Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obljetnica Oluje

Ulicama Zagreba prodefilirat će 3000 hrvatskih vojnika

vojnici
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
22.05.2015.
u 18:00

Kotromanović i Gotovina iskazali su sklonost francuskom modelu mimohoda

Nakon što su Vlada RH i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović pronašli kompromisno rješenje za dostojno obilježavanje jubilarne, 20. obljetnice Oluje, sada su napori za organizaciju vojnog mimohoda 4. kolovoza u Zagrebu uglavnom prepušteni Hrvatskoj vojsci. U HV-u su, odnosno u Glavnom stožeru Oružanih snaga RH, i prije dobivanja zelenog svjetla od politike i dužnosnika započeli preliminarno planiranje mimohoda, jer vrijeme istječe. Još nema do kraja razrađenih scenarija, no sigurno je da će mimohodom zapovijedati načelnik GS OSRH, general zbora Drago Lovrić, a da je provedbeni "šef operative" brigadni general Ivan Jurić, zapovjednik Zapovjedno-operativnog središta pri Glavnom stožeru.

Pomirbeni sastanak

Na "pomirbenom", prvom sastanku Državnog odbora za obilježavanje Oluje, koji je sjednicu održao u užem timu (premijer, ministar obrane, predsjednica i četiri generala iz Oluje: Ante Gotovina, Mladen Markač, Petar Stipetić i Marijan Mareković) razgovaralo se i o mogućim scenarijima. Tako će se paziti da mimohod ne bude organiziran po klasičnom istočnom modelu i monumentalnosti, nego članovi više preferiraju tradicionalistički i koloritniji pristup temeljen na francuskom modelu. Njemu su najviše skloni ministar obrane Ante Kotromanović, koji je 14. srpnja 2013., zajedno s tadašnjim predsjednikom Josipovićem i načelnikom Stožera Lovrićem nazočio sudjelovanju hrvatskih vojnika na tradicionalnom vojnom mimohodu u Parizu.

Na Odboru se jako osjetio taj "jaki francuski utjecaj", a kažu i "legionarski duh", pa je očito da se za takav mimohod zalaže i general Gotovina, koji je bio pripadnik francuske Legije časti, čiji pripadnici čine i kralježnicu vojske na mimohodu u Parizu. Saznaje se da je na sastanku odbora aktivan bio i general Markač, te da je on, u stvari, prvi predložio kompromisno rješenje o mimohodu 4. kolovoza te središnjoj svečansoti u Kninu 5. kolovoza. General Gotovina bio je, naime, blizak rješenjima koje je nudio Ante Kotromanović.

Ministar obrane naglasio je da bi vojni mimohod trebao pokazati svu snagu i moć Oružanih snaga i tako odaslati poruku da je Hrvatska vojska spremna obraniti zemlju od svake ugroze. Bit će prikazano između 200 i 300 vozila: oklopna vozila Patria, M-ATV i MRAP, a prvi puta bi mogle biti predstavljene dvije samohodne haubice PzH 2000. Sudjelovat će oko 30 zrakoplova: remontirani borbeni MiG-21, transportni helikopteri Mi-171 Sh i Mi-8 te akrobatska skupina Krila Oluje na avionima Pilatus PC-9M.

Strani diplomati

Organizatori mimohoda, kako Vladin dio, tako i predsjednica, lobirat će putem svojih veza kako bi se na mimohodu pojavilo što više stranih diplomata, a želja je da što više partnera u NATO-u barem simbolično podupre naš mimohod sudjelovanjem pripadnika svojih vojski. Postoji mogućnost dolaska nekoliko američkih borbenih aviona F-16, a možda i drugih aviona članica NATO-a poput JAS-39 Gripena kakvog imaju Česi i Mađari. Na mimohodu će sudjelovati oko 3000 pripadnika vojske i policije i civilne zaštite, a posebno mjesto u mimohodu imat će i branitelji. Međutim, od Dražimira Jukića, predsjednika Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojba, doznajemo da nitko iz organizacije još nije s njima kontaktirao. Vezano uz sudjelovanje veterana u mimohodu, njihov stav bit će za mnoge iznenađujući.

– Držimo da se Oluju moglo obilježiti na središnjoj proslavi u Kninu, bez mimohoda, koji je trebalo ostaviti za neka bolja, sretnija vremena. Narod je gladan i ne treba se razbacivati nepotrebnim troškovima u ovoj krizi – kaže Dražimir Jukić. Inače, troškovi mimohoda iznose oko desetak milijuna kuna, a polovica tog iznosa bit će potrošena na gorivo za avione i vozila.

Komentara 31

DU
Deleted user
18:57 22.05.2015.

16 milijuna kuna koštat će nas želja premijera da vidi pušku ,,,,,,,,premijeru tu si želju trebao imati 1991 danas je kasno za domoljublje

DU
Deleted user
22:29 22.05.2015.

General Gotovina nije bio pripadnik "Legije časti" (?!?), jerbo je to najviše francusko odličje (red). Naravno, radi se o Legiji stranaca (Legion Etrangere)---------eh, novinarstva...

MA
Manolo46
19:26 22.05.2015.

Koliko će koštati ovo SDP-ovo glumatanje domoljublja u izbornoj godini? Zašto sad glume domoljublje da bi dobili izbore nakon kojih bi nastavili rušiti temelje svega onoga što je postignuto Olujom? Zašto su do prije samo dvije godine vikali da je to zločin predvođen Tuđmanom i Šuškom a sad glume domoljube koji bacaju naše novce da bi oni liječili svoje komplekse?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije