Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.11.2015. u 12:00

Je li Most trebao zaigrati hrabrije i podržati jednu od opcija pošto, očito, ni lijevi ni desni blok nisu spremni na veliku koaliciju kojoj Most u konačnici nije ni potreban

Devetnaest mandata koje je na izborima osvojio Most toj je opciji donijelo nevjerojatnu odgovornost. Uz razumijevanje da su i sami mostovci zatečeni izbornim uspjehom, ipak su dobili golem politički kapital koji zahtijeva ozbiljnost, ali prije svega njihovo jedinstvo i jasnu ideju što hoće. No, situacija je u Mostu bila daleko od idealne. Proteklih su dana čelni ljudi Mosta davali kontradiktorne izjave pa je bilo nejasno inzistira li Most na preuzimanju izvršne vlasti, traži li mjesto premijera, hoće li poduprijeti manjinsku vladu ili se pak zalaže za vladu nacionalnog jedinstva, odnosno veliku koaliciju SDP-a, HDZ-a i Mosta.

Izbistrilo se na kraju da Most traži vladu nacionalnog jedinstva, u kojoj bi možda i Božo Petrov bio premijer, a vladu bi činili predstavnici triju spomenutih blokova. Za Most je to rješenje najelegantnije, ali ne i najhrabrije. Neće se prikloniti nijednoj opciji (čitaj, neće se zamjerati svojim biračima) nego bi spojio dva suprotstavljena bloka i prislio ih na reforme za koje bi, očito, odgovornost preuzeo Petrov, bude li premijer. Budući da Most inzistira na reformama, za one ključne potrebna je dvotrećinska većina u Saboru, pa i u tome treba tražiti razloge velike koalicije. Ovaj je obrat dobar u kontekstu Petrovljeva “ohrabrenja”, pošto su njegove prve izjave govorile o povratku u Metković i podršci manjinskoj vladi kroz Sabor. No, Petrovu je već stigla Karamarkova odbijenica, a nije izvjesno ni da će njegovu ideju podržati Zoran Milanović.

U HDZ-u drže da Most ucjenjuje sa svojih 19 mandata, jedina im je realnost formiranje zajedničke Vlade HDZ-ova bloka i Mosta. Takvom se scenariju s Hrvatskom raste u jednadžbi vjerojatno nada i Milanović. Hrvatska bi se mogla naći pred novim izborima, osim ako SDP ne uspije rasturiti Most i vrbovati njihovih osam zastupnika koliko im nedostaje do većine. No, ni to nije pravi put. Je li Most trebao zaigrati hrabrije i podržati jednu od opcija pošto, očito, ni lijevi ni desni blok nisu spremni na veliku koaliciju kojoj Most u konačnici nije ni potreban.

>> Božo Petrov: HDZ-u i SDP-u smo ponudili jedinstvenu vladu. Nakon pregovora slijedi definiranje mandatara

Komentara 68

BU
Bulaba
12:14 12.11.2015.

Božo, sad je vrijeme da pokažeš jesi li čovjek ili si pipica. Sad preuzmi odgovornost i počni donositi teške političke odluke. Pod 1. izbaci Prgometa, a pod 2. vrijeme je da prekršiš onu ovjeru kod javnog bilježnika koja očito više ne vrijedi ništa i da na svoja leđa u interesu građana preuzmeš križ i počneš pregovore o koaliciji s onima koji će osigurati reforme koje tražiš. To je politika, Božo. Teške odluke u kojima uvijek nekoga i nešto moraš izdati i žrtvovati u ime općeg dobra.

Avatar bushvzdhr
bushvzdhr
12:39 12.11.2015.

Trebaju nam novi izbori evo i zašto: medijski i od strane neodgovornih političara trgovaca ( milanović, pusić, prgomet ) ne omogućuje se da Vladu RH ustroje pobjednici izbora plus 34 mandata ( DK i MOST ), nego da vladu formirajuu gubitnici izbora 2015. ( SDP te pijavice stranke i manjine ( otkada manjine imaju stranački predznak HNS i SDP-a )) s 32 mandata i to je želja naroda na izborima 2015. prema izborima 2011. Režimski mediji napuhavaju atmosferu u korist gubitnika, odobravaju izdaju ( primjer Prgometa od drugog čovjeka HDZ-a preko nezavisnog političara MOST-a, tajnog partnera Milanovića do člana SDP-a – sve to uspio napraviti do današnjeg dana u pola godine ) i najgoru trgovinu političara Milanović – Prgomet. Da je Prgomet sposoban političar i prvenstveno čovjek on bi preko HDZ-a došao do mogućnosti premijerskog mjesta, a ne bi Predsjednici RH bio SMETALO u predsjedničkoj kampanji u kojoj se nije natjecao – sredina procesa radnje izdaje Prgometa. Pogotovo je to problematično ako to čini iz osvete, jer u toj političkoj igri on je taj koji je zao karakter kao i politički trgovci koji su njim trguju i po Bibliji vidi se kako završavaju svi oni koji se osvećuju. I zadnje i najvažnije, u novim izborima bi se ustanovilo slijedeće: 1. Koji su rezultati SDP-ove vlasti od 2011-15 ( a ne da vodi izbornu ideološku kampanju iz 1945. primjer Maras i Milanović); 2. Koliko je HDZ spreman na bolne rezove i nakon toga prosperitet u državi; 3. Koliko je MOST zavisan ili nezavisan i da nema šizofreni program. Za narod su jeftiniji novi izbori nego nova šizofrena, trgovačka, uhljebnička i gubitnička Vlada RH SDP(Milanović )-Glavaš-Pusić-Prgomet-IDS-Bandić-Čačić-Pupovac-stranački manjinci. Ovakvu vladu nudi Milanović, BLJAK!

MO
mobitel20
12:35 12.11.2015.

Ma,MOST mora donijeti odluku. Bilo kakvu,i to ne moze izbjeci. Tako da je naslov deplasiran. Jasno je da su takticke ige i igrice u pitanju,a ne to da oni mogu izbjeci odluku. Ne mogu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije