Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zvonimir Milčec
Autor
Zvonimir Milčec

Je li istina da njezin deda opet cuga?

alkohol
Antonio Bronić
28.02.2010. u 19:00

Za razliku od droge, koja je krimen, cuga je društvena igra, spram koje smo svi blagonakloni. Otud i simpatičan naziv cuga. I još cijeli repertoar izraza za napiti se ili nacugati.

Od medicinskih ustanova koje su po bolnicama i ambulantama izvjesile poster pod naslovom “Piti ili ne piti” očekujem litru i vodu! Naravno, na ime autorskog prava za naslov moje knjige iz kasnih šezdesetih. Naslov te stare knjige danas će spomenuti samo još poneki terapeut u bolničkim odjelima za liječenje alkoholičara ili rijetki liječeni alkoholičar.

A kak knjiga nije antabus iliti tetidis, od nje se nemre ni očekivati da nekoga natjera da prestane piti. Ali zato se na konkretnim primjerima i životnim dramama, skupljenima u knjizi, može pokazati sav pakao pijanstva i alkoholizma kao ovisnosti. I bolesti od koje ne stradavaju samo jetra, mozak i džep, nego i obitelj, djeca, šira sredina i društvo u cjelini. Zato se alkoholizam, a koji je u ovim našim turbulentnim vremenima u sve većem porastu, naziva najraširenijom društvenom bolešću.

Za razliku od droge, koja je krimen, cuga je društvena igra, spram koje smo svi blagonakloni. Otud i simpatičan naziv cuga. I još cijeli repertoar izraza za napiti se ili nacugati. Kao nažveglati se, naroljati, našvasati, nalijati... I s velikim zanimanjem i odobravanjem javno se pričaju vicevi na temu pijanstva. Kao onaj o Štefu koji se zagorskim cugom vraća domof v Zagorje.

Nalijan ko bačva, siroti Štef čkomi u vuglu prenatrpanog vagona, a onda mu se priselekne susjed Mika i prijateljski ga vudri po leđima. Od cuge i pljuge piskutljivim glasom, naš ga Štef zašlopi: “No, daj naj tak jako, da me ne proliješ!” Smiješno? Možda na početku. Ali svaki početak mora imati i svoj kraj. A kakav on u piću može biti, najbolje će se vidjeti iz pisma jednog liječenog alkoholičara na Odijelu za alkoholizam u Vinogradskoj, citiranog u spomenutoj knjizi:

“Alkohol ima tisuću lica. I sva su ona na početku nasmiješena. Alkohol ljude mami svojim slatkim i ljutim okusima, a posljedice nisu samo razbijene čaše, opušcima prepaljene plahte i pobljuvane zahodske školjke. Alkohol je uzročnik katastrofalnih prometnih nesreća i krvavih tučnjava.

A posljedice znaju biti i prostituirane kćeri, kao i sinovi delinkventskog ponašanja s perspektivom alkohola, droge i ozbiljnog kriminala...” Kako sam se na temu alkohola i alkoholizma javno javljal, i to ne samo u citiranoj knjizi, nego i u novinskim feljtonima i kolumnama, moji me čitatelji percipiraju ne samo kao teoretskog, nego i praktičnog znalca uvijek aktualne “tekuće” problematike. Zato mi se i danas, kad iza sebe imam dugogodišnju apstinenciju, znanci i manje poznati obraćaju da ih savjetujem kak bi i oni prestali piti. Kao da se na tak ozbiljno pitanje može utjecati sa strane.

Kak sam i sam bil uvjeren da je zabrinuto pitanje moje unuke Jane od prije sedam godina “da je li istina da njen deda pak cuga?!” bil odgovor na sva moja tekuća pitanja i probleme. Vanjski poticaj sigurno da, ali pravi odgovor mora doći iznutra. A za početak, sebi i drugima moraš priznati da si pijanac i alkoholičar. Ili samo alkos, ako ti je to lakše... A sigurno bu lakše, to vam govorim iz vlastitog iskustva. Fajrunt nije fajrunt kad ti to veli pipničarka Pepa, nego kad to sebi sam veliš..

Ključne riječi

Komentara 5

JO
josko
17:38 01.03.2010.

Hvala gosponu Milcecu na pisanju, koje u ovom slucaju mozda spasi kojeg alkoholicara. A ovdje negativnih komentara \"za pobljuvati\" - ne shvacam ljude koji pisu posve besmislene i posve negativne komentare!? Svakako moze biti - ne svidja mi se tekst ili sto takovoga - osobna ocjena nekog pisanja. Ali ovo druge osobne uvrede i nabacivanjem posve neprikladnim atributima... ah, ovi kojima se to odnosi vejrojatno nikad nece shvatiti! Sapiente sat!

PG
praseca gripa
19:58 28.02.2010.

I,sto? Doznali smo da je ovaj covjek s bradom,kako on sebi njezno tepa,velika lazovcina i dodvorica,prevrtljivac,cak bio i pijancina. I opet pucanj u prazno. Koga to jos zanima. Neka on svoju pamet prosiplje u svojoj kuci,a citateljstvo nek postedi. OnOn ce sigurno bit zadnji kojem ce se oboljeli od alkoholizma obratit. Ovo je moja osobna prosudba. Citajuci njegove kolumne,ne vjerujem da bi mogle imat terapeutski ucinak,osim da se koji put vise ode na zahod.

ZA
zagorec55
11:51 01.03.2010.

čini mi se da čobanima vrag neda mira - ne shvačaju da je prije njih bio ljepši,kulturniji svijet

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?