Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Twittervju - J. Apostolovski

Zlostavljanje na poslu dnevno prijavi četvero radnika

Jadranka Apostolovski
Robert Anić/PIXSELL
16.01.2015.
u 00:10

Šefica udruge Mobbing o sve većem broju prijava zaposlenih koji trpe razne oblike zlostavljanja

Koliko je u Hrvatskoj raširen mobbing?

Gotovo svaki zaposlenik u radnom vijeku prolazi neku torturu. Problem je u lošoj komunikaciji. Ako se stvori konflikt koji se nije riješio, on ostaje tinjati i stvara se nesnošljivost. Tu dolazi do velikog stresa kod osobe koja trpi takvo ponašanje i nema priliku obraniti svoj stav. Ona je ponižena, na posao dolazi s grčem u želucu i gubi volju. Pomoć udruge u prosjeku zatraže četiri osobe dnevno.

Kakvim su sve oblicima zlostavljanja izloženi?

Žale se na prijetnje otkazom, pretjerano nadziranje, neslane šale i uvrede te nerazumne rokove za obavljanje posla. Drugima pak poslodavci ne daju ništa da rade. Zaposlenici izloženi mobbingu obolijevaju, posežu za tabletama i odlaze na dulja bolovanja, a dvoje je i umrlo od posljedica zlostavljanja.

Koje su mogućnosti zaposlenih?

Mi za stranku možemo poslati zahtjev za zaštitu prava iz radnog odnosa, ali za sve ostalo potreban joj je odvjetnik. Većina poslodavaca nema osobu zaduženu za zaštitu dostojanstva radnika ili pak imenuju osobu koja im je odana. Zato lobiramo za poseban Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu.

>>Mobbing je teško dokazati jer svjedoci od straha obično šute

Komentara 1

DU
dubravkai16
08:58 16.01.2015.

Da mobing jr zaista poprimio veliki mah, naročito je to prisutno u zadnjim godinama i to u državnim službama, ministarstvima gdje se djelatnike omalovažava, prijete se otkazima, a službenika koji rade na određeno ima jako puno i rade po 7 i više godina na ugovor. To je moguće samo u banana državi. Sramota. Ne znam zašto nešto ne poduzmete.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije