Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednica studentica

Šaptat ćemo joj i posuđivati skripte: Sad je naša

10.08.2015., Split - Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarovic. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/4
03.12.2015.
u 16:10

Dolazak Kolinde Grabar-Kitarović na Fakultet političkih znanosti veliki je izazov za profesore, studente i osiguranje

Za portira Anđelka Štambuka protječe još jedan posve običan dan na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti. Njegov sobičak na samome ulazu prva je stanica za svakog studenta, pa i one s podužim studentskim stažem jer ovaj uslužni gospodin baza je svakojakih podataka, informacija, svojevrsni skretničar ili pak prometnik za svaku vrstu nesnalaženja. Bit će to prvo lice koje će na fakultetu vidjeti i nova studentica, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja od ponedjeljka kreće na doktorski studij. I Anđelko je svjestan da njegovi obični dani više neće biti baš posve obični, ali ništa zato.

– To je veliko priznanje za naš fakultet. Ponosan sam i ja – kaže. Na hodnicima vlada uobičajena vreva, ali okolnosti ni po čemu nisu izvanredne, barem zasad.

Tri semestra

No fakultet spremno dočekuje predsjednicu, kaže dekanica prof. dr. Lidija Kos-Stanišić.

– Svjesni smo da javnost mora biti ispravno informirana, ali isto tako smo svjesni i da moramo zaštititi osobne podatke naših studenata, a predsjednica će to, potvrđeno je, biti. Imat će ista prava i dužnosti kao i svi ostali studenti – kaže dekanica pa otkriva tek da predsjednicu tijekom idućih godinu i pol dana očekuje slušati tri semestra. S obzirom na to da je na istom fakultetu stekla i titulu magistra, bit će joj priznata četiri ispita, no slijedi joj odabrati pet predmeta po izboru na smjeru međunarodnih odnosa ali i – pohađati nastavu. Predsjednica će, kao i većina, mahom zaposlenih polaznika doktorskog studija, predavanja pohađati u poslijepodnevnim satima, jedan dan u tjednu.

– Kao dekanica očekujem da prije početka nastave uputi dopis kojim će zatražiti dozvolu da u zgradu ulazi s osobnim osiguranjem, što nam je važno zbog autonomije sveučilišta. To ću ja, dakako, dozvoliti, ali ću tražiti od njezina osiguranja da budu maksimalno diskretni, da ne bi ometali nastavni proces i studentski život. Sigurna sam da ćemo se uspjeti prilagoditi – kaže dekanica.

Sljedeći sugovornik svakako je prof. dr. Zoran Kurelić kojeg su pojedini mediji već titulirali predsjedničinim mentorom, na početku razgovora demantirao je tu informaciju govoreći da nitko, pa ni predsjednica, ne može unaprijed znati koga će se imenovati mentorom. Zasad, on je njezin budući profesor i voditelj studija međunarodnih odnosa, koji je upisala.

– Nadam se da se ovaj razumljivo veliki interes za sve detalje vezane uz upis kandidatkinje Grabar-Kitarović neće nastaviti. Naime, budu li novinari iz tiskanih medija i televizijskih kuća kampirali pred fakultetom u iščekivanju da se ona pojavi, cijela bi stvar mogla postati neozbiljna, ali nadam se da će taj interes s vremenom ipak jenjati. Predsjednica ide i frizeru pa je tamo ne vrebaju – našalio se prof. Kurelić kojeg pitamo kako izbjeći da visoka funkcija koju obnaša buduća studentica naruši objektivnost i profesionalnost njezinih profesora.

– Već i sam interes medija onemogućuje bilo kakvu pristranost, no kada bi i bilo potrebe za servilnošću spram predsjednice, a nema je, ne treba zaboraviti da će je okruživati i drugi studenti. Pa živimo u vremenu Twittera i Facebooka, zar mislite da istog časa iz učionice ne bi otišlo u eter da profesori povlađuju predsjednici – kaže profesor Kurelić.

Zadovoljni publicitetom

– Činjenica da je predsjednica odabrala upravo ovaj fakultet i doktorski studij iz politologije, odnosno međunarodnih odnosa za nastavak obrazovanja, sigurno je priznanje cijelom fakultetu, ali i Sveučilištu u Zagrebu i možemo biti zadovoljni publicitetom koji smo kao institucija time dobili – smatra dr. Božo Skoko, izvanredni profesor na FPZG.

– Međutim, to otvara i neka pitanja poput onog je li pravi trenutak za pohađanje studija s obzirom na njezine mnogobrojne obveze.
 Upisom na fakultet predsjednica je očito htjela poručiti kako je ona samo prva među jednakima te da ne bježi od pravila koja vladaju na Sveučilištu, već želi nastaviti normalno funkcionirati i živjeti bez obzira na svoju visoku dužnost. Tako pokazuje da želi biti različita od drugih političkih lidera, da cijeni znanje i poštuje obrazovne institucije te je spremna ulagati u sebe kako bi kvalitetnije obnašala svoju dužnost – kaže dr. Skoko, dodajući da nema dvojbe kako će joj stečena znanja i pomoći, za razliku od političara opće prakse kojima smo okruženi i kojima ne trebaju dodatna znanja s područja kojima se bave.
 – Istina je da to u svijetu nije uobičajeno budući da pred visoke dužnosnike u studentskim klupama stavlja mnogobrojne izazove pa ih radije izbjegavaju, a priznajmo da nekima ego ili status ne dopuštaju takve poteze. Može se pretpostaviti kako će cijeli studij zbog toga biti pod posebnim povećalom javnosti, kao i svaki potez predsjednice na fakultetu, što može donijeti poteškoće i predsjednici, ali i nastavnicima u normalnom odvijanju studija – drži dr. Skoko.

Zanimljivo je bilo čuti i mišljenje dr. Dejana Jovića, još ne tako davno savjetnika predsjedničina prethodnika Ive Josipovića, no za opširniji komentar nije bio raspoložen. S puno manje buke, otkriva, prošli su studentski dani aktualnog ministra zdravlja dr. Siniše Varge koji je nedavno bio upravo njegov student. – Ne mogu govoriti o gospođi Grabar-Kitarović kao o studentici jer načelno u javnosti nikada ne komentiram studente. No predsjednica svakako ostaje predmetom naše kritičke pažnje. Bit će tretirana kao i svaki drugi student i mora biti spremna prihvatiti da mi profesori nećemo prestati kritički promišljati njezinu ulogu predsjednice – kratko je kazao dr. Jović aludirajući da će profesori s Fakulteta političkih znanosti i nadalje odazivati na poziv medija koji počesto traže upravo njihov sud o radu političara. Premda priznaje da dolazak šefa države u studentske klupe ne može proći neopažen, ipak kaže da medijska pažnja već ometa rad fakulteta. No hoće li odlazak na fakultet ometati uobičajeni radni tempo predsjednice? Izvor s Pantovčaka kratko je poručio da nipošto neće te da je predsjednica i prije obnašala visoke funkcije pa je uvijek bila organizirana: "Sve je stvar dobrog menadžmenta".

A studenti su pak podijeljenih stavova. – Nadam se da mi sve to neće smetati i da nećemo morati prolaziti kroz predsjedničino osiguranje, ali drago mi je da se želi obrazovati – kaže Bernarda Selihar, studentica 5. godine novinarstva. Njezini kolege priznaju da je vijest o dolasku predsjednice odjeknula hodnicima fakulteta, ali da studentski život mirno nastavlja dalje.

– Ne događa se takvo što svaki dan, ali ništa pretjerano – kažu uglas. Neki od studenata strahuju da će profesori ipak podleći funkciji šefice države te da kriteriji neće biti isti za sve, no oni na to ne mogu utjecati pa se time i ne zamaraju.

U jednome se slažu: dijelit ćemo skripte i, ako ustreba, šaptati joj na predavanjima jer ona je sada – samo jedna od nas.

>> Nisam glasao za predsjednicu, a sada smo skupa kod profesora Deana Jovića

Komentara 28

VL
????
18:34 03.12.2015.

Lavice, evo ja ovaj fakultet i dalje smatram socijalističkom izmišljotinom i tvrdim da dipl. politolozi ničim ne doprinose povećanju BDP-a. A to što je predsjednica magistrirala na njemu i još želi i doktorirati na istome samo potvrđuje moja razmišljanja. Milan Bandić je još jedan živi dokaz, kao i 99% hrvatskih novinara s tog fakulteta.

Avatar divizija.b
divizija.b
18:21 03.12.2015.

Ambicija nije loša a i sticanje znanja je odlična stvar i daj bože da smo svi obrazvaniji. Ali ovo s Kolindom je uvreda za instituciju presjednika. Znači li to da je ta funkcija toliko "laka" i neobavezujuća da možeš raditii dobro dva posla. Ovo više govori o tome kako je ona posebna, pametna da može to odraditi nego da joj je to prirodna nadogradnja.--- ČEMU ?..... Šta je s onom da ćemo postati najbogatija nacija, da će privući investitore. Da radi svaki dan dani noć u tom smjeru malo bi mogla napraviti a ovako će se još više raspršiti od domjenka do studenske klupe. Svi to znaju koji imaju svoj biznis da moraju biti 100% u njemu ako žele opstati,napredovati ali evo pametna Kolinda nemora ona može sve. Iz toga se i vidi kako radi svoj primarni posao.

BA
bajaiva1
19:24 03.12.2015.

da nije tuzno bilo bi smijesno. moja djeca rade to isto ,tj doktorat i nemaju sanse da se sami izdrzavaju jer doktorat je rad, rad i rad. btw oni ne rade doktorat u RH.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije