Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Božo Petrov

Zastupnici Mosta nisu imali tajni sastanak, puno je glasina i neistina u javnosti

Božo Petrov
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
10.12.2015.
u 09:33

Za RH je u ovom trenutku najbolje imati nestranačkog kandidata, a drugi kandidati poput Milanovića i Karamarka nam nisu prihvatljivi

Božo Petrov bio je gost Novog dana televizije N1. Komentirao je medijske navode da su neki zastupnici Mosta nezavisnih lista održali tajni sastanak jer su nezadovoljni načinom na koji Božo Petrov vodi pregovore. Navodno se bune da Petrov odlučuje umjesto njih te su složni da do novih izbora ne smije doći.

Možete li potvrditi navode da je dio Mosta na tajnom sastanku izrazio nezadovoljstvo načinom kako se provode pregovori?

Nije bilo takvog sastanka. Postoje različite glasine, zadnja tri tjedna je mnoštvo neistina i insinuacija. Nije bilo nikakvog sastanka, a pogotovo ne vijeća i zastupnika, to će biti u petak.

Obvezuje li vaš potpis kod javnog bilježnika samo vas ili i druge zastupnike Mosta?

Moj potpis kod javnog bilježnika obvezuje i mene i druge. Jedina osoba koja se nije usuglasila je gospodin Prgomet. Tri dana nakon izbora je bilo jasno zašto je jedini bio protiv toga.

Možete li potvrditi informaciju N1 da je Most razgovorao sa Sandrom Švaljek o mogućnosti da bude nestranačka predsjednica Vlade?

Mi u ovom trneutku nismo razgovarali s kandidatima jer ne bi bilo korektno nametati kandidate. Kad se složimo oko svega, onda ćemo predlagati kandidata. Naravno da nismo razgovarali o tome. Nije korektno prema dvije koalicije da na bilo koji način unaprijed konkretiziramo tko će to biti. Tek nakon usuglašavnaja sve tri strane. 

Što ako dio zastupnika lijeve koalicije odbija veliku koaliciju? Hoćete li onda ići s HDZ-om?

Ta odluka je već donesena na zajedničkom tijelu. Mi idemo s onom stranom koja prihvati takav model – stručna reformska vlada s nestranačkim premijerom. Ako neki partneri ne prihaćaju i budu htjeli biti u opoziciji, onda ćemo imati opozciju, ali bih volio da i oni o tome razmisle.

Možete li Most zamisliti kao opoziciju?

Sve što je dobro za RH mogu zamisliti. Ako će se dogoditi velika koalicija između Hrvatske raste i Domoljubne koalicije, zašto ne.

Hoćete li, ako se odlučite za HDZ, o toj odluci tražiti izjašnjavanje zastupnika Mosta?

Naravno da će saborski zastupnici  i Nacionalno vijeće dati svoje mišljenje i da ćemo zajednički donijeti odluku.

Što ako ta odluka ne prođe?

Ne mogu odgovorit hipotetski. Dosad se nikad takav scenarij nije dogodio. Zašto bi se ovog puta dogodio? Vidjet ćemo. Nije bitno tko predlaže, uvijek se odluka donese.

Jeste li u slučaju da ostvarite suradnju s Domoljubnom koalicijom spremni prihvatiti Tomislava Karamarka za mandatara?

Za RH je u ovom trenutku najbolje imati nestranačkog kandidata, a drugi kandidati poput Milanovića i Karamarka nisu nam prihvatljivi. 

>> HDZ: Imat ćemo rješenje idući tjedan

Komentara 30

MO
mobitel20
09:46 10.12.2015.

E moj Bozo,ako vam treba "crtati" da nije moguce voditi drzavu bez svjetonazora,onda cete se uvijek "cuditi" spinovima lijevo-liberalne politicko-medijske klike. Ocekujem da Babe ,Pusici ili bilo tko od onih 112 , zatrazi zabranu kicenja javnih povrsina jer to "diskriminirara i uznemiruje" bezvjerce i inovjerce...Opameti se.

HB
hbhr
10:03 10.12.2015.

Most o neutralnom premijeru: Izbori su bili za parlament, a ne za Vladu. Politički izborni legitimitet imaju saborski zastupnici u parlamentarnoj dimenziji, ne i u izvršnoj. Ne moraju svi zastupnici biti u izvršnoj vlasti, niti se to tako događa. U izvršnu vlast prelaze samo neki, no to nije obveza ni nužnost. Jednako bi bila predstavnik političke volje i izvršna vlast u kojoj ne bi bio niti jedan jedini izabrani saborski zastupnik. Uzmimo da je na izborima pobijedila jedna od koalicija i da je među svojim članovima izabrala najbolje kandidate za ministarska mjesta tako da niti jedan od njih nije ni bio na kandidacijskim listama. Zar bi ta Vlada bila izraz neke političke ne-volje? Zar bismo joj oduzimali legitimitet? Ne, to bi bio sasvim legitiman izbor parlamentarne većine. Dapače, čak ni predsjednik te Vlade ne mora biti saborski zastupnik. Nadalje, ni mandatar uopće ne mora biti član te Vlade. Mandatar je osoba koja ima dokaz o natpolovičnoj potpori saborskih zastupnika za formiranje izvršne vlasti, a on je može formirati tako da on sam u toj izvršnoj vlasti uopće ne bude ili da ne bude na čelnom mjestu.

JM
Jean-Michel_Nicolier
10:15 10.12.2015.

Dakle, otpočetka MOST dosljedno pokušava ono što je obećao: reformska Vlada u koju su svi pozvani. Veća podrška takvoj Vladi znači veću vjerojatnost uspjeha, ali svi su slobodni i odbiti ju. MOST se neće svesti na jednog od koalicijskih partnera 2 velike opcije bez obzira na to koliko ih pritiskali politički protivnici izvana i 4 izdajice iznutra.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije