Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriza SDP-a

Struja koja nije za kriminaliziranje HDZ-a traži novu strategiju od Leke

Josip Leko
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/4
Autori: Ivanka Toma, Marko Špoljar
13.01.2015.
u 08:15

Strah od izbora – Nezadovoljnici od šefa SDP-a očekuju da ponudi rješenja za izlazak iz krize umjesto da plaši narod kriminalcima, no nitko mu se ne suprotstavlja

Dan nakon predsjedničkih izbora, večeri u kojoj su ljudi iz vrha SDP-a upozorili kako će u stranci biti ozbiljnih razgovora zbog gubitka izbora, jučer u SDP-u nije bilo nikakvih aktivnosti.

– Treba prespavati i pustiti da se slegnu dojmovi. No, sve je jasno. Ovo je poruka za parlamentarne izbore. Narod ne treba plašiti kriminalcima koji bi mogli doći na vlast. To je pogrešno. Ljudima treba ponuditi opciju izlaska iz krize. Svejedno im je tko će sjediti na Pantovčaku ili u Vladi ako su im novčanici puni. Vlada im treba osigurati pristojan život ili povlačiti poteze koji vode prema tome – rekao nam je jedan od visokopozicioniranih članova SDP-a koji smatra da je premijer i šef SDP-a Zoran Milanović pogriješio kada je nakon objave izbornih rezultata ponovno govorio o HDZ-u kao kriminalnoj zadruzi.

Josipović je štedio Vladu

– Moramo se koncentrirati na programe, a Vlada mora naći model u kojemu će funkcionirati s novom predsjednicom države. To sigurno neće biti kao s Josipovićem koji je ipak previše štedio Vladu, što ga je na kraju i koštalo funkcije – kaže naš sugovornik koji je uvjeren da će toga postati svjestan i sam Milanović.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

U SDP-u su se takva razmišljanja mogla čuti i prije nego što je održan drugi krug predsjedničkih izbora i objavljeni njegovi rezultati. Struja u stranci koja nije sklona politici udaranja po HDZ-u i kriminaliziranju te stranke, posebno ne u zadnjoj godini mandata, sve više se okreće predsjedniku Sabora Josipu Leki koji je ujedno predsjednik Glavnog odbora SDP-a. Od njega traže da pripremi novu stranačku strategiju koja bi bila prihvatljivija biračima.

Poraz predsjednika Ive Josipovića aktualizirao je priče o "rušenju" Zorana Milanovića s mjesta šefa stranke. No, čini se kako od toga neće biti ništa prije parlamentarnih izbora i redovitih unutarstranačkih izbora u SDP-u koji će se dogoditi početkom 2016. godine.

Ne igraju na sve ili ništa

Jednostavno, nitko od nezadovoljnika još nije odlučio odigrati na sve ili ništa i stati na čelo pobune. Usto, riječ je o heterogenoj skupini koja će se teško dogovoriti o jednom kandidatu s kojim će napasti Milanovića. U tu skupinu spadaju, među ostalim, i potpredsjednici SDP-a Rajko Ostojić i Zlatko Komadina. Jučer je i Komadina spustio loptu na zemlju i nije krivio Milanovića za poraz Ive Josipovića. Šefu stranke uputio je samo još jednom kritiku kako je "problem SDP-a to što se stranka približila liberalnom kapitalizmu".

Naši sugovornici iz SDP-a kažu kako u ulozi "vođe pobune" ne vide ni europarlamentarca Tonina Piculu zbog njegove komotne i dobro plaćene pozicije, a skeptični su i prema pričama da će se Josipović vratiti u SDP i potom pokušati preuzeti vodstvo u stranci.

>>Šteta od Milanovićeve vlade iznosi koliko i ratna od rušenja kuća, tvornica i cesta do '95.

>>Premijer se ponio kao da je jučer zalutao u politiku

Komentara 164

Avatar comparator
comparator
08:32 13.01.2015.

SDP ni sam nezna što će s sobom. Onako kako vidim tu proj-jugo nostalgičarsku stranku smatram ju potrebnom za razvoj demokracije ali ne kao stranka koja će rušiti Hrvatsku nego koja će Hrvatsku prihvatiti kao jedinu domovinu. Danas to nije slučaj i u toj partiji ima svega i svačega pa joj predviđam kaos.

ME
matija emanović
09:12 13.01.2015.

Nije moje da se miješem u stanje SDP-a, to je njihov problem. Ali do kada za vođu budi imali psihopata Milanovića ići će samo prema dolje.

DU
Deleted user
08:24 13.01.2015.

Sve stane u jednoj uzrecici: Napad je najbolja obrana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije