Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nevjerojatan propust

Suca Bobana izabrali po 3. put u DSV, Ustav dopušta samo dva

Nediljko Boban
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
1/2
31.01.2015.
u 18:50

Zakon o DSV-u ne predviđa što kada kandidat s najviše glasova ne može biti član DSV-a. Postaje li to onda prvi sljedeći – Mislav Kolakušić?

Pojavio se problem s izborom novih članova Državnog sudbenog vijeća, i to iz reda sudaca specijaliziranih sudova. Kandidat koji je dobio najviše glasova, Nediljko Boban, sudac Visokog prekršajnog suda, već je dva puta bio u sastavu DSV-a, a Ustav i Zakon o DSV-u sad kažu – bilo bi dosta!

Bio u DSV-u 2005. i 2009.

Prema ustavnoj odredbi, članovi DSV-a biraju se na četiri godine, “s time da članom Državnoga sudbenog vijeća nitko ne može biti više od dva puta”. Zakon o DSV-u nekoć je sadržavao odredbu koja nije bila u skladu s ustavnom odredbom jer je propisivao da nitko ne može biti član DSV-a “dva puta uzastopce”, pa je to 2013. izmijenjeno tako kako to piše i u Ustavu – “više od dva puta”. Sudac Boban prvi je put bio član DSV-a odlukom Sabora 15. srpnja 2005., što je objavljeno u Narodnim novinama broj 90/05., a drugi put 10. srpnja 2009. (NN 83/09). Prema tomu, Ustav i zakon su jasni, Boban više ne može biti članom DSV-a. Kandidacijski odbori to nisu uočili ili su tu okolnost zanemarili, jer se sudac Boban uopće nije smio naći na kandidacijskoj listi s koje su suci prekršajnih, trgovačkih i upravnih sudova birali svoga člana za sljedeće četiri godine u DSV-u.

Inače, sudac Boban je, prema službenim rezultatima koje je objavilo Povjerenstvo, dobio 387 glasova, a prvi iza njega je Mislav Kolakušić, sudac Trgovačkog suda u Zagrebu, sa 360 glasova. Sudac Kolakušić potvrdio nam je da je prekjučer podnio prigovor, ali o sadržaju je odbio govoriti do konačne odluke, a to u konačnici može biti i odluka Ustavnog suda. Naime, na odbijeni prigovor ima pravo žalbe peteročlanom vijeću Vrhovnog suda, a potom bi mogao podnijeti i ustavnu tužbu. Povjerenstvo na čelu sa sucem Željkom Glušićem jučer je svoje pravno stajalište poslalo sucu Kolakušiću, a nama ga ne mogu otkriti dok ne bude konačno. S time da su u odgovoru napisali da su naša pitanja sadržajno slična prigovorima koje je sudac Kolakušić uputio Povjerenstvu. Imaju li oni objašnjenje za ovu situaciju, a ako ne, što sada? Treba li ponoviti izbor člana specijaliziranih sudova ili se smatra da je u tom slučaju izabran sljedeći kandidat po broju glasova.

Suci kao Sinčićevi birači

Inače, i bez tog pravnog problema, s obzirom na razliku od samo 27 glasova koje su dobili suci Boban i Kolakušić, zanimljivo je da je na izborima podijeljenim u četiri kategorije najviše nevažećih glasova bilo baš kod sudaca specijaliziranih sudova. Njih čak 80 nije znalo ispravno ispuniti glasački listić ili su se namjerno poigravali kao da su Sinčićevi birači. Neispravan je i prazan listić, kao i listić na kojem je zaokruženo više od jednog kandidata. Na listi kandidata vrhovnog suda nevažećih je bilo 26, županijskih sudova 28 i općinskih 45. Nevažeće je listiće izborni odbor morao zapečatiti. Promatrača koji bi kontrolirali odbor nema.

>> Izabrano sedam predstavnika Državnog sudbenog vijeća

>> U DSV zasad ulaze suci Ivica Veselić i Mijo Galiot

Komentara 31

GR
greenvest
03:27 01.02.2015.

Pa i Josip Joe Šimunić je dobio na svjetskom prvenstvu tri žuta kartona...pa što?...nemoguće, ali ipak se desilo...tko je kriv sucu utakmice kaj je bio zbunjen i nije znao kaj se dešava oko njega...

Avatar jigaboo
jigaboo
19:02 31.01.2015.

ahahaa, nije to propust, znaju oni to, samo se prave blesavi.

LE
LeonardS
19:14 31.01.2015.

Mislite li vi zaista da je to slučajan propust

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije