Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan republike

70 godina od 'rođenja' propale Titove Jugoslavije

jugoslavija, dan republike
Foto: Mladen Mandić
29.11.2013.
u 22:52

Premijer Milanović kazao je da su se na zasjedanju AVNOJ-a udarali i temelji današnje Hrvatske, što treba znati, ali ne i slaviti

Prije točno sedamdeset godina na današnji dan u Jajcu je održano 2. zasjedanje AVNOJ-a i donesena je odluka o utemeljenju Nacionalnog komiteta oslobođenja Jugoslavije, što je praktički bila privremena vlada buduće Jugoslavije. Izglasana je Odluka o uređenju buduće Jugoslavije na federativnome i demokratskome načelu uz priznavanje prava svim njenim narodima i narodnostima.
To je bila odluka koja je kasnije dobila i državotvorni i ustavotvorni značaj pa se u bivšoj SFRJ na taj dan slavio Dan Republike.

Toga dana sigurno će se sjećati učenici prvih razreda osnovnih škola koji su tada primani u Savez pionira, koje zapravo možemo nazvati najmlađim podmlatkom tadašnje Komunističke partije. Djeca odjevena u plave suknjice ili hlačice i u bijele košulje na svečanosti u školama dobivala su plave titovke s crvenom zvijezdom i crvene marame, a polagala su i prisegu. U Hrvatskoj je zadnja grupa prvašića u pionire primljena 1989. godine, što znači da u Hrvatskoj još živi oko četrdeset naraštaja pionira.

Kada se politika ostavi po strani, ovaj dvodnevni praznik u narodu je postao poznat i kao početak kolinja ili svinjokolje. Dva slobodna dana bila su sasvim dovoljna da se obavi ovaj posao. Praznik je zadnja prestala obilježavati Srbija, i to 2001. godine, no danas je u Skoplju povodom 70. obljetnice AVNOJ-a otkriven spomenik Josipu Brozu Titu i to ispred škole koja još uvijek nosi njegovo ime.
Razgovarajući u Vilniusu s hrvatskim novinarima, premijer Zoran Milanović osjetio je potrebu prisjetiti se značenja “29. novembra” za hrvatsku državu.

– Danas je 70. godišnjica onog zasjedanja AVNOJ-a, to hrvatska javnost treba znati, ne slaviti, naravno. Tamo su temelji hrvatske države, tu su prihvaćene odluke ZAVNOH-a koji je prvi put, i to samoinicijativno Hrvatskoj pripojio sve ono što je Hrvatskoj bilo oteto – Primorje, Istru – bez konzultiranja s centralom – rekao je Milanović ističući da bi bez tih odluka bilo puno teže doći do današnje hrvatske države.

>>Vraćene dragocjenosti u Titov sef

Komentara 95

Avatar puky
puky
07:22 30.11.2013.

... na silu stvorena, silom održavana i nasilno razrušena ... što više treba o toj ružnoj tvorevini kazati ? ... strava ...

Avatar delminium
delminium
07:12 30.11.2013.

Opet laži i obmane. Vratili su Istru a srbiji poklonili Srijem, Vratili su Istru a izgubili Bosnu. Vratili su Istru a crnogorcima poklonili Boku. >Zlo i naopako ali nek je ona propala , Živjela naša HRVATSKA!

SO
soso
07:18 30.11.2013.

nije li fasizam kaznjiv u rh jer ovi partizani gori su od hitlera

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije