Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRT ZEMALJSKI

Intervencija

07.02.2007.
u 15:05

Ako ste u prošlome Vrtu čitali tekst o pokretu Terra madre iliti Majka Zemlja na slavonski, sjetit ćete se da je Tomislav Galović, kojega estradno zovu "kralj kulina", a stvarno je i jedan od pionira i proizvodnje i zaštite izvornoga hrvatskog proizvoda zemljopisnoga i podrijetlom i brendiranog. Sad kani proizvodnju s tradicionalnih mesnih proširiti i na tradicionalne prerađevine od voća i povrća.

Ukratko sa slavonskoga zlata, kulinove seke, slanine, švargla, čvaraka i kobasica na omiljene poslastice od šljivovice do turšije. No Galović kani umjesto sadašnjih 30 organizirati i do 1000 kooperanta po cijeloj Slavoniji. Ne računajući papriku, rajčice, šljive, kruške, jabuke, najavljuje povećanje primjerice i prerade svinja na 50.000 u godini. Pa ne može onda čovjek nego uspoređivati.

Te će svinje trebati za nekoliko godina, a navodno će uzgoj povećavati postupno. Što ne bi odmah, pomislili su već zacijelo mnogi poput mjerodavna Ministarstva poljoprivrede zgroženi s dosad čak 37.648 svinja iz torova 2792 svinjogojca, registriranih kao tržišni višak. Vidim da su se svi raspametili što će se tucet mesoprerađivača domoći navodno jeftine sirovine. A nitko i ne spominje o kakvim je svinjama riječ, koliko će to biti mesa.

Jedan seljak može isporučiti najviše stotinu svinja, interventni se otkup odnosi na teške svinje; teže, naime, od 120 kilograma. Kad ih nisu uspjela poklati ni sva tradicionalna kolinja, valjda će završiti u bogtepitaj kakvim viršlama, koje mogu "progutati" i najmasnije svinje. Pitam se odakle hrabrost svinjogojcima da tove napamet toliko svinja koje nikome ne trebaju, pa onda računaju da sve to država proguta. Mogla bih i ja zajedno sa svojim kolegama naštancati tekstove koje nitko neće čitati niti kome trebaju, ali, što ću, ne mogu pritisnuti državu uza zid, jer nisam dostatna kritična, politička, a bogme (još) ni tjelesna masa.

Mogla bih bogme ružiti i državu, jer ciklički otkupljujući viškove (pre)tovljenika i potičući tradicionalnu proizvodnju odoka samo problem razvlači dalje sad se, primjerice, odmah javlja i višak odojaka! ali izvlači je to što napokon financijski potiče uzgoj svinja namjenski za kulen/kulin, proizvod što ga nedostaje na domaćem i ima perspektivu i na stranom tržištu, a i izuzetne je vrijednosti.

Želite prijaviti greške?