikada Bošnjaci neće oprostiti Emiru grijeh što je u ratu napustio Sarajevo i otišao u Srbe.

Zanimljivo je kako Izetbegović doživljava konvertite, primjerice Muhammeda Alija, Mikea Tysona, Francka Riberyja i mnoge druge koji su prešli na islam. Naziva li ih veleizdajnicima kršćanstva?!

Srpska javnost je zgrožena. Progon Kusturice još ih više udaljava od Sarajeva i udružuju se u Dodikovoj prijetnji o odcjepljenju Republike Srpske. Na takve najave reagirao je Željko Komšić upozoravajući: “Pokušate li, mi uzimamo oružje u ruke”. Valjda isto ono što nisu ustupili Kusturici. “Bit će rata”, vrišti s naslovnica.

Dvije filmske priče ovih dana doživljavaju kulminaciju. I to baš u danima dok traje Sarajevo Film Festival koji također obilježavaju filmovi ratne tematike. Prikazana je “Obrana i zaštita” Bobe Jelčića koja govori o bošnjačko-hrvatskom sukobu u Mostaru.

Rat u BiH inspirirao je i mnoge proslavljene redatelje. Upravo se u svijetu počeo prikazivati navodno neuspio hollywoodski film “Killing season” (“Sezona ubijanja”). Glumci John Travolta i Robert de Niro tumače uloge Srbina i Amerikanca koji su traumatizirani ratom u BiH 90-ih godina. Ljubitelji filma nisu baš bili previše oduševljeni ni “Lovom u Bosni” u kojemu igra Richard Gere.

Za razliku od ratnih filmova koje su radili stranci, domaći redatelji su bili nešto uspješniji. Na koncu, Danis Tanović je postao oskarovac s filmom “Ničija zemlja”. Priča je opet o ratu srpske i bošnjačke vojske.

Mnogi filmovi o ratu u BiH su neuspjeli zato što su umjesto umjetnosti htjeli biti propaganda. Još su prozirnije neke nagrade dodjeljivane za iste te filmove. Doimalo se da ponekad i tako ocjenjivački sudovi u ime svojih vlada peru savjest zbog neinterveniranja tijekom rata u BiH. Bez obzira na sve ekshibicije, pokazalo se da je filmska industrija moćno oružje koje se zadnjih godina sve žešće koristi za nastavak rata u BiH.

I dok Bošnjaci i Srbi ratuju na filmu i zbog filma, Hrvati imaju tek epizodnu ulogu. Slično kao i u političkom životu. Kada im je već američki projekt iz Daytona uskratio ravnopravnost, možda bi ga mogli izboriti preko Hollywooda.

Za početak neka angažiraju, recimo, Penelope Cruz koja je u Sarajevu snimala film “Napokon rođen”. Hrvati bi je mogli angažirati za, recimo, “Izgon iz zemlje krvi i meda” ili “Na izbjegličkom putu”. Tako bi uz “Bošnjakinju Angelinu Jolie” i “Srpkinju Monicu Bellucci” dobili i “Hrvaticu Penelope Cruz”. Svoju zaštitnicu. I film. Konačno bi postali jednakopravni. Barem u virtualnom svijetu. Od nečeg treba krenuti!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?