Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Debata

Milošević: Jedino se HDZ ogradio od crnokošuljaša

debata
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/5
02.11.2015.
u 12:26

Mi i danas živimo u nekakvoj stranačkoj diktaturi. HDZ i SDP izmjenjuju se kao Sunce i Mjesec, kazao je Sinčić

U izbornoj debati N1 televizije sučelili su se predstavnici koalicije Hrvatska raste, ORaH-a, Naprijed Hrvatska, Domoljubne koalicije, SDSS-a Živog zida te MOST-a nezavisnih lista. O najvažnijim temama tako su razgovarali Siniša Hajdaš Dončić, Mirela Holy, Ivo Josipović, Domagoj Ivan Milošević, Milorad Pupovac, Ivan Vilibor Sinčić i Ružica Vukovac.

U nastavku donosimo najzanimljivije trenutke debate, a kako je protekla cijela rasprava, pročitajte ovdje.

Prvo pitanje kandidatima bilo je stajalište stranke oko toga kako da se bira predsjednik, treba li se i dalje birati neposredno ili saborskom većinom?

Ivan Sinčić iz Živog zida: "Ja sam uvijek bio za to da predsjednika biraju građani na izborima. Predsjednik ima smanjene ovlasti, mi smo se zalagali da ima veće ovlasti. On mora imati veću ulogu, moralnu ulogu. On mora pozivati građane, upućivati na probleme kad institucije zakažu. Tu se predsjednik treba aktivirati, mora svakog građanina saslušati i predložiti promjene zakona. Zato ga mora birati narod, a ne Hrvatski sabor."

Ivo Josipović, Naprijed Hrvatska: "Trebaju ga birati građani. Kod nas nije dobro to što za one ovlasti koje predsjednica ima nema provedbenih mehanizama. Vlada isto mora bitno drukčije prihvaćati savjete. Ustav kaže da predsjednik i Vlada suprovode vanjsku politiku, a nema nijednog mehanizma kojim predsjednica na to može utjecati."

Ivan Domagoj Milošević, HDZ-ov predstavnik: "Građani trebaju birati predsjednika. Hrvatska još uvijek nije zrela demokracija. Predsjednica ima važnu poziciju i to vidimo proteklih mjeseci kada premijer šalje grube političke poruke. Bitno je da netko smiruje strasti zbog sukoba sa susjedima. Nužno je da predsjednik smireno i odgovorno sukreira vanjsku politiku. Svaki predsjednik treba partera u Vladi."

ORaH-ova Mirela Holy: "Ne treba mijenjati izbor predsjednika, trebaju ga birati birači. On treba biti moderator političkih procesa, zato se zalažemo za povećanje ovlasti. Ako predsjednik supotpisuje zakone onda treba imati i mogućnost stavljanja veta. Uloga mu je da bude čuvar ustava RH i bilo bi loše da se bira u parlamentu jer bi onda bio na daljinskom upravljaču stranke iz koje dolazi. Gospodin Reiner se zalagao za odlučivanje u parlamentu, a Milošević sad ima drugi stav."

Ružica Vukovac uime MOST-a: Postojeći sustav ne treba mijenjati. Narod treba reći svoje.

Razgovaralo se i o stanju u pravosuđu:

Pupovac: Mi koji pratimo rad državnih institucija, znamo da je DORH malo jača nevladina organizacija u Hrvatskoj. Nažalost, postoje sukobi institucija. Uloga parlamenta je da se spriječi taj sukob.

Josipović: Naše pravosuđe predugo vodi postupke. Zato sam i predlagao ustavnu promjenu.

Milošević: Nisu kristalno jasno određena prava i odgovornosti i to se provlači i kroz pravosuđe. To će iduća vlada učiniti. 

Holy: Reforma pravosuđa i javne uprave su dvije najvažnije reforme. Jedna od nužnih je da imamo reizbor sudaca. 

Vukovac: Smatram da je 20 godina bilo dovoljno za reformu pravosuđa, a došli smo u situaciju da se građane blokira za 900 kuna duga. 

Pupovac: Blokiraju se oni koji nemaju novca, a ne one koji mogu potkupiti suce, njih se oslobađa.

Sinčić: Pravosuđe je vulkan neodgovornosti. Pogledajte ovo s Paravinjom, to je lakrdija.

Pitanje za Domagoja Miloševića bilo je: Jeste li za zakonsku zabranu pozdrava "Za dom spremni"?

Milošević: Mi smo da se prekršajno goni znakovlje obaju totalitarnih režima.

Josipović: Ako se misli na simbole antifašističke borbe, onda sam apsolutno protiv jer je to u našem Ustavu. Protiv fašističkih simbola – da.

Holy: Nije mi jasno koja su to dva totalitarna režima. Zar su komunizam i fašizam jednaki po ideologiji, gospodine Miloševiću?

Pupovac: Mi smo rekli ''ne'' staljinizmu, a oni koji se danas bore protiv komunizma otvorili su prostor za razvoj fašizma. 

Sinčić: Mi i danas živimo u nekakvoj stranačkoj diktaturi. HDZ i SDP izmjenjuju se kao Sunce i Mjesec.

Milošević: Jedino se HDZ ogradio od crnokošuljaša. 

Holy: To nije istina. Mi smo poslali priopćenje i tražili da se jasno odredi prema toj paradi. Tek kad ste vidjeli da se javnost pobunila, onda ste i vi.

>> HDSSB neće biti dio nikakve nove Vlade, ako u njoj bude sjedio Pupovac i SDSS

Komentara 60

PO
potrebi
13:17 02.11.2015.

Lijevi ne daju na petokraku. Draga im. Nema demokracije kod partizana. Smeta im za dom spremni, a petokraku ne daju. Ako smeta jedno onda smeta i drugo.

EB
eustahije_brzić
12:57 02.11.2015.

gđice Holy, komunizam i fašizam nisu ideološki isti ali su oba tolitarna režima koja su ubijala neistomišljenike, doduše komunizam puno više...., ali naravno zbog toga nerazumijevanja će te i ostati još par godina oporba, dok u potpunosti ne iščeznete s političke scene...

PO
potrebi
13:56 02.11.2015.

Stavite u naslov ovo iz debate: Treba li osobama u istospolnoj zajednici dozvoliti usvajanje djece? Pupovac: Da, Vukovac: Ne, Hajdaš Dončić: Da, Holy: Da, Milošević: Ne. Josipović: Da. Sinčić: Ni da ni ne

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije