Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Varga potvrdio

Branitelji zadovoljni: U Zaboku ustrojena Veteranska bolnica

Siniša Varga
Foto: Davor Javorović/Pixsell
06.11.2014.
u 18:46

Đ. Glogoški nada se da će ministar Varga po iskustva u Ameriku putovati s novim ministrom branitelja

Opća bolnica Zabok od danas je Veteranska bolnica. Zaključeno je to na Okruglom stolu na kojem je bio i ministar zdravstva Siniša Varga, kojim je finalizirana inicijativa s javne rasprave u travnju koju su inicirale braniteljske udruge Krapinsko-zagorske županije, HVIDRA-e Grada Zagreba i predsjednika Zajednice udruga mr. Mirka Ljubičića te sanacijskog upravitelja Opće bolnice Zabok Ivana Švajgera.

– Od danas Opća bolnica Zabok počinje raditi za braniteljsku populaciju prema njihovim specifičnom potrebama. Branitelji se samo trebaju naručiti putem sustava za naručivanje ili direktno u ravnateljstvu i mogu ostvariti svoja prava kao osiguranici HZZO-a, uz dodatni program koji im je plaćen kroz sustav Zakona o  braniteljima. Dogovorili smo i da će formirana radna skupina u roku od dva mjeseca napraviti pravne poslove za osnivanje zdravstvene ustanove – najvjerojatnije specijalne bolnice koja će se zvati Veteranska bolnica Zabok, a koja će biti specifično ustrojena za posebne potrebe braniteljske populacije. Bit će namijenjena svim braniteljima, prije svega se to odnosi na HRVI, ali i sve koji imaju braniteljski status i ostvaruju prava prema Zakonu o braniteljima – kazao je nakon Okruglog stola ministar Varga

Na temelju popisa radit će se specifični programi

Objasnio je da je Hrvatski zavod za javno zdravstvo izradio studiju o posebnim bolestima od kojih obolijeva braniteljska populacija i na osnovi tog popisa radit će se specifični programi. Jedna od stvari koja je primijećena kao veliki problem jest nedostatak u znanju i vještinama, odnosno nepostojanje centra gdje se mogu rješavati problemi decubitusa od čega veterani, ratni vojni invalidi, stopostotni i nepokretni često obolijevaju. Ministar Varga kaže da je stoga sa švedskom ambasadom dogovorena izrada programa posebne edukacije. Isprva će se upotrebljavati cijela bolnica, a onda će se braniteljskoj populaciji osloboditi jedan cijeli kat. Liječenje branitelja i dalje će se plaćati preko HZZO-a, a posebni dio programa braniteljske populacije, rekao je ministar Varga, plaćat će Ministarstvo branitelja. Ministar Varga nije želio komentirati napise u medijima na pitanje je li ovo prvi korak u izmjeni Zakona o zloporabi droga. Kazao je da iz njegova ministarstva takav prijedlog ne dolazi dok je liječniku koji je držao u bolnici svog oca godinu dana poslao zdravstvenu inspekciju.

"Ovo je idealno mjesto"

– Opća bolnica Zabok svojom veličinom i kapacitetima prerasla je potrebe Krapinsko-zagorske županije pa je logično da se otvori i javnosti, a najbolje je da to bude braniteljska populacija, da se bolnica da na raspolaganje i u službu ljudima koji su to zaslužili i  kojima smo to dužni dati zbog njihovih zasluga u ratu i za domovinu. S obzirom na sve kapacitete i organizaciju, ovo je idealno mjesto. Stalno ćemo se prilagođavati potrebama branitelja jer je prije najveći problem branitelja bio PTSP i on je bio u fokusu, no sada ta populacija stari, pa dolazi i do drugih  bolesti – kazao je sanacijski upravitelj Opće bolnice Zabok dr. Ivan Švajger.

Đuro Glogoški, predsjednik Udruge stopostotnih ratnih vojnih invalida, izrazio je zadovoljstvo današnjim skupom i zaključkom. No,  iako je jedan od zahtjeva prosvjeda bolja zdravstvena usluga, ovo ne drži razlogom prestanka prosvjeda. – Kada bi svi imali razumijevanja kao što je to bilo danas na ovom sastanku, sigurno je da bi postigli rješenje već možda sutra – kazao je Glogoški koji je, vezano uz prosvjede, ministru Vargi rekao da očekuje da će u Ameriku – kako bi tamo upoznao veteransku bolnicu, a što bi se prenijelo na veteransku bolnicu u Zaboku – putovati s novim ministrom.

>>Šveps: 'Zaposleni branitelji tražili su zaštitu dok prosvjeduju, ali je izostala'

>>'Premijer odlazi na porod estradne zvijezde, a nije došao na sprovod braniteljice'

Komentara 22

DO
doktorica
20:21 06.11.2014.

od dekubitusa obolijevaju i drugi pa ih zbog toga ne primaju u bolnicu ,a što se tiče liječenja u toplicama na teret HZZO-a,ljudi to ne mogu dočekati i plaćaju sami.

NV
novo vriijeme
20:51 06.11.2014.

Vetaransku bolnicu je trebalo osnovati davne 1995 i meni je drago za branitelje... ima jedno samo. Ako se njima da bolnica onda će ova usluga biti uskraćena drugim građanima. Stoga Varga proširi horizonte i počni projekt gradnje veteranske bolnice jer Hrvatska je zaslužna članica NATO-a i sigurno se mogu značajna sredstva namaknuti iz medjunarodnih i EU fondova, sigurno se može lobirati kod NATO-a i amera za ovakvu gradnju. Onda neka bude bolnica za sve veterane i one koji ratuju danas po svjetskim ratištima, tako bi branitelji imali društvo i profesionalnih vojnika. Znači treba skupiti moćan tom koji može napisati moćan projekt zanimljiv međunarodnoj zajednici

BJ
Bjelovar112
21:25 06.11.2014.

Pa nista bes Zagoraca dva su predsjednika bila iz Zagorja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije