Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEDJELJOM U 2

Panenić: Donio sam odluku da se taj stiropor pokloni. Ali to ne znači da je to krađa

Tomislav Panenić
Foto: HRT
07.02.2016.
u 14:46

Ina mora biti ne samo perjanica već i motor gospodarstva, rekao je Panenić

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić rekao je danas u emisiji Nedjeljom u 2 da je istraživanje ugljikovodika u Jadranu moguće, "ali moramo točno vidjeti procjene učinka na okoliš, pogotovo na turizam koji je izuzetno važan". Rekao je da se investicije moraju nastaviti, ali da ne budu štetne.

Panenić je rekao da u Ini čak i nisu toliko bitna upravljačka prava da su ih pratile investicije.

- Ina mora biti ne samo perjanica nego i motor gospodarstva - rekao je Panenić.

Govoreći o menadžerskim ugovorima u javnim poduzećima rekao je da otpremnina mora biti definirana u odnosu na osobni dohodak.

- Mora biti jasno da, ukoliko želimo imati vrhunske menadžere kojima prepuštamo tvrtke vrijedne milijarde, onda ih moramo znati i privući - rekao je Panenić.

Na pitanje je li prošla Vlada zaslužna za gospodarski rast rekao je da se to poklopilo s uspješnom turističkom sezonom i stanjem u Europskoj uniji.

- Mora biti jasno da smo ekonomija koja je izložena tom utjecaju - rekao je Panenić.

Rekao je da će prvi nacrt proračuna imati krajem mjeseca.

"Ja krađu nisam počinio"

Za aferu s navodnom krađom stiropora dok je radio u Baumaxu rekao je da je indikativan trenutak kada se to pojavilo te da je moment bio ciljan.

- Krađa je kazneno djelo, ja krađu nisam počinio - rekao je Panenić.

- Ukrasti par stotina kuna kad imate plaću koja je vrhunska, to je meni nešto strano - rekao je Panenić, dodajući da je iz Baumaxa otišao sporazumnim raskidom odnosa.

Krađa je kad nešto protupravno prisvojite, ja to nisam prisvojio

Panenić je rekao da je šest mjeseci trajala trakavica oko pogrešno isporučenog stiropora, mađarska tvtka koja ga je pogrešno isporučila nije htjela doći po njega te da je donio odluku da se mora maknuti. Bila je to mala količina stiropora, ali problematična, pa je nije htio baciti na odlagalište ili spaliti. Stoga je donio odluku da se taj stiropor pokloni. Rekao je da je za to odgovoran, ali da to ne znači da je to bila krađa. Priznao je da je to između ostalog bio razlog njegova odlaska iz Baumaxa.

- Krađa je kad nešto protupravno prisvojite, ja to nisam prisvojio - rekao je Panenić, dodajući da su za to znali ljudi u skladištu i prijevoznici. Voditelj Aleksandar Stanković u šali ga je upitao bi li taj stiropor bio dovoljan da se obloži koliba bivšeg ministra Mije Crnoje, Panenić se nasmiješio i odgovorio "Ma dajte...".

Za premijera Tihomira Oreškovića rekao je da je unio menadžerski duh u Vladu i da rade kao tim te da nije jako bitno što ne poznaje toliko Hrvatsku.

- Njegova osnova zadaća je napraviti napredak - rekao je Panenić. Rekao je i da nije osobno znao tko je Orešković prije no što je postao mandatar.

Porez na imovinu

- Ja ga nisam osobno upoznao, ali poznajemo Plivu, poznajemo investicije koje je proveo - rekao je Panenić. Na pitanje kako to da su se onda u dva sata odlučili za njega kao mandatara rekao je da je za njega to bilo dovoljno. Panenić je rekao i da je dobro razumio Oreškovićevu poruku Keep calm and govern on.

- Naš posao je da radimo, da vodimo svoje resore, da ne budemo opterećeni s prepucavanjima - rekao je Panenić.

Panenić nije dao jednoznačan odgovor na pitanje zalaže li se za uvođenje poreza na imovinu, za koji je rekao da je u javnosti vrlo osjetljiva stvar. Rekao je da bio porez bio dobar da se u funkciju stave nekretnine koje nisu u funkciji.

- Možda bi ga se i moglo uvesti, ali bi se onda nešto trebalo maknuti, komunalni doprinos - rekao je Panenić.

Nije jednoznačno ni odgovorio na pitanje zalaže li se za ukidanje broja županija.

- Tu će se javnom raspravom naći model, ali to ne mora značiti da će se nešto faktički ukinuti, već će se preustrojiti - rekao je Panenić.

Gastarbajtersko dijete

Odbacio je tvrdnje da je neiskusan za ministra rekavši da za poslove ministarstva iskustvo može imati samo netko tko je već bio ministar. Odbacio je i optužbe da je kao voditelj Ureda za međunarodnu suradnju TINTL bio u sukobu interesa jer je supruga radila na provedbi nekih projekata. Rekao je da nije odjeljivao poslove.

- Ona je bila jedna od u nizu onih koji su radili. Provedba projekta nije nešto što se radi s ulice, tu trebaju i određena znanja, prvenstveno je bilo odlično znanje engleskoj jezika - rekao je Panenić.

Panenić je rekao da je rođen u Njemačkoj te da je gastarbajtersko dijete. U Njemačkoj je i radio, a kad je počeo Domovinski rat i kada je njegovo selo okupirano odlučio se vratiti.

- Donosim odluku, vraćam se nazad i kao dragovoljac sudjelujem u obrani svoje države - rekao je Panenić, koji je radio i kao policajac i nastavnik matematike.

Na pitanje hoće li dati blagosloviti svoje ministarstvo odgovorio je da je kod kuće praktični katolik, ali da je došao pokrenuti gospodarstvo te da nema ništa protiv blagoslivljanja kada za to dođe vrijeme. 

>> Panenić: Mogu prvi put javno reći da me netko pitao – ja nisam ukrao stiropor

>> 'Protiv sam osnivanja državnog holdinga jer holdinzi nisu uspješni'

Komentara 137

LU
lukivoda
14:50 07.02.2016.

e moj večernjak kaj je vama vijest - jadno i žalosno na kaj ste spali pa nije ni čudo da vas se sve manje čita.

Avatar Mihael1
Mihael1
14:58 07.02.2016.

VL zašto dajete pažnju Nu2 i Stankoviću a Bujici ne? Kakva je to ravnopravnost? Zato potpuno podržavam Ministra Hasanbegovića da napravi reda, prvo u neprofitnim a potom i u ostalim medijima.

DU
Deleted user
15:12 07.02.2016.

Zanimljivo ,Mialonović kaže da Vlahušićave malverzacija vrjedna preko sto milona kuna nije dovoljna velika za sankcije, sad bi rado skinuli ministra za par kvadrta stiropola??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije