Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekskluzivno

Što stoji u Mostovom dokumentu: Čelnici koalicija moraju se očitovati o nekoliko pitanja

Milanović, Petrov i Karamarko
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/18
19.12.2015.
u 08:00

Svi predloženi kandidati, stoji u sporazumu, ući će u Vladu samo na temelju konsenzusa.

Iako je sinoć iz pregovaračkih timova došla informacija kako je Most od dvije velike koalicije tražio da potpišu sporazum u kojem je Most već na tri dijela podijelio pozicije u ministarstvima, Saboru i javnim poduzećima, uvidom u spomenuti dokument otkrivamo da to nije točno.

Preliminarni okvir dogovora za konstituiranje Hrvatskog sabora i formiranje nove Vlade RH, kako stoji u naslovu tog sporazuma, donosi se kako bi se utvrdila razina spremnosti svake od strana na trojnu suradnju.

 

Gotovo je nevjerojatno koliko često kriva informacija završi u medijima. Toliko često da to zaista nema nikakve veze sa...

Posted by MOST nezavisnih lista on 19. prosinca 2015

Potvrdno i negativno, tako se čelnici dvije koalicije moraju očitovati na nekoliko pitanja, počevši s time da prihvaćaju sudjelovanje u Vladi u kojoj bi bili prisutni predstavnici Mosta, HDZ-a (Domoljubne koalicije), SDP-a (koalicije Hrvatska raste) i stručnih nestranačkih osoba. Svi predloženi kandidati, stoji u sporazumu, ući će u Vladu samo na temelju konsenzusa.

Most želi da predsjednik Vlade bude konsenzusom izabrana neutralna osoba ili predstavnik Mosta, te da sve tri strane u Vladi sudjeluju preko stranačkog predstavnika na položaju jednog od potpredsjednika.

U Vladi, stoji dalje u sporazumu, mogu, ali i ne moraju, sudjelovati preko svojih stranačkih predstavnika, nestranačkih kao i kandidata drugih stranaka na položaju ministara prema trojno dogovorenom udjelu, pri čemu će se za svakog kandidata tražiti konsenzus svih strana.

SPD i HDZ moraju se izjasniti i prihvaćaju li mogućnost sudjelovanja u predlaganju svojih kandidata u sva druga tijela i ustanove u nadležnosti Vlade sukladno trojnoj raspodjeli, uz pravilo konsenzusa svih strana za svakog kandidata.

Jednako tako moraju potpisati da prihvaćaju konstituiranje Hrvatskog sabora i izbor predsjednika trojnim konsenzusom, a svih potpredsjednika i članova svih tijela dogovorom u skladu s izbornim rezultatima i uvažavanjem svih drugih stranaka i zastupnika koji nisu sudionici ovog dogovora, prema dosadašnjoj saborskoj praksi.

Sporazum završava tvrdnjom kako će se na temelju postignute razine suglasnosti unutar ovoga okvira izraditi i potpisati službena zajednička Izjava te nakon toga i cjeloviti Ugovor.

S obzirom da ni SDP ni HDZ sinoć nisu željeli potpisati ovaj sporazum dok ga detaljno ne prouče, dobili su rok od 24 sata za to, što znači da konačnu odluku moraju donijeti danas u 19 sati.

>> Petrov Milanoviću i Karamarku ponudio sporazum. Nisu ga htjeli potpisati prije nego ga detaljno prouče

>> Petrov nakon sastanka s Milanovićem i Karamarkom: Očekujem da će se stvari razriješiti u iduća 24 sata

Komentara 182

Avatar juricamesko
juricamesko
08:33 19.12.2015.

oni u Mostu nisu za fotelje a sve se iskljucivo vrti oko fotelja.nema tu dogovora a ni srece sa ovakvom vladom.tu bi se vise gledalo tko ce kome vise bacati klipove pod noge.

RO
rotterdam49
09:26 19.12.2015.

Petrov se umislio pa misli dasu svi Hrvati psihicki bolesnici da ih on vuce za nos. Imali i jedan dobar novinar u HRVATSKOJ ? da ga dobro izreseta sa konkretnim pitanjima kao sto to rade pravi novinariu svijetu. Nasi novinariri cekaju da im Petrov ponudi pitanje i ondgovor.

KS
Ksantipa
09:17 19.12.2015.

Novi izbori bi napravili reda u ovom neredu. Sporazumu i eventualnom konsenzusu o konsenzusu sva akteri pristupaju s figom u džepu. Gospodin Petrov je jako prestrašen, jer se našao u nečemu o čemu nije mogao niti sanjati.Znamo kako prolaze i skončaju male, plahe i umiljate gazele, srne i pokoji bizon, kad ih okruži krdo lavova, tigrova, vukova, pa čak i hijena, ili svi ti izmiješano, ali u krugu, sistematski i uigrano, sa svih strana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije