Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Job club

Uče branitelje kako napisati projekt, raditi na računalu...

Foto: Miranda Cikotić/Pixsell
20.11.2015.
u 11:30

Socijalni fond EU pripremio je 44 milijuna eura za zapošljavanje branitelja i njihove djece. Obučavaju ih kako doći do tog novca

Sinj je prvi grad u Hrvatskoj koji ima Job club za nezaposlene branitelje. Formalno je počeo raditi prošli petak, već ima 120 korisnika iz Cetinske krajine, a s obzirom na to da je zaposlio jednog branitelja, diplomiranog ekonomista, već se može pohvaliti da je ciljeve zbog kojih je osnovan, počeo ispunjavati.

Sve teže im je naći posao

Voditelj projekta je Stipe Efendić, upravitelj Braniteljsko-socijalno radne zadruge Dalmatia ruralis, koja je nositelj tog pilot-projekta, a partneri su im Udruga oboljelih od PTSP-a i Udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata. Financira ih Europska unija, od koje su dobili gotovo 200.000 kuna za edukaciju i uredsko opremanje prostorija.

– Europski socijalni fond osigurao je 44 milijuna eura za zapošljavanje i samozapošljavanje branitelja i njihove djece. Mi smo jedini u EU prošli kroz rat, jedini imamo branitelje, i to njih pola milijuna, pa taj “nedostatak” imamo priliku pretvoriti u prednost. Moramo educirati branitelje da do 2020. godine taj novac i uzmu – govori Efendić. Dodaje kako je nezaposlenim braniteljima sve teže pronaći posao. Sve su stariji, a nerijetko nemaju ni potrebna znanja i vještine koje poslodavci traže.

– I prije smo preko zadruge za njih organizirali edukacije, od motivacijskih, jer mnogi od njih gube vjeru u sebe, pa do obuke u pisanju životopisa, rada na računalima, kao i u pripremi aplikacija za sredstva za samozapošljavanje – pojašnjava Efendić.

Stvaraju kartoteku svojih korisnika, u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje osmišljavaju za svakog pojedinačno najbolji način dolaska do posla. Prate njihova javljanja na natječaje, educiraju ih, a za braniteljske udruge i zadruge pišu projekte za županijska, državna i europska sredstva.

Pomažu im tri godine

– Mi se već godinama obrazujemo za pisanje projekata za fondove EU, a sada sami držimo edukacije. Bitno je čovjeka naučiti da lovi ribu, a ne dati mu konzervu – kaže Efendić.

Zaposlili su Stjepana Marušića, diplomiranog ekonomista, koji je dvije i pol godine bez posla, a sada će u traženju zaposlenja pomagati drugima.

– Poslodavac vas prvo pita koliko imate godina. Kada čuje 54, nemate šanse – kaže Marušić.

– Stjepan je završio fakultet, prošao je obuku za fondove i osposobljen je za taj posao – kaže Efendić i pojašnjava da je Marušićeva zadaća upravo povlačenje novca za edukaciju i zapošljavanje branitelja. Cilj im je pripremiti čovjeka za posao, pomoći mu u pisanju projekta i pratiti ga tri godine, kako bi preživio u nemilosrdnom svijetu rada.

– Nezaposleni sam branitelj. Imam iskustva u traženju posla i mogu pomoći bivšim suborcima u pisanju molbe i životopisa – kaže Božidar Jadrijević-Mladar, voditelj prostorija Job cluba na adresi Luka 19 u Sinju. 

>> Obljetnica stradanja Borova naselja: Slučajno sam preživio, vodili su me na lažna streljanja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije