Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kadroviranje u zdravstvu

Šefove bolnica ipak postavlja politika

25.05.2016., Zagreb - Akcija Govorim donorski povodom Nacionalnog dana darivanja i presadjivanja organa. Studenti medicine tjelima napravili veliko srce na trgu bana Josipa Jelacica, te je akciju podrzao i Ministar zdravlja Dario Nakic.  Photo: Marko Luku
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
01.06.2016.
u 13:24

Neki još traže zamjenike dok drugi broje sitno do zatvaranja javnog natječaja

Tko će upravljati s 1,6 milijardi kuna i voditi najveću bolnicu u zemlji iduće četiri godine, bira se javnim natječajem koji je KBC Zagreb raspisao 18. svibnja. Time je Rebro započelo najavljeni i ozakonjeni javni izbor ravnatelja čiju funkciju trenutačno obavlja dr. Ante Ćorušić koji, izgleda, neće imati konkurenciju.

Javna potraga za bolničkim ravnateljima uslijedit će u svim bolnicama, a na tom putu u kuloarima i među liječnicima ne nedostaje detalja dostojnih blockbuster trilera. Koliko su ti natječaji uopće natječaji jer politika kadrovira i dalje.

Rezultati kao argument

Utrka je, podsjetimo, počela ukidanjem sanacije i postavljanjem upravnih vijeća koje je Vlada amenovala potkraj travnja i čiji je sastav upozoravao gdje je koja struja, uvjetno rečeno, pobijedila. Jasno je tu zadovoljavanje interesa, a javnosti je prst u oko bilo imenovanje Josipa Bilavera za predsjednika upravnog vijeća Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Predsjednik HDZ-ove mladeži i mladi ekonomist nikoga nije uvjerio kako ima ijedan argument, osim političkog, na temelju kojeg će odlučiti o novom ravnatelju. Ili točnije rečeno, na temelju kojeg će uopće smijeniti dr. Adrianu Vince. Premda je i Bilaver javno kao najizglednijeg kandidata navodio dr. Roka Čivljaka, dr. Vince zamijenila je dr. Alemka Markotić iz iste bolnice.

“Veselo” je (bilo) i u Dubravi, koju vodi dr. Toni Kolak, a gdje je predsjednikom upravnog vijeća imenovan dr. Zlatko Vlajčić, član Nacionalnog vijeća Mosta. On je pak bio i kandidat za zamjenika ministra zdravlja. Na tu je funkciju ipak zasjeo dr. Ivan Bekavac, što je “kuhinja” koja se pripisuje dr. Ines Strenji Linić.

O svemu tome su informirani i najistaknutiji mostovci koji se sigurno ne vesele još jednom vlastitom frakcioniranju. Dok se događaju smjene, raspisuju natječaji i ostalo, izgleda da u Rijeci ravnatelj dr. Davor Štimac može mirno spavati. Činjenica jest kako ga novo upravno vijeće, u kojem je i dr. Strenja Linić, nije smijenilo, što je pravilo u ostalim bolnicama. Njegov ostanak argumentira se dobrim rezultatima. Ipak činjenica je da ni drugi nisu dobili priliku govoriti o rezultatima svojih bolnica pa je tako bivšim brzo postao i dr. Dinko Škegro u zagrebačkom Merkuru, kojeg je naslijedio dr. Mario Starešinić, član HDZ-ova Odbora za zdravstvo. I on kao i ostali novi vršitelji dužnosti ravnatelja imenovali su ili još imenuju svojeg zamjenika i pomoćnike jer se i tu “vode bitke”.

45 dana za izbor najboljeg

Nešto bučniji odlazak, nadalje, bio je onaj dr. Miroslava Dubovečaka iz sisačke bolnice u kojoj je stopirana gradnja novog paviljona. Problem je to kojim se sada “bakće” novi v.d. ravnatelja dr. Tomislav Dujmenović, inače iz HSP AS. Crtice su to o trenutačnoj kadrovskoj megakrižaljci u bolnicama čiji konačni rezultati tek slijede jer nakon dvotjednih natječaja ima 45 dana za odabir najboljeg. 

Ključne riječi

Komentara 3

BL
bluesman007
17:18 01.06.2016.

Balkanska posla. Imamo i poslovicu..dok jednome ne smrkne...drugome ne svane. I tako će to biti na prostorima ovim do vijeka, nazalost. Kad god okrenem internet stranicu večernjeg lista ovdje iz Njemacke , samo kratko uzdahnem i pomislim DANKE DEUTSCHLAND. Imamm i razloga jer se dobro sječam spletkarenja i podmetanja u zdravstvenom sustavu koje sam kliječnik itekako osjetio na vlastitoj kozi.I zato razumijem svakoga tko zeli napustiti ovu ludaru od drzave.

Avatar nekakav
nekakav
13:49 01.06.2016.

politika ih je uvijek postavljala i smjenjivala. ne vidim problem. stručnost? sposobnost? koja su mjerila? ako si na temelju političke podobnosti negdje postavljen, i još su ti dali sredstva i poduprli te, a ti napravio nešto, ti si sposoban. ali ali ako si bio postavljen, a nisu ti dali novac ni podupirali te, ti si nesposoban. ovisiš o politici. i što sad? smijenjeni se imaju pravo žaliti. i jadati. al je i njih politika postavila. uostalom, niti jedna struka nije tolko ogrezla u politiku ko doktori.od hebranga, kostovića, do milinovića, varge i konačno do nakića. zašto bi zdravstvo vodili doktori?! ako vojnici ne vode morh, policajci mup, niti zdravstvom ne smiju drmati doktori. jer su pristrani. svaki novi ministar dodatno pojača primanja doktorima. jedino njihov proračun nema odvojene stavke izdvajanja za plaće sestrama, liječnicima, nego sve upakiraju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije