Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pregovori s MOST-om

Neće reformsku vladu, a na sve pristaju

18.02.2015., Metkovic - Gradonacelnik Bozo Petrov.
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/2
20.11.2015.
u 23:02

Moramo imati napismeno na što su spremni i u kojim rokovima bi se to ostvarilo

Pregovori između Mosta i SDP-a te Mosta i HDZ-a bit će puno dulji nego što se pretpostavljalo. Iz Mosta poručuju da će prvi krug razgovora biti gotov u srijedu (teme su obrazovanje, financije i izborni sustav) a nakon toga, očekuju mostovci, pravi razgovori tek slijede.

Pregovori će potrajati

Kako neslužbeno doznajemo, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović konzultacije o novom mandataru neće započeti prije četvrtka, dakle nakon što Most s HDZ-om i SDP-om odigra “prvo poluvrijeme”. Jesu li pregovori farsa, jesu li samo predstava za birače, je li se Most već s nekim dogovorio? Novinari su SDP-ova pregovarača Branka Grčića danas pitali boje li se u SDP-u da je zapravo već postignut dogovor između Mosta i HDZ-a.

– Nadam se da su oni stekli dojam da smo mi otvoreni, a imamo i bogato iskustvo, znanje i informacije jer smo četiri godine vodili državu. To je korisno i za njih koji su novi u politici da se kvalitetno informiraju o svemu što je država radila protekle četiri godine i što ih čeka sutra kada budu dio vladajuće strukture – rekao je Grčić i time još jednom Most pozvao za glavnog partnera u novoj vladi Zorana Milanovića.

I predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko osvrnuo se danas na priče da se već dogovorio s Mostom. – To priča netko zlonamjeran, iz čiste formalnosti se ne bismo ni nalazili ni razgovarali. Da je tako, da smo se već dogovorili, čitali bismo stručne ekspertize po temama – zaključio je Karamarko.

Činjenica da Most na svaki krug pregovora šalje drugi pregovarački tim daje naslutiti da još nema jasan stav kome bi se priklonio. Da takvu odluku donese, moraju za stol sjesti Nacionalno vijeće Mosta i svi izabrani saborski zastupnici, s odgovorima koje će im po resorima o kojima su razgovarali poslati i SDP i HDZ. 

– Ova njihova načelna potvrda nam ništa ne znači, moramo imati napismeno na što su sve spremni te u kojim rokovima bi se to realiziralo. Zasad i HDZ i SDP manje-više na sve pristaju, što očito pokazuje da postoji konsenzus o potrebnim reformama, pa ne vidimo zašto je tim strankama ideja reformske vlade toliko strana – kaže nam jedan od osnivača Mosta Nikola Grmoja. U drugom krugu pregovora neke teme bi se trebale detaljnije razraditi, jer očito je da Most treba sve informacije o državnim financijama i stanja po resorima da bi znao što je provedivo, u kojem roku i na koji način. Treba s dvije najveće stranke tek otvoriti i temu o potencijalnom sastavu vlade. Iz svega toga jasno je da će i pregovori među strankama, a i konzultacije s predsjednicom, potrajati. U Mostu nam kažu da bi bilo neozbiljno donositi bilo kakve odluke važne za boljitak Hrvatske na brzinu. – Predsjednici ćemo također ponuditi ideju reformske vlade da vidimo slaže li se i ona s time – naglasio je Grmoja. Nacionalno vijeće Mosta i izabrani zastupnici sastaju se u nedjelju da dogovore preostale pregovaračke teme i timove.

Banka u banci

Nakon pregovora sa SDP-ovom koalicijom, pregovaračica Mosta, načelnica općine Velika Kopanica Ružica Vukovac rekla je da su dojmovi s pregovora odlični, da se najviše razgovaralo o poljoprivredi i da su predložili osnivanje poljoprivredne banke koja bi pratila poljoprivredne proizvođače. Grčić je predložio da se u Hrvatskoj poštanskoj banci osnuje poseban odjel, banka u banci specijalizirana za financiranje poljoprivrednika. Krunoslav Zmaić, predsjednik HDZ-ova odbora za poljoprivredu, također je izrazio zadovoljstvo razgovorima. – Imamo isti interes, obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, a tu je i pitanje poljoprivrednog zemljišta, izravnih plaćanja i ruralni razvoj. 

>> HDZ nakon pregovora s MOST-om: U svih 14 točaka pregovora postigli smo punu fazu konsenzusa

Komentara 41

MA
majeltomoguce
23:24 20.11.2015.

A Branko "Vilenjak" Grčić kao da je nije na vlasti 4 godine - samo klima glavom i sa svime se slaže i, gle čuda, i on isto to planira ... nakon 4 godine. Josipović broj 2.

SL
stipe.lasic
00:44 21.11.2015.

Raduje me smirenost clanova Mosta pored tolikog pritiska javnosti i podcjenjivanja ostali su dosljedni volio bi da idu novi izbori pa da oni sastavljaju vladu..!nadam se nekim kvalitetnim rijesenjima i temeljitim promjenama ovi sta su kuhali zadnjih 25godina da se iza njih pocisti i fino cisto ispocetka.naprijed Most.!

KA
kapunjohan
07:48 21.11.2015.

Normalno je da pristaju na sve i normalno je da ne žele predlagane reformske vlade.Ako poduprete SDP oni računaju na vrjeme i na jednaki model , koji su prodali Budiši- ljudi su podkupljivi, samo su cijene različite. Ako podupre Most HDZ oni će morati biti korektni/ i ako i oni mogu računati na ,,vrijeme,,/jer ako pojedinci iz Mosta ,,otkažu,, ,pada vlada. Ipak HDZ znači promijenu, Most je dobio mandat za promijenu i Hdz bi je morao provoditi ako želi ostati na vlasti, zato bi bilo normalno da podupre HDZ, pa ako i ne dogovore baš sve pojedinosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije