Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA VLADE

Vlada dala negativno mišljenje o Mostovom prijedlogu, 'za' glasali i Mostovi ministri: 'Postoji niz nedorečenosti'

Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/10
23.03.2017.
u 12:56

Vlada je dala mišljenje na Mostov prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o arhivskom gradivu i arhivima. Nina Obuljen Koržinek rekla je Vlada upućuje na niz nedorečenosti koje je potrebno razmotriti

Na današnjoj sjednici Vlade između ostalog je usvojen prijedlog odluke o donošenju Smjernica politike državnih potpora za razdoblje od 2017. do 2019., a Vlada je dala i mišljenje na prijedlog zastupnika Mosta o izmjenama i dopunama Zakona o arhivskom gradivu i arhivima, uputivši "na niz nedorečenosti". Za takvo mišljenje glasali su i Mostovi ministri.

Premijer Andrej Plenković uvodno je izrazio sućut britanskoj vladi zbog jučerašnjeg terorističkog napada u Londonu te naglasio da treba voditi računa o sigurnosti i suradnji u borbi protiv terorizma.

Plenković je rekao i da nastavljaju pozorno pratiti situaciju oko Agrokora.

- U tom pogledu još jednom ponavljam, ponašamo se kao Vlada odgovorno, prije svega u okviru zakonskih mogućnosti,  težimo da se osigura likvidnost kompanije, da se napravi njeno restrukturiranje i dugoročna održivost i u tom pogledu vodimo dijalog sa svim relevantnim dionicima - rekao je Plenković.

 

Vlada je na sjednici dala mišljenje na prijedlog Kluba zastupnika Mosta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o arhivskom gradivu i arhivima. Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je Vlada upućuje na niz nedorečenosti koje je potrebno razmotriti. Naglasila je da se predloženi pristup izmjene zakona u ovom obliku i sadržaju čini tek parcijalnim načinom uređenja materije, a posebno s obzirom na to da Ministarstvo kulture priprema cjeloviti zakon, u kojem će se dostupnost osobnih podataka i pristup arhivskom gradivu temeljiti na njemačkom modelu, gdje se izričito definiraju podaci koji se ne smatraju zaštićenima, s obzirom na to da se odnose na obavljanje određenih službenih dužnosti u bivšem režimu te pripadnike i suradnike službe sigurnosti. Izrada novog prijedloga je u završnoj fazi te se očekuje da će prije ljetne stanke biti upućen na prvo čitanje u Sabor, rekla je Obuljen Koržinek.

- Smatramo da predložene izmjene i dopune zakona, iako u ideji sukladne s ciljevima novog cjelovitog zakona koji je u izradi, nisu u potpunosti usklađene s EU uredbom te s važnim hrvatskim zakonima o pravu na pristup informacijama i zaštiti podataka - rekla je Obuljen Koržinek.

Plenković je naglasio da je ova Vlada više nego spremna na suočavanje s posljedicama nedemokratskih režima, zbog čega je i osnovano Vijeće koje se time bavi, te da žele da se intencija olakšavanja pristupa arhivima pripremi što kvalitetnije i učinkovitije.

Na dnevnom redu su bili i zakon o potvrđivanju Sporazuma o suradnji EU i Švicarske o borbi protiv prijevara te Prijedlog uredbe o sastavu i strukturi postrojbi civilne zaštite. Usvojeni su i Prijedlog odluke o jednokratnoj robnoj pomoći Caritasu Križevačke eparhije te Prijedlog odluke o prodaji strateških robnih zaliha ulja za loženje srednjeg do 1 posto sumpora. Propisi za zaštitu zraka ne dopuštaju više korištenje takvog ulja pa je potrebno uskladiti stanje i strukturu robnih zaliha, rekla je ministrica gospodarstva Martina Dalić.

Plenković se na početku sjednice također zahvalio svim prethodnim vladama koje su sudjelovale u realizaciji projekta Zračne luke Franjo Tuđman, koja je prekjučer otvorena.

- Ovakva zračna luka ima sve kapacitete da postane pravi "hub" za ovaj dio Europe - rekao je Plenković.

Povodom sutrašnje nogometne utakmice kvalifikacija za SP između Hrvatske i Ukrajine apelirao je na hrvatske navijače da utakmica prođe kulturno, u lijepom, sportskom i fer ozračju, bez izgreda.

>> Plenković: Trebamo Hrvatsku obrazovanih ljudi koji će svoje ambicije moći ostvariti u domovini

>> Božo Petrov otkrio u kojem je trenutku država spremna reagirati u slučaju Agrokora

Komentara 24

Avatar Vuglec
Vuglec
10:29 23.03.2017.

Minken bojna je uz tebe!

DU
Deleted user
10:55 23.03.2017.

zasto ne uvedete red u pravima i obvezama poduzetnika npr.dijgnosticirajte tko je komu duzan u medjimurskoj zupaniji i neka se podmire sve obveze u roku od 60 dana tko ne podmiri brisite ga kao poslovni subjekt.kako tumacite da mi se salje opomena pred ovrhu pljacku bez sudskog rjesenja za tv pristojbu a mrsiceva supruga je npr.duzna drzavi oko 15 mil kuna i njoj se ne salje ovrha vama su bitni nogometni navijaci koji su u citavom svijetu slicni ili bi zeljeli da gromglasno zapjevaju mi volimo tri junacka sina molotova tita i staljina stvarno ne mogu vjerovati o cem vi raspravljate a ministrica dalic o loz ulju kaj god.hvala

NE
nemanatrag
10:55 23.03.2017.

Hoće li netko iz vlade moje dugove i penziju restrukturirati ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije