Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SDP-OV PRIJEDLOG

Za imena će se glasati i na izborima za gradove i županije

Arsen Bauk
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
17.10.2014.
u 18:00

Zbog praktičnih razloga Zagreb, županije i veliki gradovi bit će podijeljeni na tri do četiri jedinice. Nova pravila na izborima 2017. godine

Osim što SDP priprema izmjene izbornog zakonodavstva tako da građani već na sljedećim parlamentarnim izborima 2015. imaju pravo birati i jednog “svog kandidata”, model preferencijskog glasanja bit će uveden i na lokalnim izborima.

Gigantski izborni listovi

Dakle, već na sljedećim lokalnim izborima 2017. godine građani će imati pravo na preferencijski glas pri izboru svojih zastupnika u županijskim skupštinama, gradskim i općinskim vijećima te zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Dakle, uskoro će birači imati pravo na preferencijski glas na svim izborima – lokalnim, parlamentarnim i europskim.

– Nakon što bude promijenjen zakon o izborima zastupnika, promijenit ćemo i zakon o lokalnim izborima i preferencijsko glasanje uvesti na izborima za gradska i općinska vijeća i za županijske skupštine – kaže ministar uprave Arsen Bauk. Velika je novost i što će županije i veliki gradovi poput Zagreba, Rijeke, Splita ili Osijeka biti podijeljeni u nekoliko izbornih jedinica.

– Morat ćemo intervenirati u izbore za županijske skupštine i gradska vijeća velikih gradova. Zbog tehničkih razloga morat ćemo županije i velike gradove podijeliti u izborne jedinice. U slučaju Grada Zagreba bio bi 51 kandidat na svakoj listi, to bi bio malo prevelik glasački listić, ali o tom potom – rekao je jučer Bauk.

Iako sustav podjele velikih gradova i županija još nije razrađen do kraja, neslužbeno doznajemo da će najveće županije i Grad Zagreb biti podijeljeni na vjerojatno četiri izborne jedinice, a Rijeka i Split najvjerojatnije na tri jedinice.

Ne treba očekivati čuda. Ipak će predsjednici stranaka i dalje sastavljati liste

Darinko Kosor

Naime, kako zagrebačka Gradska skupština kao i skupština Splitsko-dalmatinske županije imaju 51 zastupnika, uvođenje preferencijskog modela “rodilo” bi gigantske izborne listiće koji bi biračima bilo nepregledni. Teško bi se snašli jer, uzmimo da se na izborima natječe samo 20 lista, a svaka ima po 51 kandidata, to bi značilo da bi na svakom izbornom listiću morala biti napisana imena svih 1020 kandidata!

Stoga će Zagreb i Splitsko-dalmatinska županija biti podijeljeni na četiri izborne jedinice kako bi izborni listići u svakoj jedinici bili pregledniji. Ukupan broj kandidata smanjio bi se četiri puta – svaka lista imala bi umjesto 51 “podnošljivih” 12 ili 13 kandidata. Zagreb bi se podijelio najvjerojatnije na središnju, zapadnu, istočnu i južnu izbornu jedinicu. Važno je naglasiti da će ta podjela gradova na nekoliko izbornih jedinica biti samo tehnička, znači neće utjecati na ukupne izborne rezultate. Naime, rezultati svih izbornih jedinica će se zbrajati te će svaka lista osvojiti broj mandata sukladan ukupnom broju osvojenih glasova.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor veseli se uvođenju preferencijskog glasanja i na lokalnim izborima.

Poluotvorene liste

– Apsolutno sam za to. Zagrepčani će imati još kvalitetniju Gradsku skupštinu, to će biti korak dalje u izboru što kvalitetnijih gradskih zastupnika, ali ne treba očekivati čuda. Ipak će predsjednici stranaka i dalje sastavljati liste – rekao nam je Kosor. Dodao je kako je on bio prvi političar koji je još 8. rujna 2013. u intervjuu za Večernji list rekao kako se zalaže za poluotvorene liste, dakle za preferencijsko glasanje.

Komentara 4

DU
Deleted user
21:20 17.10.2014.

Preferencijsko glasovanje još je jedna demagoška varka svih koji ga predlažu. I na te liste netko će morati predložiti nekoga ali to neće biti "narod".

PE
peroilak62
08:53 19.10.2014.

Predsjednici hoce sastavljati liste ali ce i te kako paziti koga stavljaju na listu a to je vec velika stvar a i nestranacki kandidati ce imati vece sanse da prodju.

TO
tolitol
18:34 17.10.2014.

Opet makljaža koju valjda samo naivni mogu progutati, a takvih je u ovoj zemlji koliko god hoćeš. Ako je prijedlog tako dobar i tako pravedan i tako fantastičan, zbog čega su iz svih oružja pucali po Markićki i njezinom referendumu? Sve je ovo još jedno bacanje pijeska u oči.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije