Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZLOŽBA

Izostala potpora države

02.07.2003.
u 00:00

SPLIT - U Splitu se od 1. do 30. srpnja održava Prvi međunarodni grafički bijenale Splitgraphic 2003. Na natječaj je pristiglo 357 radova od 166 autora iz 37 zemalja. Autorima su bile zadane teme - Dioklecijanova palača i more, a treći rad su mogli prijaviti prema vlastitom izboru. Radove u svim grafičkim tehnikama za bijenale su izabrali splitski umjetnici Pavo Majić i Viktor Popović, francuski slikar sa solinskom adresom Christian Legentil, švicarski arhitekt Samuel Martin, te voditelj Konzervatorskog odjela u Splitu Joško Belamarić.

Grafike su izložene u Palači Milesi, lođi Otvorenoga pučkog učilišta, te galeriji Studija naranča. U Konzervatorskoj galeriji postavljeni su pak radovi japanskoga grafičara Masahira Fukude iz njegove tzv. crvene faze. Ugledni japanski grafičar dobitnik je Nagrade "Robert Adam" za rad "Peristil", o temi palača. U Muzeju grada Splita recentni opus u kompjutorskoj 3D grafici predstavio je Mirko Ilić, kojem je za grafiku "Jezik" pripala Nagrada "Crveni Peristil", za najinventivnijeg autora. Nagradu "Marko Marulić", za grafiku "Mornar", rad o temi more, osvojio je Vasko Lipovac. Dodijeljene su i četiri posebne nagrade za kvalitetu - Dalmatineri, i to Sandri Mateljan, Mirjani Vodopiji, Šimunu Šuteju te Kanađanki Janice Wong.

- Želja nam je da bijenalom promoviramo grad Split i njegovu bogatu kulturnu baštinu. Nekada se Split bavio grafikom, a onda je sve utonulo u zaborav. Namjera nam je da od doniranih radova složimo zbirku i otvorimo muzej suvremene grafičke umjetnosti, kao i da bijenale zaživi - kaže direktor bijenala Pavo Majić. No bijenale bi morao imati i punu potporu države - to je uvjet bez kojeg se ne može, jer najveća imena grafike za svoje radove traže vrlo čvrsta jamstva.

Dragan Miljuš

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije