Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bivši djelatnik UDBE

Vinko Sindičić uhićen u Španjolskoj. Sproveden na sud u Madridu

sindičić
Foto: Goran Kovacic/pixsell
10.11.2015.
u 18:40

Sindičić je u Španjolskoj uhićen na osnovi međunarodne tjeralice koju je izdala Hrvatska. Zasad je nepoznato hoće li i kada biti izručen Hrvatskoj

Bivši agent jugoslavenske tajne službe Vinko Sindičić, uhićen jučer u Španjolskoj na osnovi raspisane međunarodne tjeralice u Hrvatskoj, danas je dopraćen do središnjeg istražnog suda u Madridu, a zasad je nepoznato hoće li i kada biti izručen Hrvatskoj.

„Uhićeni hrvatski državljanin još uvijek nije zatražio konzularnu pomoć, a veleposlanstvo u Madridu u kontaktu je s nadležnim institucijama u Španjolskoj“, kažu u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova. 

Bivši djelatnik jugoslavenske tajne službe Vinko Sindičić uhićen je u Španjolskoj na osnovi hrvatske tjeralice, objavio je predsjedavajući sudac Manfred Dauster na suđenju Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču u Münchenu.

"Bavarski pokrajinski kriminalistički ured (BLK) dobio je obavijest da je Vinko Sindičić uhićen u Burgosu u Španjolskoj", rekao je predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster na početku 71. ročišta procesa protiv Perkovića i Mustača, kojima se sudi zbog sudioništva u ubojstvu hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića 1982. u Wolfratshausenu pokraj Münchena.

Vinko Sindičić trebao se već nekoliko puta pojaviti u svojstvu svjedoka na ovom suđenju, ali se nije odazvao. Bio je i krunskim svjedokom u procesu u kojem je 2008. Krunoslav Prates osuđen na doživotni zatvor zbog sudioništva u ubojstvu Đurekovića.

Sindičić je u Španjolskoj uhićen na osnovi međunarodne tjeralice koju je izdala Hrvatska. Obrana Josipa Perkovića u Hrvatskoj je podnijela optužnicu protiv Sindičića zbog lažnog svjedočenja u procesu protiv Pratesa i on je sada na osnovu te optužnice i uhićen. 

Zasad se ne zna hoće li Sindičić svjedočiti u sadašnjem procesu protiv Perkovića i Mustača.

Istragu protiv Sindičića krajem 2013. pokrenulo je riječko Općinsko državno odvjetništvo koje ga, uz davanje lažnog iskaza tereti i da je lažno prijavio kazneno djelo. Primorsko-goranska policija Sindičića traži i zbog neodazivanja na ročišta na Općinski sud u Rijeci gdje mu se, u postupku koji je vraćen na početak na osnovi njegove žalbe, sudi po optužbi da je neovlašteno ušao u tuđi stan.

Sindičić je bio osuđen na 15 godina zatvora zbog pokušaja ubojstva hrvatskog emigranta Nikole Štedula u Škotskoj 1988. te je odslužio zatvorsku kaznu. Suđeno mu je i u Zagrebu zbog ubojstva hrvatskog emigranta Brune Bušića 1978., ali je 2000. oslobođen optužbe. 

>> Bivši Udbin agent Vinko Sindičić nije došao na suđenje

>> Vinko Sindičić: Nijemci su me prisilili da lažem o Perkoviću

Komentara 79

Avatar Hrvatina_Nikola_Tesla
Hrvatina_Nikola_Tesla
15:53 10.11.2015.

Komuniste i udbaše treba zatvorirti na dugogodišnje zatvorske kazne, zločinci i ubojice. Kada će Hrvatska otvoriti komunističke arhive i procesuirati odgovorne za komunističke zločine 1940-1990 !??

ZA
zagabria1
14:40 10.11.2015.

Sada će ga osuditi prekršajno barem na 500 Kn globe. Srećom nije ukrao čokoladicu pa da dobije 2-3 godine

MA
Matant
14:30 10.11.2015.

a još je živ

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije