Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odlazak stručnjaka

Umro ‘proljećar’ Vladimir Veselica

Vladimir Veselica
Foto: Željko Hladika/Pixsell
11.12.2013.
u 17:45

S bratom Markom i Ivanom Gabelicom osnovao je Hrvatsku demokratsku stranku, bio je ministar u Gregorićevoj Vladi...

Političar i ekonomist, poznati “proljećar” Vladimir Veselica umro je u 75. godini, nakon duge i teške bolesti, u KB-u Sestre milosrdnice.

Rodio se u selu Glavicama 1938., a nakon završene gimnazije u Sinju, diplomirao je na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu. Poslijediplomski studij završio je na Visokim europskim studijima u Strasbourgu, a doktorirao je 1969. godine na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu.

Bio je dio grupe antikomunističkih disidenata i hrvatskih domoljuba u kojoj su još bili njegov brat Marko Veselica i Ivan Gabelica, a koja je osnovala Hrvatski demokratski savez (kasnija Hrvatska demokratska stranka). Neko je vrijeme bio u predsjednik te stranke. Kao dio Koalicije narodnog sporazuma 1990. godine sudjelovali su na parlamentarnim izborima te je postao ministar u 3. Vladi, premijera Franje Gregurića.

Bio je i član uredničkog odbora biblioteke Hrvatska gospodarska misao, redoviti profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista te član Izvršnog odbora Svjetskog društva ekonomista i ekonomskih znanosti. Iza sebe je ostavio suprugu, petero djece i troje unučadi.

Komentara 20

MG
mmiro1000@gmail.com
15:19 11.12.2013.

Otiso jos jedan Hrvatski Velikan koji nikada nije bio Partizan-Komunjar i Udbas

OX
oxymoron
15:43 11.12.2013.

Otisao posten covjek. Pocivao u miru Bozjem!

AB
abendblatt
18:23 11.12.2013.

Vladimire, Pocivao u Miru Bozjem, neka ti lahka hrvatska zemlja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije