Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SANDRA VELJKOVIĆ

Što Hrvatska ne smije, smiju Slovenija, Francuska, Mađarska...

Borut Pahor i Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
10.02.2017.
u 23:30

Da, licemjerno, ali proklamirani stav je jedno, a interesi nešto sasvim drugo

Zašto može Slovenija, a Hrvatska ne može? Zašto je jučer slovenski predsjednik Borut Pahor bio u Moskvi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom (istodobno su se sastajali slovenski i ruski gospodarstvenici iako su sankcije Europske unije i SAD-a protiv Moskve još na snazi), a Hrvatska godinama zazire od ruskog kapitala? Zbog političke odluke.

Hrvatska se do sada čvrsto držala proklamiranog stava, ne toliko EU koliko SAD-a, da je suradnja s Rusima neprihvatljiva pa se tako i bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj prije dvije godine obrušio na tadašnju Vladu što je prije odvela izaslanstvo na gospodarski forum u Moskvu.

>>Pernar: Krim nije na silu zauzet. Plenković: Ne znam tko to može reći nakon agresije na Hrvatsku

Lani je takva reakcija izostala jer je izostao i forum, koji su otkazali Rusi, i zbog slabe zainteresiranosti, ali i zbog koincidencije da se trebao održati baš na dan posjeta premijera Andreja Plenkovića Ukrajini. U Rusiji ne ide bez politike – nemoguće je očekivati da bi se neka tvrtka odlučila na ulaganje bez blagoslova Kremlja. A politički odnosi dviju država donedavno nikada nisu bilo gori. Ruku na srce, ruski kapital nikada i nije bio poželjan u Hrvatskoj – ta Zagreb je jedan od rijetkih koji je još prošlog desetljeća odbio sudjelovanje u projektu Južni tok bez obzira na to kako je projekt završio. Sada su još na snazi sankcije zbog Ukrajine. Je li suradnja stala? Nikako.

Francuska je nakon njihova uvođenja nastavila još neko vrijeme graditi vojne brodove za Rusiju. SAD i Rusija zajedno eksploatiraju naftu. Mađarskoj Rusija gradi nuklearnu elektranu. Plin u Njemačku dolazi iz Rusije. Slovenija ugošćuje Putina i etablira se kao kost Istoka i Zapada. Licemjerno? I te kako. Proklamirani stav je jedno, no interesi su ipak nešto drugo. Uostalom, nije embargo na svu suradnju. I zato će i u Hrvatskoj, sve dok politika ne odluči drugačije, ruski kapital biti nepoželjan. Politički su se odnosi počeli popravljati i Hrvatska u hodu otopljivati odnose s Moskvom. Možda se ove godine hrvatsko-ruski gospodarski forum ipak održi, i to bez fige u džepu. 

>>Rusi oštro kritiziraju zbog Plenkovićeva prijedloga Ukrajini: 'Cijena hrvatske integracije teritorija bio je progon 250.000 Srba'

Komentara 77

NE
Neo001
23:46 10.02.2017.

Hrvatska je izborila svoju državu protiv rusa i mnogih drugih neprijatelja i onih koji nam nisu skloni. Uz to sve zemlje zločinačkih sustava su napravile lustraciju i izbacile zločince i izdajice na površinu. Rijetko koji narod u povijesti nije imaomao toliko agresora i pretendenata da nam otmu Lijepu našu. Zato nam treba biti važnije što sami mislimo o sebi i kakvu budućnost si stvaramo,a ne da li će nas posjetiti neki svjetski diktator i terorist.

Avatar Becarina
Becarina
07:34 11.02.2017.

Pahor je na popisu agenata udbe.

MA
Markos
23:51 10.02.2017.

Da kako u ovom propagandnom pisakanju izostane jedan mali detaljcic a to je, da Slovenija nije Hrvatska, nema Srbiju za susjede koju zagovara bas ta Rusija i to u najvisim svijetskim institucijama negira istinu o domovinskom ratu i iskrivljuje tokk povjesti, reklamira srpsku iskrivljenu verziju rata u EX Yu, Hrvatskoj namice lazi o progonu srba, Jasenovac sa ubijenima 700 000 nevinih asrba itd..itd...da bi ta Slovenija imala to sto ima Hrvatska u smislu geopozicije i povjestnog iskustva....nebi to bilo tako kako je danas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije