Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Simpozij: Imaju li religije značenje za Europu ?

Veliki međureligijski skup u Zagrebu

skup
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/18
08.01.2016.
u 20:22

Predstavnici kršćanstva, islama i židovstva pokušali su dati odgovor na aktualna pitanja u Europi u kojoj je nužan međureligijski dijalog.

Pod više retoričkim pitanjem “Imaju li religije značenje za Europu?” danas je u zagrebačkoj dvorani Vatroslava Lisinskog počeo trodnevni međunarodni kongres na kojem sudjeluju uglednici različitih religija, filozofi, teolozi, pravnici, sociolozi... Bez obzira na to jesmo li vjernici, ateisti ili agnostici, činjenica je da se ne može osporiti važnost religija u europskom društvu iako se Europa, u kojoj sloboda vjeroispovijesti pripada među osnovna ljudska prava, temelji na sekularnim vrijednostima. Organizator kongresa je Dominikanska provincija u Hrvatskoj koja obilježava 800. obljetnicu Reda propovjednika, u suradnji s nekoliko domaćih i inozemnih institucija. Predstavnici kršćanstva, islama i židovstva pokušali su dati odgovor na aktualna pitanja u Europi u kojoj je nužan međureligijski dijalog.

Prosperitet društva

Dominikanac pater Srećko Koralija istaknuo je da su danas dijalog i istinska suradnja među religijama nasušna potreba u Europi koja je područje kompleksnog suživota i u kojoj je prisutna kultura miješanja koja mora odoljeti svim izazovima. Univerzalne vrijednosti u temeljima su svih religija, dodao je. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, koji osobno pripada Hrvatskoj starokatoličkoj crkvi, zapitao se što nam je potrebno u visokoškolskom obrazovanju da bi društvo moglo prosperirati.

– Nedostaju nam temeljni oslonci, vrijednosti koje svi mi, i oni koji vjerujemo i oni koji ne vjerujemo, prihvaćamo. Na sveučilištu se osjećaju posljedice parole “Ma snađi se, druže”. Nije dovoljno temeljnih vrijednosti ugrađeno u našu djecu, studente, stručnjake. Moramo promicati temeljne vrijednosti svih vjerskih zajednica koje su ugrađene u Europu. Ima zemalja koje skrupulozno odvajaju religiju od države, ali ne i religiju od društva – kazao je Boras dodajući da nam je cilj izgraditi društvo tolerancije.

Kardinal Vinko Puljić, rječit kao i uvijek, ustvrdio je da Europa mora shvatiti kako ovo društvo ne može ozdraviti bez slobode savjesti, bez moralnih načela, jednakopravnosti svakog pojedinca i uvažavanja različitih religijskih identiteta.

– Živimo u vremenu u kojem govorimo da je čovjek ugrožen. Duhovni učitelji kažu da je, kad se Bog ukloni iz javnog života, ugrožen čovjek. Svatko od nas graditelj je sadašnjosti od koje će budućnost živjeti. Nema alternative dijalogu, inače je alternativa rat, a dijaloga nema bez poštovanja drugog i drugačijeg. Ako, različite po vjeri i kulturi, ne uspiju nacije u BiH, teško će uspjeti i u Europi – kazao je kardinal Puljić.

Drukčije mišljenje

Zagrebački muftija Aziz Hasanović nije skrivao zadovoljstvo što se međunarodni simpozij održava u Zagrebu ističući da Zagreb kao središte multikulture i Hrvatsku obilježava kao spremnu za uvažavanje drugog i drukčijeg. Nije zaboravio istaknuti da je Hrvatski državni sabor prije sto godina priznao islam kao jednu od ravnopravnih religija. Islamska zajednica, kazao je, promiče univerzalne vrijednosti, dijalog i život, a Hrvatska se može podičiti otvorenošću i podizanjem standarda kad je riječ o priznanju svih religijskih zajednica.

– Hrvatska može biti model rješavanja muslimanskog pitanja za Europu – kazao je muftija Hasanović, hvaleći posebno zagrebačkog gradonačelnika. Uime Styrije, okupljene je pozdravio glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić ističući da su u vremenu koje je otvorilo dosta pitanja hrvatsko društvo i mediji pokazali ljudskost.

– Treba li u društvu promovirati ono što nas spaja ili kroz razumijevanje govoriti o onome što nas čini različitim? Ne treba bježati ni od jednog ni od drugog – zaključio je Klarić. 

>> Militantni ateizam može u ime sloboda jako usmrdjeti demokraciju 

>> 'Zbog nasilja i terorizma rasprostranilo se sumnjivo ili čak osuđivačko držanje prema religijama'

Komentara 82

Avatar TAJSAM
TAJSAM
20:46 08.01.2016.

Samo jedno pitanje bih im postavio. " dali znate u kojoj se državi nalazite sada" Ako se potvrdno jave sve ok. te ih treba smjestiti i ugostiti kao dobre goste. Pozdrav dobrim ljudima

MI
mirkec77
20:41 08.01.2016.

Međureligijski dijalog? To je kad muslimani i pravoslavci drže do svoga, a katolici se svoga odriču.

SO
srecko.orsulic123
22:43 08.01.2016.

Katolici imaju toleranciju prema muslimanima ali vrijeme istice !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije