Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ana Frenkel

Suradnica 'lovca na naciste' vjeruje da će Hrvatska privesti Dencingera

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
31.01.2014.
u 14:15

Zuroff je od prošle godine do sada otkrio identitet najmanje 80 ljudi

Ana Frenkel, nekadašnja predsjednica Židovske općine Novi Sad i jedna od najbližih suradnica "lovca na naciste" dr.  Efraima Zuroffa, izjavila je za beogradske Vesti kako očekuje od hrvatskih vlasti da će surađivati i ako se to pokaže točnim, bit će priveden pravdi čuvar iz Auschwitza, Jakob Dencinger koji živi u Osijeku.

– Za mene nije nikakvo iznenađenje ako je zaista pronađen jedan od čuvara logora u kojemu je stradalo oko 100 članova moje obitelji. I moja majka završila je u plinskoj komori i samo je božjim čudom spašena jer je zlotvorima ponestalo plina. Nažalost, nakon Drugog svjetskog rata veliki broj tih zločinaca "štakorskim kanalima" spasio se zaslužene kazne, a na nama je učiniti sve da kad-tad ipak odgovaraju za ono što su napravili da se takvo nešto ne bi ponovilo.

Zuroff je od prošle godine do sada otkrio identitet najmanje 80 ljudi, a na vladama zemalja u kojima žive jest da im ne dopuste da prođu nekažnjeno – kaže Ana Frenkel i podsjeća kako su zbog takvih političkih odluka mnogi od tih zločinaca na kraju umrli prirodnom smrću.

–  Hrvatska je bila prva zemlja jugoistočne Europe koja je pomogla Zuroffu da se sudi Dinku Šakiću, pa očekujem da će se ponašati mnogo bolje nego Mađarska u kojoj se nalazi još najmanje jedan ratni zločinac odgovoran za krvoproliće u Novom Sadu – dodala je Ana Frenkel.

>> Brat Jakoba Dencingera: Otjerali su ga u naciste

>> DORH od SAD-a zatražio dodatne podatke o Jakobu Dencingeru

Komentara 11

DH
dalibor.hren
16:32 31.01.2014.

Jakob Dencinger je u ono vrijeme imao 17- 18 godina i da bi sačuvao živu glavu morao biti poslušnik. Na početku Domovinskog rata premijer je imao 25 godina i bio je "premlad" za uključenje u HV.

LI
list68
14:29 31.01.2014.

Treba čovjeka ostaviti na miru. Da je pravde, Izrael bi bio pod sankcijama cijelog svijeta. Država Izrael je nastala genocidom, koji traje još i danas. Trebali bi za sve vijeke vijekova šutjeti.

Avatar Idler 3
Idler 3
17:06 31.01.2014.

Dancinger ak je kriv nek mu sude. No kaj je z našim "Dancingerima" počev od Manolića, Boljkovca i tak redom !?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije