Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPREZ Sljedećeg se tjedna obilježava Martinje

Iz mošta u vino, ali bez upravljača

04.11.2008.
u 11:26

Proslave Martinja počinju već ovog vikenda, a sljedećet će utorka, 11. studenoga, biti najviše onih koji će slaviti novo vino. I kad sv. Martin, zaštitnik vinara i vinogradara, krsti mošt te time nastane vino, za upravljačem vozila treba biti trijezne glave. Stoga je najbolje na proslave Martinja ili ne ići vlastitim automobilom te se osloniti na prijevoz osobe koja nije konzumirala mošt, vino ili neka druga alkoholna pića, koristiti javni gradski prijevoz ili apstinirati.

To se preporučuje zbog što veće sigurnosti, i vas samih i ostalih sudionika u prometu, kako bi se smanjili broj prometnih nesreća i stradalih, kao i broj sankcioniranih vozača kojih je svake godine mnogo.

Razlog više jest briga za vlastitu vozačku dozvolu, jer ne treba zaboraviti kako je u lipnju počeo vrijediti zakon koji ponovno dopušta do 0,5 promila alkohola u krvi, ali ne svima.

Vjerujemo da će novo vodstvo policije poduzeti brojne akcije kontrole alkoholiziranih vozača, kao i to da nitko ne bi želio ostati bez nekoliko stotina ili tisuća kuna, odnosno vozačke dozvole zbog čašice previše.

Stoga donosimo pregled kazni iz novog zakona, a koje se odnose na koncentraciju alkohola u krvi. Pod utjecajem alkohola, ni najmanje količine, ne smiju biti profesionalni vozači kao ni vozači vozila B kategorije kojima je upravljanje vozilom osnovno zanimanje. Tu se misli na taksiste, vozače Hitne pomoći, vozače u tvrtkama i tijelima državne vlasti,.... - naravno, kada obavljaju te poslove.

Alkohol je zabranjena zona i mladim vozačima. Za nepridržavanje ove odredbe propisana je kazna od 700 kuna, a istu kaznu platit će vozači koji imaju do 0,5 promila alkohola u organizmu i počine još neki prekršaj. Uz to, dobiju i jedan negativni prekršajni bod. Ovo je odredba koja radi razliku među vozačima istog profila, te smatramo da nije pravedna niti ima smisla.


Kazne do 15 tisuća kuna

Novčana kazna od tisuću do dvije tisuće kuna propisana je za vozača koji u organizmu ima alkohola iznad 0,50 do 1,00 promila. Od 2 do 5 tisuća kuna kazna je propisana za vozača kojemu je izmjereno da u organizmu ima alkohola iznad 1,0 do 1,5 promila. Osim novčane kazne za te prekršaje propisana su i dva negativna prekršajna boda. Najveća, pak, novčana kazna - od 5 do 15 tisuća kuna ili kazna zatvora do 60 dana - izreći će se vozaču koji je upravljao vozilom dok je u organizmu imao alkohola iznad 1,50 g/kg odnosno više od 1,5 promila. Ne treba zaboraviti ni na tri negativna prekršajna boda. Sa 500 kuna novčane kazne kaznit će se za prekršaj i vozač bicikla i zaprežnog vozila ako u organizmu ima alkohola više od 0,50 promila.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?