Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Siniša Varga

Do jeseni ćemo legalizirati indijsku konoplju u medicinske svrhe

Siniša Varga
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
08.04.2015.
u 08:29

Dopunsko osiguranje prebacit će se u djelokrug tvrtke kćeri HZZO-a koja se tek treba osnovati, a kako bi bila konkurentnija na tržištu

Hrvatska će na jesen imati legaliziranu uporabu indijske konoplje u medicinske svrhe, najavio je to ministar zdravlja Siniša Varga u utorak navečer gostujući u emisiji Veto na Jabuci TV.

– Naše povjerenstvo po tom pitanju radi vrlo aktivno i već su na trećem od devet potrebnih koraka. Sada kreće i suradnja s policijom da se to makne s liste opojnih droga i moramo usuglasiti model. Očekujem da u ranu jesen, u rujnu ili najkasnije u listopadu to bude izglasano u Saboru – rekao je ministar Varga i najavio da uskoro planira osnovati tvrtku kćer HZZO-a koja bi se bavila dopunskim osiguranjem.

– Mi smo po tom pitanju na tržištu i moramo se boriti protiv privatnih osiguravajućih društava. Konkurencija je dobrodošla, ona je jamstvo kvalitete, ali protiv nje ne možemo sadašnjim sustavom koji je prepun birokracije i tu smo spori i nekonkurentni. Do ljeta ćemo i to ispraviti novom tvrtkom – rekao je Varga.

Prema podacima koje je prošlog tjedna dobio iz Hrvatske liječničke komore, dozvolu za odlazak za rad u inozemstvu zatražilo je 400 liječnika, a otišlo ih je 120.

– Debelo smo ispod prosjeka od ulaska u EU, ali svaki doktor, svaki medicinski djelatnik nam je važan. Nemam još podatak koliko ih se vratilo, no osobno znam trojicu koja su bila vani i došla natrag u Hrvatsku – rekao je Varga.

Što se tiče smanjenja liste čekanja, Varga je rekao kako je Program plus potpuno uspio i kako su njegove najave da za provedbu treba šest mjeseci srećom bile pogrešne.

– U Osijeku se na kolonoskopiju, pregled debelog crijeva i još neke pretrage čeka samo jedan dan. U Splitu se rade tako veliki pothvati da se u jednom danu napravi i do 42 operativna zahvata. Cijeli bolnički sustav pokrenuo se ovim programom i liste čekanja drastično padaju. Negdje se one režu boljim reorganiziranjem radnog vremena, a negdje prekovremenim radom srijedom popodne i subotom. Ali do sada je svaki sat prekovremenog uredno isplaćen – rekao je Varga i najavio da će rješavanjem liste čekanja ponovno dopustiti doktorima da ujutro rade u bolnicama, a popodne u privatnim ordinacijama.

Osim listi čekanja, kao veliku reformu u ovoj godini najavio je i rješavanje pitanja Dječje bolnice Klaićeve.

– Prošli tjedan odobreno je preseljenje djela Klaićeve u Institut za tumore. Sa 40 kvadrata u 1400. To je zasada prijelazno rješenje, ali najizglednija varijanta jest zgrada Medikola jer je to građevinski objekt koji je sagrađen tako da je svojom strukturom i konstrukcijom predviđen za zdravstvo – rekao je Varga dodajući kako je s građevinske strane to lako ostvarivo, ali s pravne kompliciranije zbog predstečaja Medikola.

– Mi od toga ne odustajemo, imali smo sastanak svih strana, porezne službe, Medikola i banke i nastavljamo s tom željom – rekao je Varga i potvrdio kako će novi ravnatelj dječje bolnice biti Zoran Bahtijarević, liječnik naše nogometne reprezentacije.

>> Programom plus u pet tjedana pregledano 23.308 pacijenata

>> Osman Kadić predao ostavku, razrješenje se očekuje u četvrtak

>> Hrvatsku napustio 91 liječnik! Država je izgubila 324,4 mil. kn

Komentara 14

Avatar ikebana5
ikebana5
11:23 08.04.2015.

Kad bi se informirali i znali koliko ljudi ceka to ulje iz marihuane drugacije bi pricali. Svaka cast ministre, samo ubrzajte to malo.Zalosti me da nemate pojma o cemu pisete, al glavno da pljujete. Sutra vi sami mozete ovisti o tome ljeku ili netko vam bliznji... ne daj Boze zle bolesti nikome.

ZG
zgbuco
09:43 08.04.2015.

Pa dobro. Bar se i ekipa na Markovom trgu ne bu više morala skrivati. Kaj rade i kak se ponašaju, odavno se vidi da su napušeni.

Avatar petrolio
petrolio
10:21 08.04.2015.

legalizirali su homoseksualne brakove, sad će i indijsku konoplju...super im ide taj "plan 21"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije