Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi na listi

Nisam glasao za predsjednicu, a sada smo skupa kod profesora Deana Jovića

Pero Mrnarević
Foto: Facebook/Pero Mrnarević
02.12.2015.
u 19:33

Umjetnik i aktivist Pero Mrnarević uhićen zbog prosvjeda u Varšavskoj, organizirao je referendume protiv koncesija za autoceste...

 – Cijela situacija mi izgleda kao crtić – smije se Pero Mrnarević. Dubrovačko-zagrebački umjetnik i aktivist, “artivist”, prvi je sa 23,20 bodova na rang-listi doktorskog studija na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, dva mjesta ispred predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja ima 22,47 bodova.

Mrnarević je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, postdiplomski umjetnički studij završio je na Central Saint Martins College u Londonu, a 2009. magistrirao je filozofiju obrazovanja na Cambridgeu. Sada 38-godišnji Mrnarević čeka sredinu mjeseca da s predsjednicom sjedne u klupu. – Glavno zanimanje mi je artivizam – nastojanje da se kreativnošću utječe na bolje i pravednije društvo.

Iz političke filozofije zanimala me socijalna pravda, čime sam se bavio u Cambridgeu, pa je doktorski studij u Zagrebu logičan nastavak tog interesa. Kako bih se uspješnije borio za pravednije društvo, moram bolje razumijevati pojmove. Nisam upisao doktorat da bih sebi mogao govoriti “Gle, kakav si genij”, nego da bih se uspješnije borio za ljude koji su potplaćeni – kaže Mrnarević. Njegove artivističke akcije uključuju prosvjede u Varšavskoj, gdje je bio jedan od prvih uhićenih, oko Kamenskog te referendume protiv koncesija za autoceste, inicijativu Srđ je naš... U političkim pravima je liberal, ali ne neoliberal, a socijalno-ekonomski je – socijalist.

– Na zadnjem popisu stanovništva izjasnio sam se kao Čovjek. To sažima moju filozofiju: prezirem nacionalizam, prezirem nasilje – kaže. Na pitanje je li podržao Ivu Josipovića, kaže: – Jesam na prvim izborima jer mi je bilo važno da Bandić ne dođe na Pantovčak. U drugom mandatu nisam jer mi nije drago to “ziheraštvo”. Ali, nisam ni Kolindu Grabar-Kitarović i ublaženi nacionalistički diskurs – kaže. Na prijamnom su se gledale i preporuke, a njemu je jednu napisao i profesor Dean Jović, savjetnik predsjednika Josipovića, koji će oboma i predavati.

>>'S lakoćom sam Kolindi Grabar-Kitarović napisao preporuku za doktorski studij'

>>Grabar-Kitarović treća na rang-listi za upis na doktorski studij na FPZG-u

Komentara 58

Avatar juricamesko
juricamesko
19:55 02.12.2015.

blago tebi tko ti je napisao preporuku.Dejan Jović, zar taj još predaje hrvatskim studentima.. ja sam mislio da ugledni profesor Dejan Jović koji toliko ne podnosi Hrvatsku ni njen nastanak nikada ne bi uzeo kune od hrvatskih sveučilišta niti naa njima predavao.o da to je Fakultet političkih znanosti gdje mogu predavati samo profesori odani partiji.

Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
20:03 02.12.2015.

Ajde. Kombinacija Dejanče Jović - London? Koja slučajnost. Još jedan velikobritanski "kadar". Na popisu stanovništva se izjasnio kao Čovjek? Pa tip ne zna ni ispuniti obrazac na popisu stanovništva, a prvi na listi na doktorskom studiju FPZG-a, hahaha. Dobro da se nije izjasnio kao "semafor".

Avatar juricamesko
juricamesko
19:59 02.12.2015.

to što si javno izjavio da nisi glasovao za predsjednicu jako će ti pomoći kod svih profesora na Fakultetu političkih znanosti ,a napose kod Dejana Jovića. nisu ni oni jer je ne mogu smisliti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije