Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Finaliziranje izbornih lista

Po jedan branitelj bit će na svih jedanaest izbornih lista Domoljubne koalicije

Đuro Glogoški
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
1/2
13.10.2015.
u 10:25

Nepunih mjesec dana prije parlamentarnih izbora žustri i intenzivni završni pregovori s predstavnicima braniteljske populacije, osobito u strankama desnog političkog spektra

Svojom aktivnošću posljednjih godina, nakon što su prekinuli dva desetljeća dugu šutnju, hrvatski su branitelji postali snažan, pomalo i neizostavan faktor na političkoj sceni. Toj tezi u prilog ide i činjenica da se ovih dana, uoči finaliziranja izbornih lista, vode žustri završni pregovori s predstavnicima braniteljske populacije – osobito u strankama desnog političkog spektra.

Tako će se na svih 11 lista HDZ-ove Domoljubne koalicije naći isto toliko branitelja.

Moralne vertikale

– Na taj način želimo se odužiti ljudima koji su nam donijeli mir – kaže Josip Vidović, tajnik HDZ-ova Odbora za branitelje, ali o konkretnim imenima nije želio govoriti. No, kako doznajemo iz braniteljskih krugova, intenzivno se razgovara s umirovljenim generalom Željkom Glasnovićem, karizmatičnim ratnim zapovjednikom u HV-u i HVO-u. – Kao moralne vertikale društva, branitelji i te kako mogu dati doprinos ovome društvu i Hrvatsku uvesti u prvi, a ne treći svijet u kojem danas živimo – slikovit je bio general Glasnović pa dodaje da će, “stane li vojska iza njega, rado prihvatiti poziv na izbornu listu.” Na isti će način, bude li tako odlučeno, postupiti i brigadir Ivan Rašić, umirovljeni pripadnik Tigrova kojemu je, kaže, dosadilo što su političarima “puna usta branitelja samo na obljetnicama” i spreman je, odluči li tako HDZ, naći se na izbornoj listi. Na SDP-ovim pak listama naći će se već poznata braniteljska imena poput Ante Kotromanovića, Ranka Ostojića, Freda Matića. – SDP podržava branitelje da uđu u politiku, ali ne i da politika uđe među branitelje, osobito udruge ne bi trebale sudjelovati na način na koji sudjeluju. Vidljivo je to na slučaju Đure Glogoškog koji sada nastupa na listi HDZ-a, što je njegovo pravo, ali tim činom pokazuje da je šator stranački, ne braniteljski – kaže Franko Vidović iz SDP-a koji, kako se čini, neće ponuditi neko novo zvučno ime iz braniteljske populacije.

Mafija krade državu

Izvjesno je, međutim, da će u IX. izbornoj jedinici koja pokriva Liku i Dalmaciju svoje snage s Tomislavom Karamarkom i Rankom Ostojićem odmjeriti jedan branitelj – Živko Zrilić na listi Hrvatske zore, ujedno i jedini branitelj u ulozi nositelja liste.

– Na našoj listi neće biti oni koji su s Mesićem sudjelovali u dekroatizaciji Hrvatske ili oni koji su je zajedno sa Sanaderom pljačkali. Karamarko i Milanović danas se natječu tko će biti veći Hrvat, no mi ne želimo da Deklaracija o Domovinskom ratu ostane mrtvo slovo na papiru – kaže umirovljeni stožerni general čiji ratni put izaziva respekt među suborcima. Stoga predvodi listu na kojoj će se naći mahom branitelji poput njega, uz podršku Ilije Vučemilovića, umirovljenog bojnika iz Tigrova koji uživa velik ugled u populaciji. Inače, Zrilić je negdašnji član HDZ-a, no, kako kažu, jedini koji je imao hrabrosti okrenuti leđa tadašnjem premijeru Sanaderu na vrhuncu moći.

– Uđem li u Sabor, radit ću na tome da branitelji budu aktivni članovi društva – kazao je Zrilić, čija je motivacija da se uključi u političku arenu bila to što “pošten čovjek ne može stajati sa strane dok mu mafija krade državu”.

>>HDZ: Grbinov istup otvoreni je pokušaj kontrole medija

>>'SDP-ov program nudi kombinaciju lažne samohvale i metode copy-paste naših mjera'

Komentara 183

DC
dubravko.crnjak
12:10 13.10.2015.

'' Identificirati, locirati i transferirati'' - tako se HDZ brinuo o svojim herojima, generalima...

LO
Logan29
11:16 13.10.2015.

Eto za ovo je Đurica marljivo radio u šatoru.:-)

DU
Deleted user
10:55 13.10.2015.

Koliko mi je poznato jedino Virovitičko-podravska županija drži do branitelja dok kod nekih županija više liči na šaljivi kućni video, sa tezom imamo i mi svog branitelja na poziciji a kad ono zapovjednici iz dubokih podruma,logistika,vozači, analitičari koji četnika vidjeli nisu a da o bunkerima i minskim poljima,otkinutim rukama i nogama ne pričam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije