Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Stipe Petrina - čovjek koji pokreće

Stipe Petrina
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
PR
Autor
PR članak
02.09.2016.
u 10:30

U moru saborskih rasprava, političkih prepucavanja o "ustašama i partizanima", gubljenja vremena na nebitne stvari dok su se presudne političke odluke donosile ad hoc, ovaj saziv Sabora ostat ce zapamćen po jednoj osobi koja nam je pokazala jednu sasvim drugu dimenziju politike. Prije svega iskrenost, odvažnost i nepokolebljivost.

Prema anketama novinara koji prate rad Sabora, u ovom sazivu svjedočili smo izlaganjima osobe koja je neuvriježenim političkim diskursom, jasnim i kritičkim porukama, pokazala da je primjer dobre prakse političkog djelovanja i tako obilježio ovaj saziv Sabora.

Riječ je o zastupniku Stipi Petrina koji je uspješan i inventivan načelnik općine Primošten koji je u svoje upravljanje lokalnom zajednicom uključio mlade i stručne suradnike/ce.

Petrina je u Sabor ušao na listi MOST-a u 9. izbornoj jedinici, ali se ubrzo od njih odvojio. Otvarao je teme koje su uznemirile strukture moći i zato nije nastavio suradnju s MOST-om.

Prvi zapaženi govor, Petrina je imao već prilikom izglasavanja povjerenja Vladi. Tada je detektirao smjer politike Oreškovićeve Vlade; rasprodaju državne imovine i održavanje statusa quo u društvu koje je vapilo za reformama. A svjedoci smo i neslavne sudbine „Končara” koji je prodan za 380 milijuna kuna dok je godišnja dobit tog poduzeća bila 200 milijuna kuna.

Drugi puta je dospio u žižu javnosti i analitičara kada je progovorio o korumpiranom sudstvu i pravosuđu. Kako je rekao ovaj narodni zastupnik, kritizirao je one koji "imaju apsolutnu vlast i nikome ne odgovaraju „ i zbog ovog poteza ušao je u anale hrvatske politike.

Petrina je prvi otvorio temu ostavke premijera Oreškovića i prvi pozivao javnost na prosvjede protiv MONSANTA i TTIP.

Sljedeća tema koju je ovaj narodni zastupnik otvorio u Saboru je privatizacija „Brodosplita„.

Petrina je doveo u Sabor i čelnike sindikata, javno im savjetujući da se organiziraju i udruže te da se vrate s nekoliko tisuća svojih obespravljenih članova.

Osim toga, govorio je i o neučinkovitom radu saborskih odbora, o izbjegavanju sjednica u kojima više nema nego ima kvoruma za odlučivanje. Javno je upozoravao na zastarjelost načina rada Odbora koji bi trebali biti oličenje profesionalnosti i stručnosti. Objasnio je javnosti da se zapisnici ne vode, da se sjednice ne snimaju i da se u njima ne zna tko je što govorio.

Nezavisni Petrina, prozivao je i tadašnje kandidate za Ustavne suce, kako radi kriminala, uzimanja mita, lažnog predstavljanja, prekoračenja ovlasti i sličnih nepravilnosti u djelovanju ne bi ni smjeli kandidirati za suce Ustavnog suda.

Izračunao je koliko će biti platežni vakum u proračunu za 2016 godinu. Dva dana kasnije ova predviđanja pokazuju se točna i tek tada Vlada iznosi da je došlo do financijskog sloma državnih obveznica koje se nisu mogle plasirati po kamatnoj stopi od 2,9 -3.0 %, već je za njih zbog opće stagnacije svih procesa u državi traženo mnogo više.

Ako je sve ovo učinio samo jedan od 151 zastupnika, zamislite da je takvih bilo barem 10.

Petrina se kandidira i na predstojećim izborima na listi broj 10 te u ovoj kampanji naglašava kako je upravo on čovjek koji pokreće. Upozorava  kako hrvatsko društvo više nema vremena za greške. Kaže kako se moramo pogledati u oči i priznati da smo bili naivni. Poziva građane da oduzmu mogućnost za prijevare, izdaje i manipulacije loših  političara. Inače će uništiti i ovo malo dobara što nam je ostalo. 

Želite prijaviti greške?