Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21 nekretnina

Traže se investitori u milijun vojnih kvadrata

vojarna
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/3
04.11.2013.
u 20:20

Država će te nekretnine davati i u zakup s mogućnošću gradnje 99 godina ili ih darovati.

Vlada na tržište stavlja 21 nekretninu (zemljišta i zgrade) kojom se prije koristila vojska, a te su nekretnine već dugo, otkako ih je vojska otpisala, uglavnom “mrtvi kapital”. Mnoge su u međuvremenu opljačkane, uništene, u njih je provaljeno ili su jednostavno nagrizene zubom vremena. Ukupna površina svih tih terena kojima se prije koristila vojska kao vojarnama, skladištima, strelištima... impozantnih je 988.729 metara četvornih, a na svim terenima imovinsko-pravna situacija je čista – sva su u stopostotnom vlasništvu RH.

Bivša vojna zemljišta razasuta su diljem zemlje, a najveća koncentracija vojnih nekretnina koje Vlada planira “oživiti” nalazi se u Puli – kompleks “Valsaline” površine je veće od 10 tisuća kvadrata, a prema prostornom planu u zoni je namijenjenoj sportu i rekreaciji; unutar zone iste namjene i kompleks je “Promontore”, koji je površinom od 343 tisuće kvadrata najveći među 21 terenom, dok je treća pulska lokacija “For Kaštelir” predviđena za kulturne djelatnosti.

Važno je napomenuti da se neka zemljišta – poput zadarskog kompleksa “Ravnice” ili “Ražina” u Šibeniku – nalaze unutar građevinskog zemljišta, pa se u Vladi nadaju da će biti zainteresiranih investitora. Koliko su stvarno bivše vojne nekretnine interesantne investitorima doznat ćemo vrlo brzo. Za tjedan dana Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) objavit će javni poziv svim zainteresiranima za spomenute nekretnine da pošalju svoja pisma namjere. U DUUDI-ju (koji upravlja bivšim vojnim nekretninama) 21 su lokaciju prepoznali kao velik potencijal za razvoj, posebno lokalne zajednice.

– Većina bivših vojnih nekretnina na vrlo je atraktivnim lokacijama i stoga vrlo povoljna za razvoj turizma, sportske i rekreacijske namjene, razne gospodarske projekte, kao i kulturne i obrazovne... Najčešći razlog što te nekretnine do sada nisu bile stavljene u funkciju neriješeni su imovinsko-pravni odnosi. Nadalje, država ima velike troškove zbog ove neaktivne imovine, a izgubljene koristi su neprocjenjive i konstantne. Stavljanjem u funkciju ovih nekretnina doprinosi se slici Hrvatske kao investicijske destinacije, pomaže se lokalnoj zajednici da riješi velik problem u vlastitom dvorištu, a omogućavaju se i nove prilike za zapošljavanje – rekao nam je Mladen Pejnović, čelnik DUUDI-ja.

Država će ove nekretnine i darovati (lokalnoj zajednici) te davati na korištenje, ali će omogućiti i pravo građenja na 99 godina – zemljište ostaje u vlasništvu RH, a investitor plaća zakup i ima pravo graditi na tom zemljištu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije