Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CRO Demoskop

HDZ i dalje u prednosti nad SDP-om, Grabar-Kitarović najpozitivnija!

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
03.04.2015.
u 11:26

Uz HDZ i SDP izborni prag prelaze i Živi zid i Orah, pri čemu je vidljiv ''zamor'' izborne podrške tim dvjema strankama

Nastavlja se trend visoke prednosti HDZ-a i desne koalicije u odnosu na SDP i lijevu koaliciju, pokazalo je redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop. Istraživanje je provedeno 31. ožujka i 1. travnja.

Prema tim rezultatima, uz HDZ i SDP izborni prag prelaze i Živi zid i Orah, pri čemu je vidljiv ''zamor'' izborne podrške tim dvjema strankama, javlja RTL. Da su izbori provedeni početkom mjeseca, uz napomenu da je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 53 do 50 posto, HDZ bi osvojio 31,4 posto glasova (u odnosu na 31,1 posto iz ožujka). U odnosu na travanj 2014., HDZ s ovim rezultatom bilježi rast od 11,2 postotna poena.

SDP bi prema ovim rezultatima dobio 25 posto, dok su prije mjesec dana imali 24,7 posto. U travnju prošle godine imali su 20,7 posto. Rezultati CRO Demoskopa pokazali su da HDZ i SDP bilježe najveću izbornu podršku u posljednjih 12 mjeseci.

Živi zid je drugi mjesec na trećem mjestu s izborom od 7,2 posto (prošlog mjeseca 7,5 posto), a na četvrtom je ORaH sa 6,8 posto (u ožujku 7 posto). Nakon prve četiri stranke slijede one s izbornom podrškom od oko 2 posto. Prvi je HNS s izborom od 2,1 posto, a slijede HSS sa 1,9 posto, Hrvatski laburisti sa 1,8 posto i HDSSB sa 1,7 posto.

Na vrhu liste najpozitivnijih političara nalazi se predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović s izborom od 31,2 posto (28.2 posto iz ožujka). Drugi je Ivo Josipović s izborom od 10,2 posto, a treći predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko s izborom od 7,3 posto. Na vrhu liste političara negativnog doživljaja nalaze se Tomislav Karamarko (33 posto) i Zoran Milanović (32,6 posto).

>> Zbog Živog zida pala potpora ORaH-u i Laburistima, HDZ vodi ispred SDP-a

>> HDZ u sve izraženijem vodstvu, Milanović i dalje najnepopularniji

Komentara 49

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
11:58 03.04.2015.

Treba se prisjetiti da je ova agencija ili prevarantska ili nesposobna. To su oni koji su tvrdili da Josipović u prvom krugu dobija 12 % više od Kolinde, a u drugom krugu čak 11% više i sigurno pobjeđuje.

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
11:46 03.04.2015.

SDP raste dok je država na dnu dna po svim ekonomskim i društvenim parametrima ,a agencije i dalje besramno ispriru mozak Hrvatskom narodu kao što se radi u Sj.Koreji .

DU
Deleted user
11:46 03.04.2015.

ORaH jer čist blef jer nude neku mantru o održivom razvoju RH, kao da smo Hong Kong i da više nema mjesta ni za nebodere, sve uokolo industrijalizirano i prometni krkljanac, prostora ni za botanički vrt. U naravi, pogled kroz prozor govori da ledine koliko ti duša poželi, njive u korovu, seljaci nemaju novca nego za organski uzgoj jer su zaštitna sredstva i min. gnojiva za njih preskupa, a ono mjestimično ind. pogona po manjim mjestima pocrkalo odavno. Ukratko, šuplja je to priča. Živi zid su pak stjegonoše anarhije, dočekani s ogromnim odobravanjem jer se ekonom. stanje zaoštrava - njihovi glasači jedva čekaju prigodu da računima mogu nataknuti na čavao u onoj majušnoj prostoriji. Jedino ostaje problem da nečiji rad treba i platiti, da novac posuđen treba vratiti i dr. Al ne brine to njihovu bazu previše!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije