Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
inspektori u akciji

Zaplijenjeno i uništeno više od dvije tone sumnjivog mesa

meso
Foto: Robert Schlesinger/DPA/Pixsell
1/5
04.07.2016.
u 21:19

Nadzor se obavljao na lokacijama za koje su već duže vrijeme postojale osnovane sumnje da se na istima obavljaju radnje kojima se krše zakonski propisi koji reguliraju promet žive stoke i mesa

U koordiniranoj akciji na čelu s ministarstvom poljoprivrede u Krapinskoj, Zagrebačkoj i Šibensko-kninskoj županiji koja se odvijala 17. i 24. lipnja provedeni su nadzori prerade mesa uslijed čega su otkrivene su brojne nepravilnosti. 

-Ukupno je prilikom provođenja inspekcijskih nadzora oduzeto i neškodljivo uništeno mesa i mesnih pripravaka ukupne težine 2279,5 kg te 30 prasadi, 39 janjadi, 5 teladi i 1 june ukupne težine 1872 kg. Isto tako oduzeto je 8 komada alata i strojeva koji su se koristili u neregistriranoj obradi mesa- izvijestilo je ministarstvo poljoprivrede. 

Nadzor se obavljao na lokacijama za koje su već duže vrijeme postojale osnovane sumnje da se na istima obavljaju radnje kojima se krše zakonski propisi koji reguliraju promet žive stoke i mesa, klanje životinja bez propisanih veterinarskih pregleda, te se obavljanje neregistrirane djelatnosti klanja životinja i prerade mesa.

Iz ministarstva navode da je nadzor obuhvatio odobrene objekte za klanje papkara, registrirane objekte u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla (mesnice), te jedan privatni stambeni prostor u kojem se je obavljala neregistrirana djelatnost izrade mesnih pripravaka ćevapa i pljeskavica te klanje životinja a koji su većinom završavali u ugostiteljskim objektima.

U objektima je pronađeno meso koje potječe od životinja bez propisane prateće dokumentacije, ali i stoka bez propisanih oznaka kojima bi se moglo utvrditi njeno podrijetlo.

Iz ministarstva napominju da je oduzeto meso uklonjeno na propisan način kako bi se otklonila neposredna opasnost za zdravlje ljudi. U akciji su osim djelatnika ministarstva poljoprivrede sudjelovali i djelatnici Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane, Sektora veterinarske inspekcije te djelatnici Ministarstva financija, Carinske uprave, Službe za mobilne jedinice.

>>Ministarstvo poljoprivrede: Mlijeko vraćeno u BiH, a meso uništeno

Komentara 15

Avatar Francek007
Francek007
21:54 04.07.2016.

I koje su na kraju to firme poduzeća privatnici koji su to meso obrađivali???

LE
ledledeni
23:08 04.07.2016.

Da...to frisko meso ne valja, ono iz Argentine kupujte u trgovačkim lancima i čudite se boleština. Ja bi uvijek rade pojeo taj ćevap nego onaj iz plodina koji se radi od mesa s istekom roka...

DO
doktorica
21:51 04.07.2016.

a zašto djelatnici Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane, Sektora veterinarske inspekcije kontrole ne rade svakodnevno nego rade "akcije"a izvan toga se ljudi truju trulim mesom!Takove inspektore treba kazneno kažnjavati jer ne vrše svoj posao za koji su plaćeni -svakodnevno-!!!Ondada spavaju po kancelarijama zimski san,a tobože prikazuju kako su aktivni u nekim akcijama.To je samo kodnas moguće.Treba smijeniti sve takove "inspektore" i uposliti ljude koji nisu posao dobili po vezi ili zbog ratnih zasluga nego stručnošću i znanjem!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije