Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLAĆE Sindikat se obrušio na zarade u privatnom sektoru

Javne službe žele plaće kao u gospodarstvu

13.04.2009.
u 18:46

Podaci o plaćama u siječnju pokazuju da su zaposleni u javnim i državnim službama žrtve diskriminacije jer su jedino njima odlukom Vlade plaće smanjene šest posto, a ostalima su plaće u prosjeku rasle 8,4 posto, upozorila je Matica hrvatskih sindikata.

Indikator plaća 92
Plaće u privatnom sektoru rasle su 7,4 posto, a plaće u državnoj službi rasle su po stopi od 11,8 posto. Trenutačno je indikator plaća u javnim službama u odnosu na gospodarstvo 92 (gospodarstvo je 100), tvrde u Matici. Prije osam godina, nastavljaju, iznosio je 109, a u zapadnim zemljama iznosi od 110 do 120. Zbog smanjenja plaća u javnim službama, u svibnju će imati dosad najniži iznos – 87, kažu u Matici hrvatskih sindikata, a zbog rasta plaća u cijeloj zemlji, do kraja godine iznosit će 80. U odnosu na vrijeme otprije osam godina, to je pogoršanje relativnog položaja 30 posto, poručuju iz Matice.

– Kao što vidimo, plaće se smanjuju onima koji su godinama najlošije plaćeni, a povećavaju se onima koji godinama imaju najbolje plaće. S takvom politikom plaća štrajk se ne može izbjeći – u oštrom priopćenju upozoravaju iz vodstva Matice hrvatskih sindikata Zdenka Gizdić i Vilim Ribić.

Iako se slaže s tim da su neke plaće u javnom sektoru nedovoljne, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Đuro Popijač tvrdi da bi sindikati trebali znati da se plaće isplaćuju iz proračuna, da se oporezuju i da sve to stvara privatni sektor.

– Koliko god razumjeli situaciju, javni sektor mora se restrukturirati jer je javna potrošnja prerasla mogućnosti gospodarstva. Sve je to toliko veliko da gospodarstvo to jednostavno ne može financirati – objašnjava Popijač te dodaje kako vjeruje da i sami sindikati to razumiju.

Omjer zaposlenih u javnom sektoru u odnosu na privatni u korist je javnog sektora i jasno je da gospodarstvo to sve teže podnosi. Zbog toga bi trebalo pomoći gospodarstvu da ojača kako bi se moglo nositi sa svime.

Budimo realni
– Netočno je da su plaće u privatnom sektoru veće. Posljednji podaci govore da su plaće od devet do deset posto niže od prosjeka. U ovom trenutku govoriti o plaćama u privatnom sektoru potpuno je deplasirano. Tko će stvarati da javni sektor uopće dobije plaće ako ne mi u privatnom sektoru? – pita se Đuro Popijač iz HUP-a te poručuje da sada prije svega trebamo biti realni.

Želite prijaviti greške?