Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Darinko Kosor: Mi smo protiv

Vlada odlučila: Ništa od kresanja novca političkim strankama

Petrov Karamarko
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
13.04.2016.
u 07:00

S Karamarkom sam se dogovorio da je ovo privremeno rješenje i da se iduće godine ide s našim prijedlogom, kaže Božo Petrov

Vlada će danas donijeti odluku da se političkim strankama ove godine ne reže novac koji dobivaju iz državnog proračuna.

Štoviše, današnja odluka implicira da će političke stranke u idućim godinama dobivati po nekoliko milijuna kuna više nego ove tijekom koje će im iz državnog proračuna biti isplaćeno 55 milijuna kuna.

Vladina cinična “korekcija”

Zastupnici Mosta, HSLS-a, BUZ-a i nezavisna zastupnica Gordana Rusak predložili su izmjenu Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, kojom bi političke stranke ove godine iz državnog proračuna dobile 47,3 milijuna kuna. Predložili su da stranke umjesto 0,05 posto ukupnih proračunskih rashoda, ubuduće dobivaju 0,075 posto ostvarenih poreznih prihoda. Takva izmjena modela financiranja značila bi skoro osam milijuna kuna manje novca za političke stranke tijekom 2016. godine.

Vlada je prihvatila predloženu izmjenu, uz jednu “korekciju” – umjesto 0,075 posto, Vlada je predložila iznos od 0,087 posto. To u naravi znači kako će ove godine političke stranke dobiti proračunom planiranih 55 milijuna kuna, a svake sljedeće koji milijun više. Naime, očekuje se da će idućih godina porezni prihodi značajno rasti. Ova Vladina “korekcija” prilično je cinična jer mijenja cijeli smisao predložene izmjene zakona kojom su Most, HSLS, BUZ i G. Rusak planirali u ovoj godini uštedjeti osam milijuna kuna na političkim strankama. Premda Vlada propagira politiku štednje, kad je riječ o financiranju političkih stranaka, “vozi” po starom.

Iz Mosta poručuju kako su pristali na “korekciju” predloženog postotka kako bi se izbjegao rebalans državnog proračuna i kako će političke stranke od iduće godine dobivati manje novca jer će se primjenjivati Mostov originalni prijedlog – 0,075 posto ostvarenih poreznih prihoda. Lider mosta Božo Petrov kaže kako je pristao na ustupak jer mu je šef HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko obećao da će od iduće godine biti kako Most kaže. – Iz Ministarstva financija su se očitovali kako s našim prijedlogom nemaju problema, ali su predložili da se s tim prijedlogom krene od iduće godine kako bi se izbjegao rebalans državnog proračuna. Razgovarao sam s Tomislavom Karamarkom, dogovorili smo se da ovo bude privremeno rješenje i da se od iduće godine ide s našim prijedlogom. Dakle, s iznosom od 0,075 posto ostvarenih poreznih prihoda – rekao nam je potpredsjednik Vlade Božo Petrov. Ukratko, lider Mosta tvrdi kako će tijekom ove godine Vlada još jednom promijeniti spomenuti zakon kako bi se promijenio model i smanjio iznos kojim država financira političke stranke.

Kosor nije zadovoljan

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor nije oduševljen Vladinom odlukom.

– Mi smo protiv takvog prijedloga. Smatramo da treba smanjivati iznos koji političke stranke dobivaju iz državnog proračuna, a ne povećavati. Ponovno ćemo ići s prijedlogom izmjene zakona o financiranju političkih stranaka – rekao nam je Darinko Kosor.     

Komentara 76

Avatar mister.N@
mister.N@
07:02 13.04.2016.

hahaha naravno sebi necete uzeti svim ostalim hocete :)))) ma bravoooo!!!

TR
Trnjanec
07:08 13.04.2016.

Vrlo reformirajuće!

OV
ovcalila
07:11 13.04.2016.

Financiranje stranaka iz članarine a ne iz naših đepova, kmetovi su imali bolje uvjete za život od nas

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije