Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠVEĐANI U HRVATSKOJ Ikea prvi put javno o planovima

Ikea neće naštetiti drvnoj industriji u RH

04.11.2008.
u 19:05

Vodeći svjetski maloprodajni lanac Ikea sredinom 2011. godine u općini Rugvica otvorit će svoj prvi trgovački centar i trgovinu u Hrvatskoj i regiji vrijedne čak 300 milijuna eura.

Godišnje 2 milijuna kupaca
Budući trgovački centar kod čvora Ivanja Reka imat će 260.000 četvornih metara neto prostora, od kojih će 30.000 kvadrata otpadati na samu Ikeu, a ostatak na više od 250 trgovina poznatih svjetskih robnih marki, uključujući hipermarket, trgovine kućanskih uređaja i sportske opreme. U trgovačkom centru bit će zaposleno oko 2000 radnika, od čega 250 u Ikei, a kupcima, za koje procjenjuju da će ih samo u Ikei biti dva milijuna godišnje, osigurat će i 6000 parkirališnih mjesta, najavili su na današnjoj konferenciji za novinare Dragan Skalušević, regionalni direktor Ikee za Hrvatsku, Srbiju i Sloveniju, i Branko Mihajlov, poslovni menadžer Inter Ikee za Hrvatsku.

Skalušević je kazao da će otvorenje trgovačkog kompleksa Ikee Hrvatskoj donijeti najveću šoping-destinaciju, koja će biti i poticaj za razvoj lokalnog gospodarstva i šire. Na upozorenja Udruženja trgovaca namještajem, koji najavljuju crne dane za hrvatsku drvnu industriju u kojoj će, zbog Ikee, koja će im uzeti 25 posto tržišta, bez posla ostati 10.000 radnika, Skalušević odgovara kako je Ikea na svakom tržištu na koje je ušla bila dobro prihvaćena.

Trgovci u strahu
– Trgovci namještajem mogli bi imati problema, a ne proizvođači, s kojima planiramo dugoročnu suradnju, poput one s virovitičkim Tvinom. Već sutra se sastajemo s drvnim klasterom Zagrebačke županije – najavio je Skalušević, istaknuvši da im je cilj hrvatskim potrošačima ponuditi više od 10.000 artikala dobro dizajniranog, kvalitetnog i funkcionalnog namještaja i proizvoda po cijenama poput onih u Austriji, a možda i nižim s obzirom na standard.

Za otkup 400.000 četvornih metara privatnih parcela na rugvičkom području, koji je gotovo završen, Ikea će platiti oko 26 milijuna eura. Sličan centar Ikea planira graditi i u Splitu, s kojim počinju pregovori, a planiraju i širenje na Srbiju i Sloveniju.


Želite prijaviti greške?