Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Azilanti

To nisu kradljivci i ubojice, nego oni koji bježe od zla

Azilanti
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
06.11.2013.
u 17:00

Život u hotelu Porin daleko je od idile. Ali je siguran život. Tri obroka dnevno su zajamčena, imaš topli krevet, vlastitu kupaonicu, a zahvaljujući volonterima Crvenog križa, imaš i organizirane društvene aktivnosti, teretanu, kreativne radionice, učenje hrvatskog i engleskog jezika.

Kad ga gledaš izvana, hotel Porin u zagrebačkom naselju Dugave nalikuje na bilo koji drugi hotel s tri zvjezdice. Osim što parkirani policijski kombi koji uvijek stražari pred jednim od dva ulaza, a rublje se suši na hotelskim balkonima, ne bi se na prvi pogled reklo da je i po čemu drukčiji. Ali kad prođete kroz ulazna vrata, kao da ste zakoračili u posve drugi svijet. U tom hotelu trenutačno živi 154 tražitelja azila. To nisu kradljivici, silovatelji, narkomani, ubojice... kako neki misle. To su oni koji traže bolji život od onoga koji su dobili. Tko god je miješao karte, njima nije dao one dobre. Većina tražitelja azila mlađi su muškarci sa završenom osnovnom, eventualno srednjom školom. Prođe kroz Porin i pokoji tražitelj azila s diplomom, ali to su rijetki slučajevi. Najviše ih je iz Afganistana, Somalije i Sirije. Barem se tako predstavljaju jer je s državljanstvom tih zemalja trenutačno lakše doći do azila ili supsidijarne zaštite. Većina ih je pobjegla zbog neimaštine. Drugi zbog mučenja, tortura koje su prolazili...

Proboli me nožem

Iza hotelskih vrata Porina i mlade su Afrikanke koje su bijegom izbjegle monstruozno sakaćenje genitalija, sudbinu 125 milijuna mladih žena i djevojčica. Dugave daju utočiše i bogatim biznismenima iz Rusije, političkim aktivistima, nepoželjnim novinarima, ali i proganjanima zbog vjerskih razloga. Jedan takav je i 31-godišnji nogometaš iz Nigerije.

– Tu su me proboli nožem. Jer sam kršćanin. A ne možeš biti kršćanin u Kanuu u kojem je 95 posto muslimana – podignute majice, da vidim njegov zašiveni trbuh, objašnjava mi zašto je pobjegao od kuće i došao u Hrvatsku. U sobi koju dijeli s još jednim Afrikancem pruža mi fotografiju s jedne nogometne utakmice u Nigeriji i članak iz crnogorskih novina iz vremena dok je nogomet igrao u crnogorskom NK Jedinstvu. U Hrvatskoj je 11 mjeseci i već sasvim solidno govori hrvatski. Na radnom stolu uredno je posložio knjige. Vidim Bibliju na hrvatskom i nekoliko časopisa Kula stražara.

– Ja sam Jehovin svjedok– objašnjava mi. Nada se da će azil uskoro dobiti. Tu mu se u Zagrebu sviđa, vidi se tu. Roditelji su mu umrli, ali ima posvojitelje u Nigeriji s kojima se povremeno čuje. Gotovo je identična i sudbina 22-godišnjaka iz Senegala, koji je u Porinu tri mjeseca. I njega su zlostavljali zato što je kršćanin među muslimanima.

Traže i agenta

– Bojao sam se za svoj život. Morao sam otići. Da nisam, tko zna što bi bilo. Ja sam po rođenju musliman, ali imao sam nekoliko prijatelja kršćana s kojima sam išao u crkvu. Svidjelo mi se pa sam promijenio vjeru. Tada su počela maltretiranja – kaže nam mladić. I on je, kao i Sebastian, nogometaš i u Senegalu je igrao i za mladu reprezentaciju. Trenutačno igra u NK Čulincu i traži, kaže, agenta koji će mu naći klub barem u drugoj ligi.

Život u hotelu Porin daleko je od idile. Ali je siguran život. Tri obroka dnevno su ti zajamčena, imaš topli krevet, vlastitu kupaonicu, a zahvaljujući volonterima Crvenog križa, imaš i organizirane i društvene aktivnosti, teretanu, kreativne radionice, učenje hrvatskog i engleskog jezika. Tražitelji azila u nekim drugim, mnogo bogatijim europskim zemljama tome se mogu samo nadati. Jer zapravo je rijetkost da se tražitelje azila smješta u hotele. Mjesta na koja oni idu uglavnom nalikuju na izbjegličke kampove. Pa opet, Hrvatska je za većinu tražitelja azila tek usputna stanica, država u koju rutom Turska – Grčka – Bugarska – Rumunjska – Srbija dođu i koju uglavnom vrlo brzo i napuste.

Tu su me proboli nožem. Jer sam kršćanin. A ne možeš biti kršćanin u Kanuu u kojem je 95 posto muslimana

31-godišnji nogometaš iz Nigerije

Kako nam objašnjava voditelj MUP-ove službe za strance i azil Krešimir Perović, Hrvatska je među tražiteljima azila vrlo nepopularna. Gotovo osamdeset posto onih koji dođu u Hrvatsku vrlo brzo zemlju i napuste. Ostali azil ili supsidijarnu zaštitu uglavnom dobiju. Usporedbe radi, u Hrvatskoj je trenutačno 974 tražitelja azila. U Mađarskoj ih je deset puta više. Razlog je u Schengenu jer, kada osoba dobije azil u Mađarskoj, ona može slobodno do svih drugih europskih zemalja. Zbog toga, kada Hrvatska uđe u Schengen, možemo očekivati val tražitelja azila.

Neki ih ne žele vidjeti

Nije nerealno da će se njihova brojka, kaže Perović, udvostručiti, možda i utrostručiti. A pravilo EU jest da je ona država Unije u koju azilant prvu uđe za njega i odgovorna. Jesmo li spremni? Centar za azilante godinama se planira graditi. Ali svi pokušaji do sada su propali. Ne zbog novaca, ne zato što nema zemljišta, nego zato što azilante nitko neće u svom kvartu. Kao što to uvijek biva, neznanje i neupućenost posijalo je strah, a pojedinačni incidenti strah su samo raspirili.

Doduše, ima i onih koji na azilante u svom kvartu gledaju negativno jer im ruše cijenu stambenih kvadrata. A ima i onih koji se samo vole iživljavati na drukčijima, braniti im da se voze tramvajem, dati im koju šaku u rebra jer su crne boje kože, toliko ih vrijeđati na Facebooku da moraju zatvoriti svoj profil... Unatoč svim problemima, polovica tražitelja azila uspješno se integrira u društvo. Oni drugi ostanu socijalni slučajevi. Puno toga ovisi o samoj osobi. Sigurno je jedino da su svi oni htjeli bolje sebi kada su za svoje gazde radili godinama po cijele dane da bi skupili dvije, tri, a neki i deset tisuća dolara, koliko krijumčari naplaćuju ulaznicu u bolji svijet. Koji mnogi nikad neće okusiti.

Ključne riječi

Komentara 7

NI
Nikola1971
18:37 06.11.2013.

Ne znam da li je ovo članak ili plaćeni oglas. Nemam ja ništa osobno protiv tih ljudi i vjerujem da je većina njih upravo takva kako je u tekstu opisano. Ali poštovani autore članka, da li vi živite pored hotelatela Porin i da li za vašom djecom dobacuju i zvižde. Da li vaša djeca moraju biti prije mraka u kući, a preko dana se pred zgradom igrati uz stalnu pasku odraslih osoba? Nemam ja ništa protiv emigranata, ali zašto se prihvat mora raditi u samom Zagrebu ili centru bilo kojeg drugog grada? Govorite o cijenama nekretnina? Pa niste mi vi kupili stan i ne otplaćujete moje kredite. Očito se treba dogoditi još par krivičnih djela pa da se netko zapita tko je donio odluku da se prihvat organizira u Zagrebu. Ili možda Dugave ne pripadaju Zagrebu. Ako je tako oslobodite nas onda i prireza i poreza koje plaćamo kao i svi ostali građani Hrvatske koji nemaju ovakvih problema…

DU
Deleted user
17:56 06.11.2013.

Je li vi mislite ovdje naseliti kompletnu Afriku i Aziju ili samo stotinjak milijona?

RO
rojnik
17:44 06.11.2013.

Prvim avionom,vlakom ili bilo čime poslat ih odakle su došli jer pod izgovorom raznih progona žele dobit azil.A,onda poćinje druga prića,vidimo je često u Francuskoj,Engleskoj itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije