Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
donacije

HDZ će novac za izbore skupljati na večerama

Tomislav Karamarko
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
12.10.2015.
u 16:35

Model je prvi put isproban u predsjedničkoj kampanji kada je Kolinda Grabar-Kitarović zaradila više od tri milijuna kuna

Nijedna politička stranka ne može se pohvaliti bajkovitom financijskom situacijom, pa tako ni HDZ. Kampanja za parlamentarne izbore već naveliko traje, a HDZ je odlučio značajniji dio novca potrebnog za kampanju osigurati donatorskim večerama.

Taj je model prvi put primijenjen u predsjedničkoj kampanji Kolinde Grabar-Kitarović i pokazao se vrlo učinkovitim. Sadašnja predsjednica, a ondašnja kandidatkinja, od donacija je zaradila više od tri milijuna kuna. Prvi HDZ-ov donatorski ručak, kao svojevrsna štih proba, održan je u subotu u Karlovcu, nakon skupa te stranke. Okupilo se 246 ljudi, a nismo dobili informaciju koliko je prikupljeno novca.

Planira se jedanaest donatorskih večera, dakle u 10 hrvatskih izbornih jedinica te jedna u dijaspori, odnosno 11. jedinici. Nije još posve definirano, ali dogovaralo se da bi prva večera bila 18. listopada u Zagrebu, a iduća već 22. listopada u Osijeku.

Zamišljeno je da se donatorske večere održavaju nakon HDZ-ovih motivacijskih skupova u drugom dijelu kampanje. Na svakoj će večeri biti i šef HDZ-a Tomislav Karamarko u pratnji vrha stranke, kao što je bila i Kolinda Grabar-Kitarović na svojim večerama. Budući da zakon propisuje da fizičke osobe u jednoj godini strankama najviše mogu donirati 30.000 kuna, a pravne osobe 200.000, predviđeno je da donji iznos za fizičke osobe na tim večerama bude 2000 kuna, a za pravne 5000 kuna.

Gornji iznos mora biti u skladu sa zakonom, odnosno mora se voditi računa da osoba koja uplaćuje donaciju s prijašnjom uplatom iz ove godine ne premaši zakonski limit na donatorskoj večeri. Kao i u predsjedničkoj kampanji, donatori će prije tih večera potpisivati ugovore s HDZ-om, a donacije se neće primati od fizičkih ili pravnih osoba koje su u blokadi, koje državi duguje poreze ili su u sličnim dubiozama.

Budući da stranke u kampanji za parlamentarne izbore po izbornoj jedinci mogu najviše potrošiti 1,5 milijuna kuna, maksimalni je iznos troška kampanje, računajući 10 hrvatskih jedinica, 15 milijuna kuna.

>>Karamarko: Vlada je od Hrvatske napravila pokvareni zub EU

>>Karamarko: Krnja Kukuriku koalicija ili podcjenjuje Hrvate u BiH ili nema što ponuditi

Komentara 47

KU
Kuburamile
16:50 12.10.2015.

Novac ce dati svaki Hrvat samo da ove crvene fasiste, Yugo fasiste pošaljemo tamo gdje im je mjesto. Srbizacija i okupacija mora vec jednom stati.

AN
ancica99
16:41 12.10.2015.

Jedva čekam izbore da Domoljubna koalicija na čelu s HDZ-om dođe na vlast! Ljudi kojima je stalo do naše države, do naših poduzetnika, naših mladih, naših umirovljenika...do pobjede!

SL
sly7
17:15 12.10.2015.

i zadnju kunu dat ću za bolju i prosperitetnu Hrvatsku!! u kojoj će mladi ostati i dizati obitelji, u kojoj će se napokon početi živjeti kako smo svi sanjali kada smo ostvarili tisućljetni san slobodne Hrvatske!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije