Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ratno profiterstvo

Gavrilović optužen da je mesnu industriju kupio novcem namijenjenim obrani države

Đuro Gavrilović
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/4
08.07.2016.
u 21:12

USKOK Georga Gavrilovića tereti za ratno profiterstvo te tvrdi da se, uz blagoslov tadašnjeg ministra financija, domogao 7,9 milijuna kuna

Zbog ratnog profiterstva prilikom privatizacije petrinjske tvrtke Gavrilović, odnosno poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti USKOK je pred zagrebačkim Županijskim sudom podnio optužnicu protiv austrijskog državljanina Georga Gavrilovića (76).

Optužnicom ga se tereti da je od 11. studenog 1991. do kraja listopada 1992., za vrijeme Domovinskog rata, iskoristio ratne okolnosti i činjenicu da su nadležna tijela imala poteškoća prilikom nabave oružja i druge opreme potrebne za obranu Hrvatske da bi stekao imovinu trgovačkog društva Gavrilović.

Iako je vrijednost poduzeća procijenjena na oko 68 milijuna DEM, Gavrilović je ugovorio kupoprodajnu cijenu od 3,3 milijuna DEM te se obvezao novac uplatiti u roku 90 dana iako, prema tvrdnjama USKOK-a, uopće nije imao namjeru platiti imovinu mesne industrije.

Budući da ugovoreni iznos nije imao, a znajući da se na inozemnom računu jedne osobe nalaze dva milijuna DEM namijenjena za nabavu oružja, zatražio je od te osobe da na njegov račun uplati taj novac. Prijenos novca prikupljenog za obranu Hrvatske na Gavrilovićev račun početkom ožujka 1992. odobrio je tadašnji ministar financija Jozo Martinović koji je u međuvremenu preminuo. U svom priopćenju, ne otkrivajući identitet optuženog, USKOK tvrdi kako je Gavrilović tako nepripadno stekao gotovo 7,9 milijuna kuna.

Gavrilović je zbog imovine mesne industrije, za koju USKOK tvrdi da ju je stekao nelegalno, u Washingtonu tužio Hrvatsku tražeći odštetu od 300 milijuna eura. Arbitražni spor oko velikog broja nekretnina i zemljišta vodi se već godinama. 

>> 'Vrh HDZ-ove vlasti bio je u funkciji da Gavrilović dođe do imovine'

Komentara 47

BO
borju
15:45 08.07.2016.

Vidi , vidi kako su se uskoci vratili u prošlost. Zašto uskoci ne reagiraju isto tako na otkića Rade Prezdira? Dokumenti KOS-a potvrđuju pljačku Udbe u korist Tedeschija i drugih tajkuna, hoće Milanovićev uskok dirati Milanovićevog omiljenog tajkuna?

KA
kajinx
15:46 08.07.2016.

Mesić je slijedeći.

IS
Iszrian
15:40 08.07.2016.

Kad se jednom uskok počne motati oko nekog, taj bolje nek se pripazi, ne nužno zbog pravde, već zato što je to dobar indikator da je nekome močnome stao na žulj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije