Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slovački model

U zdravstvu treba sve privatizirati

Tomaš Szalay
Foto: ''
12.05.2015.
u 17:00

Hrvatsko zdravstvo po slovačkom modelu? O slovačkom sustavu za Večernji govori njegov tvorac Tomaš Szalay

Hoće li Hrvatska imati zdravstveni sustav po uzoru na Slovačku, kako tvrdi oporba, ili neće, u čemu ustraje ministar Siniša Varga? Kakav je zapravo slovački sustav i kako se Slovaci snalaze? Ako se pita jednog od glavnih stratega velike reforme zdravstva u toj državi 2004., doktora Tomáša Szalaya, on smatra da sve treba privatizirati jer je novac koji se vrti u tom segmentu prevelik izazov kojem političari ne mogu odoljeti.

U čemu se sastojala reforma zdravstvenog sustava i kakvo je ono danas?

Naš je cilj bio uvesti pluralizam na tržište osiguravatelja i to smo uspjeli. Danas građani biraju između tri osiguravateljske kuće. One se bore za osiguranike jer im je poticaj profit. Naime, osim Slovačke još samo Nizozemska – koja prema ocjenama mnogih ima najbolji zdravstveni sustav u Europi i koji smo željeli preslikati – te Švicarska dopuštaju profit u zdravstvenom sustavu. Osiguravatelji biraju s kojim će zdravstvenim radnicima i ustanovama sklopiti ugovor – biraju ih po učinkovitosti i kvaliteti. I cijene su deregulirane, tako da se mogu natjecati i u tom segmentu. Postoje, naravno, zaštitne mjere kojima država osigurava kvalitetu, a to su standardi vezani za kvalitetu rada i osoblja.

Postoji li državni zavod za zdravstveno osiguranje ili su svi privatni?

Postoji, ima 67 posto udjela na tržištu, a vodi ga politički imenovana uprava. No trećina tržišta ipak ostaje izvan kontrole političara. Zato i zagovaram prodaju državnog zavoda za osiguranje, da bi se potpuno ostvarila tržišna utakmica. Ti su zavodi, sa svim resursima, preveliko iskušenje i napast za političare, posebno u našoj "mentalnoj" istočnoj Europi.

Kako je s bolnicama?

Većina manjih bolnica vode privatnici. Nakon konsolidacije, sad vidimo i dobre investitore u bolničkom sektoru. Međutim, najveće su bolnice još u vlasništvu države i njima se upravlja loše – političari su glavni i gomilaju gubitke. Još smo 2004. planirali transformirati državne bolnice u dioničarsko društvo, zbog veće discipline u upravljanju, ali je ova socijalistička vlada taj proces zaustavila.

Sve je privatno. Postoji li još princip solidarnosti?

Da, postoji potpuni princip solidarnosti. Zaposleni odvajaju dio plaće tako da starci, djeca i nezaposleni ne plaćaju ništa. Novac zaposlenih dijeli se osiguravateljima prema relativnom riziku osiguranika.

Strogi ste prema političarima.

Najveći izazov nije zdravstveni sustav, nego politika. Političari kod nas zloupotrebljavaju zdravstvo za političke ciljeve, u javnosti iznose krive podatke i plaše narod. Naš premijer Robert Fico je takav – najveći su mu neprijatelji privatni zdravstveni osiguravatelji jer ih ne može kontrolirati. I svi gube vrijeme, novac i snagu u tim besmislenim sukobima. Slovačka je već izgubila međunarodnu arbitražu u sporu s jednom osiguravateljskom kućom. Politika je golem faktor rizika u svakoj reformi zdravstva.

Ali, ipak, zar je moguće sve prepustiti privatnicima? Koja je uloga države?

Ključna je uloga države regulatorna i nadzorna. Država, primjerice, propisuje koje je najduže vrijeme čekanja za elektivne zahvate, koliko daleko pacijent može putovati za neku uslugu, koje su usluge pokrivene, a koje nisu, propisati koliko najmanje poroda ili operacija gušterače godišnje mora obaviti bolnica da zadrži certifikat kvalitete. Država propisuje tko pripada u ranjivu skupinu građana i koju vrstu pomoći trebaju dobiti. Na primjer, u Slovačkoj, ako umirovljenik s niskom mirovinom mora doplaćivati lijekove 45 eura tijekom tri mjeseca, njegova mu osiguravateljska kuća vraća novac. I poslove osiguranja i zdravstvene usluge učinkovitije obavljaju privatnici. Država treba kormilariti, a ne veslati, kako je rekao bivši britanski premijer Tony Blaire.

>>Nagrađeni najvredniji liječnici u Hrvatskoj

>>'Liječit će se bogati, a sela ostaju bez doktora'

Komentara 8

NV
novo vriijeme
20:51 12.05.2015.

Hrvatsko zdravstvo je izgrađeno novcem građana i njihovo je vlasništvo stoga ne može biti privatizirano za 1-2 kune kako sanjaju pohlepne političke skupine. Privatno u zdravstvu se mora stvarati temeljem privatnih investicija . Ministre koji ne znaju ili ne žele izabrati sposobne ravnatelja bolnica koji ne kradi treba učestalo mijenjati. To je formula uspjeha u svemu pa i zdravstvu

NV
novo vriijeme
20:47 12.05.2015.

Ovaj je novinar zaboravio pitati kolike su im liste čekanja. Liste čekanja su bolničke ne nacionalne i stoga nepoznate duljine ali jedno izvješće češkod instituta navodi " Obično je moguće napraviti termin za određeno vrijeme pregleda kod specijaliste (uz naknadu),, ili dobititermin po želji (za višu naknadu). To znači da ne morate čekati već će te biti pregledani ispred ostalih pacijenata " Samo jedan primjer Slovačkog uspješnog zdravstva : Slovačka transplantira svega pola od očekivanog broja rožnica a najveći je izvoznik rožnica u Europi. Toliko o privatizaciji zdravstva na slovački način. Svi plaćaju zdravstvo ali oni na pregled kod specijalste možeš stići u razumno vrijema samo ako nadoplatiš. Liste čekanja su bolničke i ne spominju se jer ako nadoplatiš ideš prije drugih . Kod liječnika opće prakse dođeš rano ujutro jer ako se podijele brojevi nema više prijema, naravno čekaš cijeli dan Tko iz politike naručuje ove manipulativne članke u VL i tko želi privatizirati državne bolnice da nas usreći Slovačkim modelom.

Avatar mirica19
mirica19
21:12 12.05.2015.

Kad ukinu sve žive doprinose, onda će narod lakše disati, samo što će napuniti državnu blagajnu?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije