Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izlazak iz riznice

Varga o HZZO-u: 'To nije na Lalovcu već na premijeru i potpredsjednicima'

Siniša Varga
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
07.10.2014.
u 13:15

– Stručne službe Ministarstva financija pune uho ministru Lalovcu pogrešnim podacima – rekao je ministar Varga

Ministar zdravlja Siniša Varga rekao je da datum 1. siječnja 2015. nije upitan za izlazak Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje iz državne riznice.

Istaknuo je kako mu je žao što su se razgovori vodili dok su premijer i ministri bili u Americi te da se sada čeka da se ministar Boris Lalovac i potpredsjednik Vlade Branko Grčić vrate s poslovnog puta iz Amerike. – Vjerujem da ćemo, kada se vrate, imati mogućnost da podastremo točne i realne brojke koje su poznate i našim i njihovim stručnim službama – rekao je Varga i dodao kako želi zajedničko rješenje s Ministarstvom financija. – Razgovaralo se na nižim razinama, no finalni dogovor još se iščekuje – izjavio je Varga u emisiji Hrvatskog radija Izaberi zdravlje.

– Odluka hoće li se mijenjati Zakon o zdravstvenoj zaštiti nije na ministru Lalovcu, to je nešto što se radi na užem kabinetu, na razini premijera i potpredsjednika Vlade. Lalovac zna da je mjera koja je općeprihvaćena izlazak iz riznice. Ono što to donosi pacijentima jest novi način planiranja i financiranja. To će stvoriti bolje mehanizme, a i novac koji će utjecati na smanjivanje lista čekanja i podizanje kvalitete zdravstvene usluge – rekao je ministar Varga.

– Vjerujem da su neke izjave nesmotrene, možda je netko dobio ''cold feet'', strah od nekih nepoznanica, ali vjerujem da se to razgovorom može otkloniti. Stručne službe Ministarstva financija pune uho ministru Lalovcu pogrešnim podacima koji nisu utemeljeni ni na financijskim ni na zdravstvenim mjerama i vjerujem, kada ćemo imati taj sastanak, da će se ti strahovi ukloniti – izjavio je ministar Varga.

Varga je istaknuo kako sustav zdravstva može pozitivno poslovati i s milijardu kuna manje nego što sada ima na raspolaganju. Žele promijeniti mentalni sklop ljudi koji misle da su dobavljači spremni čekati na isplatu.

'Poginut ću ako treba u borbi za dobivanje novca za zdravstveni sustav'

Na pitanje s kojom će platformom doći pred ministra financija, Varga je rekao kako ''moramo znati u lipu koliko je proračunu skupljeno na ime zdravstvenog doprinosa''. – Do 31. prosinca bit će prikupljeno oko 18 milijardi kuna, a još su tu i trošarine na duhan. Danas imamo situaciju da sustav zdravstva možda dobiva, a možda i ne dobiva taj novac – rekao je Varga. Na pitanje hoće li tražiti više novca iz proračuna, ministar je rekao ''svoje ne damo, tuđe nećemo''.

– Mi točno znamo koliki je naš proračun definiran još 2013. godine. Proračun i likvidnost ne mogu biti bazirani na uskraćivanju novca za zdravstveni sustav. To tvrdim i poginut ću ako treba u borbi za dobivanje novca za zdravstveni sustav koji je nama namijenjen – istaknuo je Varga i dodao kako je unutar državne riznice zdravstveni sustav "potplaniran" i da se dugovanja naknadno saniraju nepovoljnim financijskim mehanizmima.

– Izlazak iz riznice donijet će najveće poboljšanje ondje gdje imamo najviše problema – zaključio je Varga.

>> Varga: Prijete mi jer sam krenuo u reviziju javne nabave

>> Hrvatima se ugrađuju najjeftiniji kukovi neprovjerene kvalitete

>> Milinović: Neću sudjelovati u Varginom Savjetu dok ne doznam kriterije za izbor savjetnika

Komentara 11

DU
Deleted user
13:46 07.10.2014.

Lalovac je jedni koji nešto zna u ovoj jadnoj vladi,sad i njega uništite pa onda stvarno možemo svi vani i neka zadnji ugasi svjetlo.

BU
bubimima
13:52 07.10.2014.

Pa kaj ministri nisu mogli riješiti nesporazume preko video konferencije s kojom su se naslikavali u SAD-u? A mogli su održati i sjednicu vlade u SAD-u samo da su malo bolje sinhronizirali svoje turneje.

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
13:45 07.10.2014.

...za sve državne i javne ustanove a posebice za zdravstveni sustav (MIZ, HZZO, ustanove...)... napokon prikazati odovojeno... koliko se sredstava troši za plaće i koliko za liječenje... a koliko za sponzorstva, pokroviteljstva, mobitele, automobile, informatičku opremu (koja se obnavlja puno češće nego što je potrebno - na leasing da bi se izbjegle javne nabave...), održavanje informatičkog sustava, kongrese, seminare, edukacije, školovanja, putovanja, publiciranje potrebnih i nepotrebnih brošura i dr...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije