Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na svojim stranicama

Most počeo objavljivati 18 modela za novu Vladu

08.11.2015., Zagreb - Atmosfera u stozeru Mosta nezavisnih lista. Ivan Kovacic, Bozo Petrov, Ivan Lovrinovic, Drago Prgomet.
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
1/2
13.11.2015.
u 19:21

Zadovoljiti medijski i javni stampedo da se u dva-tri dana objave svi detalji nove vlade ne bi uspjela ni cjelokupna administracija Europske komisije, poručuju iz Mosta

Na svojim internetskim stranicama Most je počeo objavljivati moguće modele nove vlade. 

– Most je u danima oko izborne „noći iznenađenja“ izradio i pripremio točno osamnaest mogućih scenarija i modela Vlade, od kojih neki imaju i po nekoliko dodatnih podverzija. Posljednja tri dana pročitali smo ili čuli na tisuće sugestija i komentara među kojima se posebno izdvajaju ničim potkrijepljene „teze“ da je prvi prijedlog Mosta – zajednička reformska vlada tri najjače opcije – uglavnom promašen. Nebitno je što se to može pročitati na raznim forumima, ali je žalosno čuti kako takve napamet izrečene procjene daju i neki politolozi, analitičari i komentatori istaknuti u javnosti. Budući da se olako izjavljuje da je Most iznenađen vlastitim rezultatom, pomalo naivno „izbacio“ svoj nedorečeni prijedlog – a od Mosta se očekuje hitna odluka o nečem suvislijem – dužni smo pokrenuti prvi put u Hrvatskoj pravu i argumentiranu javnu raspravu o poželjnim i nepoželjnim modelima Vlade nakon parlamentarnih izbora. Samo za informaciju navodimo da je Most u danima oko izborne „noći iznenađenja“ izradio i pripremio točno osamnaest (brojkama 18!) mogućih scenarija i modela Vlade, od kojih neki imaju i po nekoliko dodatnih podverzija. Svi ti modeli bit će ovih dana temeljito raspravljeni u Mostu, a neki od njih, nadamo se, i u hrvatskoj javnosti. Toliko o nespremnosti Mosta na ovo što se dogodilo! Ali zadovoljiti medijski i javni stampedo da se u dva-tri dana objave svi detalji nove vlade ne bi uspjela ni cjelokupna administracija Europske komisije, poručuju iz Mosta.

Na stranici je zasad objavljen prvi model (od njih 18)  'Velika koalicija' čije detalje može pročitati u nastavku:

Nakon što je Most nezavisnih lista HDZ-u i SDP-u predložio formiranje zajedničke „reformske vlade“, čak su i u jednoj od tih stranaka na to odgovorili: pa što će nam onda Most? To ponavljaju i neki javni komentatori. Pa se i mi sada ozbiljno zapitajmo je li moguća velika koalicija i iz kojih bi se razloga ona danas formirala u Hrvatskoj?

Zašto velika koalicija nije pala na pamet ni HDZ-u ni SDP-u, a za nju imaju i više nego dovoljno „ruku“? Možda zato što bi pred građanima poništili i zadnji argument svoje izvanjske razlikovnosti? Možda zato što misle da će samo jedna strana preko Mosta dobiti mogućnost da (još) četiri godine nadzire sve što želi u Hrvatskoj? Možda i jedna i druga strana misle da im Most (jer je mlada i neiskusna struktura) u jedan-na-jedan modelu neće moći uopće pohvatati „prste“? Ili su jednostavno dva čelnika toliko fokusirana na svoje pozicije da ne mogu zamisliti jedan drugog lijevo-desno za istim stolom – i još da netko treći sjedi u sredini!?

Hrvatskoj su potrebne stvarne strukturne promjene, a ne površinska kozmetika. Velika koalicija u sadašnjim hrvatskim uvjetima može se dogoditi samo iz motiva zadržavanja zauzetih pozicija, a promjene bi se tada prikazivale samo na temelju kozmetike, kao što je to bilo zadnjih nekoliko mjeseci pred izbore. Takva velika koalicija nemoguća je danas samo zbog osjećaja barem jedne strane da možda ipak može dosegnuti barem kakvu-takvu Vladu bez one druge strane.

Ali da su na ovim izborima lijeva i desna opcija dobile po 40 mandata, a da je Most osvojio 50 saborskih mjesta, danas bismo u Hrvatskoj imali veliku koaliciju drugi dan nakon neslužbene objave izbornih rezultata. Nijedna opcija ne bi pristala dati svoj manjinski „paket ruku“ za provođenje strukturnih reformi većinskom Mostu. Sigurni smo da bi u takvom slučaju predizborna retorika podjela bila zaboravljena brže negoli se sada Mostu daje vremena da obrazloži što je to zapravo prijedlog reformske vlade. I tu svoju veliku koaliciju pravdali bi svojom zabrinutošću za državu, zbog čega trebaju zatomiti svoje međusobne napetosti i prevladati nepovjerenje. Most ne bi dali svoje glasove, jer tada bi Most trebao njih, a ne (kao sada) oni Most.

Velika koalicija danas bi u Hrvatskoj bila upravo antireformsko spašavanje pozicija. Nikakvu bitnu reformu danas dragovoljno ne bi proveli HDZ i SDP zajedno. Pat-pozicija je iznenadna šansa da na reforme jednostavno pristanu zbog samih sebe! Onaj tko na njih ne pristane, ne igra se samo svojom osobnom pozicijom u stranci, nego budućnošću stranke do razine početka nestajanja, a trend će početi već na novim izborima. Budući da smo to jasno izrekli, neka se sada udruže i iz inata izvrše strukturne reforme bez Mosta. Naša misija će biti izvršena.

No, postoji problem koji naša javnost i analitičari kao da ne žele ni vidjeti ni analizirati. Što je to velika koalicija danas u Hrvatskoj? HDZ i SDP? A što ćemo s pet malih stranaka s jedne i sedam s druge strane?

Dakle, dva su moguća modela velike koalicije. Velika koalicija između samo dvije najveće stranke i velika koalicija dviju predizbornih koalicija.

Je li realno da HDZ i SDP svojim koalicijskim partnerima kažu da im više nisu potrebni? Pa čak i da im ustvari smetaju. A onda, očišćeni od koalicijskih tereta, da sa svojim samostalnim mandatima stvore dvostranačku veliku koaliciju sa 80-ak ruku u Saboru?

Ako i vi smatrate da nije realno očekivati od te dvije stranke da ulaze u rizik dugoročne zavade sa svojim koalicijskim partnerima (te ih zapravo natjeraju na stvaranje novih političkih blokova koje više neće kontrolirati), zamislite kako bi zapravo danas u Hrvatskoj izgledala velika koalicija? Činilo bi je 14 stranaka! I sada ozbiljno zaključimo bi li to imalo sličilo reformskoj vladi kakvu predlaže Most, a kako brzopleto zaključuju mnogi kreatori javnog mnijenja!? Treba pažljivo pročitati Mostovo priopćenje o prijedlogu reformske vlade, pa će se uočiti „kvaka“ koja taj prijedlog i u tako minijaturno plasiranoj verziji čini sve samo ne naivnim prijedlogom. Ali o tome detaljnije u temi o reformskoj vladi.

Velika koalicija 14 stranaka bila bi najsnažnija antireformska utvrda kakvu možemo zamisliti. Pa ni dvostruko više ministarstava ne bi bilo dovoljno za toliko mnogo aspiranata! A da o drugim državnim foteljama i ne govorimo. Takva velika koalicija u Hrvatskoj danas nije moguća kao reformska, nego kao grčevita antireformska mješavina svih mogućih parcijalnih interesa. Zato je to danas za Hrvatsku najnepoželjniji model vlade.

>> 'Nerealan je i neprihvatljiv pritisak javnosti na donošenje odluka o novoj vladi'

>> Ne može Most biti u zraku, što će nam most koji nikamo ne vodi

Komentara 51

JK
ja-kan
20:11 13.11.2015.

Petrov, može MOST imati najbolje modele i program u ljudskoj povijesti ali ako Zoran Milanović uhljebljivanjima i na drugi način (pod)kupi potrebnih 76 zastupnika za tebe i MOST će biti GAME OVER.

DU
Deleted user
19:58 13.11.2015.

mogli su napisati i objavljivati 118 modela, mozda bi hrvati tako prije dobili novu vladu koju treba. svasta.

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
20:03 13.11.2015.

Koja hrpa gluposti. 18 modela vlade? Kakvi su to modeli i na što se odnose? Ovo je samo prašina u oči i zamagljivanje činjenice da je Most medijska izmišljotina bez ikakvih ideja i programa. Jer da imaju program, onda bi ga stavili pod nos SDP-u i HDZ-u, pa tko pristane na više reformi, s njim bi išli u koaliciju. To je jedini model koji bi imao učinka. Dakle, konkretan popis reformi na stol. A budući da nemaju nikakav program, sad kupuju vrijeme objavom nekakvih 18 budalastih modela.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije