Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljevica

Josipović i M. Holy protiv Milanovića, Linić na Jovanovića

23.10.2013., Zagreb - Gornji grad, Mirela Holy osniva novu stranu pod imenom Orah.
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
20.10.2015.
u 17:01

SDP-ovoj koaliciji prijetnja i od bivših članova te stranke

        SDP-ova koalicija paralelno će se na izborima boriti i s HDZ-ovom desnom koalicijom i s konkurentima na ljevici i lijevom centru: ORaH-om, koalicijom Uspješna Hrvatska (Josipović – Čačić), ali i sa Živim zidom koji podjednako napada i lijeve i desne stranke pokušavajući im preoteti birače.

Takvu paralelnu borbu gledat ćemo u četiri zagrebačke te u osmoj (Istra, Rijeka, Kvarner) i trećoj (Varaždin, Zagorje, Međimurje) izbornoj jedinici, dok će se u dvije slavonske i dvije dalmatinske izborne jedinice SDP-ova koalicija boriti ponajprije protiv HDZ-ove koalicije.Vjerojatno najzanimljivija borba na ljevici bit će u Zagrebu, u prvoj jedinici, gdje će se premijeru Zoranu Milanoviću suprotstaviti njegovi dojučerašnji partneri – bivši predsjednik Ivo Josipović i bivša ministrica Mirela Holy.

Ankete sugeriraju da bi u Zagrebu izborni prag od pet posto Holy mogla preskočiti, no šefica ORaH-a je oprezna. Kaže da nigdje ne može računati na siguran mandat zbog “velikog broja igrača”, ali i da su ORaH-ove šanse najveće u četiri zagrebačke i u osmoj izbornoj jedinici.

– Ako nigdje ne uspijemo i ORaH ne uđe u parlament, dat ću ostavku i više neću biti predsjednica stranke – rekla nam je Holy. Ovi izbori bit će biti ili ne biti i za Josipovića – ako u Zagrebu ostane ispod praga, bivši predsjednik morat će se povući u političku mirovinu.

Josipović je okupio nekoliko zanimljivih špic-kandidata. U II. jedinici (istok Zagreba, Bjelovar, Križevci...) njegovu listu nosit će publicisti i novinar Drago Pilsel koji će se suprotstaviti šefu Sabora Josipu Leki (SDP). U sedmoj jedinici (jugozapadni dio Zagreba, Karlovac...) bit će zanimljivih duela između potpredsjednice SDP-a Milanke Opačić, Josipa Kregara (prvog na listi koalicije Josipović – Čačić) i lidera Živog zida Ivana Vilibora Sinčića.

Za pretpostaviti je da bi Sinčić ovdje mogao pomrsiti račune svima pa i SDP-u i u Sabor donijeti barem jedan mandat. U 8. jedinici bit će vrlo vatreno. SDP će se ovdje boriti na četiri fronte – istodobno s bivšim koalicijskim partnerima iz IDS-a, svojim bivšim ministrom Slavkom Linićem (nosit će listu Josipović – Čačić), ORaH-om i HDZ-om. Zanimljiva bitka za lijeve glasače odvijat će se i u 3. jedinici. SDP-ov ministar Siniša Hajdaš-Dončić i HNS-ovi župani Predrag Štromar i Matija Posavec borit će se protiv Radimira Čačića. Ovdje bi Čačić morao osvojiti barem jedan saborski mandat.     

>> Josipović: Uvijek postoji rizik da Čačić koalira s HDZ-om

Komentara 16

Avatar Pavel ic
Pavel ic
17:27 20.10.2015.

svi oni su jedni protiv drugi a svi zsjedno protiv hrvatske

NN
nije_nam_lako
17:23 20.10.2015.

cinjenica je da mi nije nimalo zao SDP-a, sami su se svojom nesposobnoscu i neradom doveli u situaciju da su sigurni gubitnici ovih izbora...

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
17:19 20.10.2015.

Ma jadni SDP sve mi je suza potekla ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije