Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Croatia Airlines

U pilotskoj kabini moraju uvijek biti dva člana posade

kokpit
Foto: Reuters/PIXSELL
27.03.2015.
u 19:25

Cijena školovanja pilota komercijalnog zrakoplova u Hrvatskoj je, uključujući i troškove fakulteta, oko 76.000 eura

Croatia Airlines od danas je počeo, poput brojnih drugih aviokompanija, operativnu proceduru prema kojoj će u pilotskoj kabini tijekom cijelog leta biti obvezna prisutnost dvaju ovlaštenih članova letačkog osoblja. Ako jedan od pilota privremeno izađe iz pilotske kabine, morat će ga zamijeniti jedan član kabinskog osoblja – voditelj putničke kabine zrakoplova ili domaćica odnosno domaćin zrakoplova. U CA kažu da je primjena ove operativne procedure bila planirana i prije, a u skladu je s najnovijom preporukom Europske agencije za zaštitu zračnog prometa (EASA), čime kompanija želi zadržati dosadašnju visoku razinu sigurnosti letenja.

A kako se postaje pilot komercijalnog zrakoplova? Kandidat mora imati završenu srednju školu, a nakon toga upisuje školu letenja ili Fakultet prometnih znanosti. Za to je uvjet i uspješno prolaženje na liječničkom pregledu. Tijekom školovanja za pilota kandidat polazi teorijsku nastavu te praktičnu na manjim letjelicama i simulatoru. Po završetku školovanja dobiva dozvolu za profesionalnog pilota. No to nije dovoljno da počne voziti komercijalni zrakoplov. Za to je potrebno dodatno školovanje.

Ta dozvola samo je uvjet da pilota primi neka aviokompanija pa da se dalje školuje za određeni tip zrakoplova. Pri tome aviokompaniji pilot uz dozvolu mora priložiti i liječničko uvjerenje. Kandidat zatim najprije prolazi psihološko testiranje, zatim testiranje engleskog jezika, onda provjeru teorijskog znanja, a zatim ide na simulator. Kad to uspješno prođe, upisuje takozvanu zonu odnosno odradi prvi let na zrakoplovu za koji se školuje. Nakon toga prvih 200 sati leti s instruktorom, a zatim s kapetanom još 300 sati. Ukupna cijena tog školovanja, s fakultetom, jest oko 76.000 eura.

>>Njemački mediji o kopilotu Lubitzu koji je 'poveo rat protiv cijelog svijeta'

>>Otac žrtve zrakoplovne nesreće: 'Ne osjećam ljutnju. Tužan sam zbog roditelja kopilota'

Komentara 1

Avatar IstinaHurts
IstinaHurts
09:11 28.03.2015.

naši ljudi to ne bi nikada napravili jer nisu toliko načitani niti obrazovani. nemaju nikakvog vanjskog utjecaja da im tako nešto padne na pamet, nemaju toliki obim informacija, filmova, muzike da im uopće tako nešto padne na pamet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije