Naslovnica

INA prošle godine izgubila 1,1 miljardu kuna na plinu

02. veljače 2009. u 19:26 1 prikaza

Mađarski MOL se dogovorio sa hrvatskom Vladom o načinima kako nadoknaditi gubitke koje INA radi godinama na plinskom biznisu, prije svega zbog velike razlike u cijeni između plina kojeg INA kupuje u Rusiji i po nižim cijenama prodaje u Hrvatskoj.

Samo prošle godine, po procjenama mađarskog analitičara Petera Tordai-a iz KBC Securities INA je izgubila 1,1 milijardu kuna zbog tih razlika u cijeni.

No, već ove godine ti bi gubici trebali biti prošlost jer bi cijena plina trebala rasti i usklađivati se sa europskim cijenama. Taj bi proces trebao biti definitivno dovršen 2011 i 2012 godine kada će i hrvatski potrošaći plaćati europske, dnosno tržišne cijene plina.

Po kalkulacijama koje su već napravljene cijena plina po izvorima iz mađarskog MOL-a bi trebala skočiti sa sadašnjih 200 dolara za tisuću kubika (koliko se plaćalo prošle godine) na 240 dolara za tisuću kubika. (zc)

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati