Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
senzacija

U Jadranu zabilježen prvi albino dobri dupin. Nazvan je Albus!

albino dupin,Albus
Foto: Institut Plavi svijet, www.plavi-svijet.org
1/2
25.08.2014.
u 22:56

Albinizam je izuzetno rijetka pojava u prirodi, a javlja se zbog genske mutacije na nekoliko gena. Do sada je, kažu stručnjaci, zabilježen kod dvadesetak vrsta kitova (u koje spadaju i dupini).

Istraživači Instituta Plavi svijet pomogli su u lipnju kolegama iz Fondacije Cetacea (Riccione) započeti novo istraživanje dobrih dupina u Jadranu. Ono je obavljeno u okviru projekta ''NETCET – Mreža za očuvanje kitova i morskih kornjača u Jadranu“ – www.netcet.eu koji se financira kroz EU IPA Jadranski CBC Program, a o njegovoj uspješnosti svjedoči podatak da su već na samom početku u vodama kod Ravenne opazili izuzetno rijetkog, albino dobrog dupina.

- Iako smo o njegovoj prisutnosti u sjevernom Jadranu bili prethodno obaviješteni, nismo imali dobre fotografije niti opažanja temeljem kojih bi detaljnije utvrdili o čemu se zapravo radi. Prema nama dostupnim podacima, ovo je prvi ikad zabilježeni albino dobri dupin u Jadranskom i Sredozemnom moru - ističu u priopćenju javnosti istraživači Plavog svijeta. Objašnjavaju da je riječ o jedinki koja zbog genske mutacije nema pigment. Koža takvih jedinki je ružičasto - bijela, a ako pigment nedostaje i u očima, oči su crvene (s obzirom da se kroz prozirnu šarenicu vidi krv na stražnjoj stijenki oka).

Albinizam je izuzetno rijetka pojava u prirodi, a javlja se zbog genske mutacije na nekoliko gena. Do sada je, kažu stručnjaci, zabilježen kod dvadesetak vrsta kitova (u koje spadaju i dupini).

Albino jedinke zbog malobrojnosti privlače pozornost ljudi, a neki od njih imali su nesreću da su zbog toga bili ulovljeni i držani u zatočeništvu. Jedan od prvih bio je dupin nazvan Snježna gruda (Snowball) koji je 1960-tih bio izložen u akvariju u Miamiju, SAD. Najpoznatiji albino dobri dupin danas je vjerojatno Angel – albino mladunče koje su u siječnju 2014. ulovili u zloglasnom mjestu Taiji, u Japanu, gdje lovci na dupine svake godine brutalno ubiju stotine dupina. Mladunac je danas ''izložen“ posjetiteljima u akvariju u mjestu Taiji, a životni vijek će mu vjerojatno biti kratak.

- Naš jadranski albino dobri dupin, kojeg smo nazvali Albus (latinski „albus“ znači bijeli), ima mnogo bolju životnu sudbinu jer je slobodan, a uz našu pomoć i siguran. Genska mutacija kod albino jedinki može uzrokovati i posebnu osjetljivost kože i očiju, djelomičnu sljepoću te neke druge zdravstvene probleme. Koliko smo uspjeli utvrditi, Albus izgleda dobro, uhranjeno i nije izoliran od drugih dupina - napominju iz Plavog svijeta.

Kažu da je Albus najvjerojatnije mužjak te da je prilikom susreta s istraživačima bio u društvu s drugim, normalno obojenim dobrim dupinom. Obje životinje su plivale i lovile ribu, ne osvrćući se na ljudsku prisutnost.

Komentara 3

Avatar gladnijura
gladnijura
10:02 26.08.2014.

Albus je bilo i ime sapuna za riflanje rublja.

NV
novo vriijeme
09:56 26.08.2014.

Albus je pravi ljepotan.

Avatar puky
puky
06:42 26.08.2014.

... za razliku od albino jugo komuniste josipovića ovo biće mi je drago ... strava ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije