Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
branitelji

Varga ukrašava veteranske bolnice simbolikom iz rata

Siniša Varga
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/2
13.06.2015.
u 17:08

Ministarstvo kupuje velike zastave, a sobe će ukrasiti i ordenjem, odorama, ratnim uspomenama

Prostori u veteranskim bolnicama u Kninu, Zaboku i Vukovaru bit će ukrašeni ratnim uspomenama, simbolikom iz Domovinskog rata, ordenjem, uniformama. Američka je to priča koju ministar zdravlja prim. Siniša Varga kopira iz tamošnjih veteranskih bolnica koje je u više navrata posjetio, a gdje su u radnom posjetu bili i liječnici iz spomenutih triju bolnica. Štoviše, u Ministarstvu zdravlja trenutačno nabavljaju odnosno kupuju i velike zastave kojima će ukrasiti bolnice.

Prvi potez nakon tih posjeta Americi odnosno uređivanje bolnica ratnim uspomenama mnogima je dvojben. Pojedinci kažu da američko iskustvo nije svuda primjenjivo pa tako ni u nas te da se braniteljsku populaciju treba uklapati u društvo, a ne izdvajati iz njega. Međutim, dr. Melita Jukić, voditeljica psihijatrije u vukovarskoj bolnici, napominje da će se prostori bolnice uređivati u suradnji s braniteljima i da je ideja dobra.

Bolnica kao drugi dom

– Mnogi od njih doživljavaju našu ustanovu kao drugi dom. Uredit ćemo prostore tako da se u njima osjećaju ugodnije poštujući pri tome njihove sugestije i ideje – kaže ta liječnica o primjeni američkog iskustva u hrvatskim veteranskim bolnicama.

Jednako smatra i dr. Biljana Načevski-Bulaja iz kninske bolnice Hrvatski ponos koja je također bila u posjetu veteranskoj bolnici u Chicagu.

– Tamo smo vidjeli prostore pune simbolike iz rata. To je jako važno za veterane pa tako i za naše branitelje, da imaju neko područje za svoje uspomene koje im govori koliko su oni važni i da društvo cijeni to što su napravili – objašnjava dr. Načevski-Bulaja.

Iz Sjedinjenih Američkih Država će u praksi primijeniti i jaču suradnju s primarnom zdravstvenom zaštitom i centrima za socijalnu skrb kako bi bolje prevenirali mnoge bolesti i pogoršanja postojećih među braniteljskom populacijom. Spomenute liječnice posebno ističu – izlazak na teren. Mobilni timovi i pomoć u kući američki su koncept koji će se pokušati primijeniti u Hrvatskoj. Zasad su u praksi imenovani koordinatori za braniteljsku populaciju putem kojih mogu rješavati svoje zdravstvene probleme odnosno dobiti informacije, naručiti se na preglede, zahvate itd.

Novac iz EU za bazene

U Kninu se može brže doći na red jer su druge bolnice ipak više opterećene potrebama civilnog stanovništva. I bolnica u Chicagu u kojoj smo bili nema velike kapacitete, možda kao jedna naša veća opća bolnica, a ipak je federalni centar. No, oni sami zbrinjavaju sve što mogu. U našoj bolnici se trenutačno radi na realizaciji stacionarne fizikalne terapije, stacionarni kreveti su već pripremljeni, a ravnateljica povlači novac iz fondova EU da se u funkciju stave bazeni sagrađeni prije rata koji nikad nisu bili u funkciji – opisuje dr. Načevski-Bulaja.

>>Stožer: Vukovarska bolnica treba postati memorijalna

>>Branitelji zadovoljni: U Zaboku ustrojena Veteranska bolnica

Komentara 2

BJ
Bjelovar112
18:06 13.06.2015.

podrška ministru neka se dečki osjećaju kao doma

BB
bblc
08:49 14.06.2015.

Ne radi ovo Varga iz domoljublja,nego iz interesa,sve 'daju' pred izbore.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije