Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica

Izašao novi Ubuntu 8.10

28. listopada 2008. u 10:31 2 prikaza
ubuntu-txt.jpg
Foto: import

Najpopularnija alternativa Windowsima, Linuxova distribucija Ubuntu, doživjela je svoje novo izdanje. Riječ je o verziji 8.10 koja za sve korisnike donosi brojne novosti i poboljšanja u odnosu na prethodnu koja je izašla krajem travnja.

Najznačajnija novost u novoj verziji je podrška za 3G mreže koja omogućava jednostavno spajanje na mobilne mreže i korištenje mobilnog interneta (ako korisnik ima mogućnosti i opremu za to).

Još jedna novost je i mogućnost "posuđivanja" računala drugom korisniku tj. mogućnost logiranja drugog korisnika u sustav bez gašenja uključenih programa ili cjelokupnog računala.

Korisnici će odsad dobiti mogućnost instalacije Ubuntua i na prijenosni USB disk tako da svoj operativni sustav uvijek mogu nositi sa sobom zajedno sa svim podacima.

Ubuntu 8.10 donosi bolju podršku za Javu, novi kernel koji sadrži poboljšane upravljačke programe (drivere) te još neka softverska i vizualna poboljšanja.

Novi Ubuntu na raspolaganju je od četvrtka, 30. listopada na službenoj web stranici www.ubuntu.com. Kao i sve Linuxove distribucije, i Ubuntu je potpuno besplatan.

(A.Be.)

Adventski ugođaj na jugu
Adventski ugođaj na jugu
Split i Dubrovnik tradicionalno pripremaju veseli program za sve uzraste